Hyppää sisältöön

Martti Luther ei saa katua Poriin – valtuusto keskusteli Lutherin antisemitismistä

SDP:n varavaltuutettu Esa J. Anttila esitti Poriin katua 1500-luvun reformaation suurnimen kunniaksi.

Lutherin patsas seisoo Wittenbergin vanhan raatihuoneen edessä.
Lutherin patsas seisoo Wittenbergin vanhan raatihuoneen edessä. Kuva: Uwe Tautenhahn
Antti Laakso

Porin kaupunginvaltuusto on hylännyt esityksen porilaisen kadun nimen muuttamisesta 1500-luvun reformaation vaikuttajan Martti Lutherin mukaan.

Lutherinkadun nimeämistä oli esittänyt varavaltuutettu Esa J. Anttila (sd.). Anttila perusteli esitystä reformaation alkamisen 500-vuotisjuhlavuodella ja sillä, että Porissa on nimetty katu muun muassa punk-muusikko Pelle Miljoonan mukaan.

Valtuusto ei lämmennyt Anttilan esitykselle vaan hyväksyi kaupunkisuunnittelun perusteet, joiden mukaan Luther ei erityisemmin liity Porin historiaan. Lutherin ansioita valtuustossa korostanut Esa J. Anttila pitää päätöstä harmillisena.

Kukaan ei muista Pelle Miljoonaa 50 vuoden kuluttua mutta Luther muistetaan.

Esa J. Anttila (sd.)

– Kukaan ei muista Pelle Miljoonaa 50 vuoden kuluttua mutta Luther muistetaan. Luther on tehnyt kymmeniä virsiä, joita yhä esitetään, Anttila sanoo.

Antisemitismi esille

Vasemmistoliton valtuustoryhmän puheenjohtaja Tapio Furuholm muistutti Anttilan pitämän puheenvuoron jälkeen, että Martti Luther oli voimakas antisemitisti. Furuholm siteerasi Lutherin kirjoituksia juutalaisista ja muistutti, että Porin historiasta voisi löytyä parempia henkilöitä kadunnimen saajaksi.

Martti Luther vastusti juutalaisia.

Tapio Furuholm (vas.)

– Tarjoan SDP:lle konsulttiapua, jotta puolue esittäisi kadunnimeä Poriin Juho Rainion kunniaksi. Osuusliike Kansan johtaja Rainio ei ottanut vuonna 1918 asetta käsiinsä, mutta hänet hakattiin tuolla Porin raatihuoneella kuoliaaksi sodan jälkeen. Siinä olisi parempi henkilö saamaan kadunnimen Poriin, Furuholm sanoi.

[Lisätty klo 20:51 tarkennus Furuholmin tietoihin: Vuoden 1918 sotasurmista kerätyn Sotasurmat-arkiston tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Porin valloittaneet valkoiset murhasivat Rainion (siirryt toiseen palveluun) ampumalla, Satakunnan museon tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun)tarkka tapahtumapaikka oli Raatihuoneen kellarissa.]

Teologista keskustelua

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmän johtaja Simo Korpela piti puheenvuoron, jossa hän ymmärsi Lutherin antisemitismiä oman aikansa käsityksinä.

– On kornia alkaa vängätä, onko Martti Luther hyvä vai paha mies, Korpela puuskahti.

On kornia alkaa vängätä, onko Martti Luther hyvä vai paha mies.

Simo Korpela (kd.)

Esa J. Anttila kävi vielä tämän jälkeen arvostelemassa katolisia intiaanien kohtalosta. Papin poika Antti Vuolanne (sd.) puolestaan piti tukipuheenvuoron Lutherin puolesta. Teologi Marjatta Kaartinen (kok.) kehui Lutheria tasa-arvon edistämisestä.

– Sosiaalidemokraatit veivät Lutherin aloittaman tasa-arvokehityksen loppuun naisten äänioikeuden puolesta [1900-luvun alussa]. Mutta Lutherissa oli pimeät puolet, se on kuitenkin muistettava. Lutherin antisemitismi oli totta, Kaartinen sanoi.

Porin kaupunkisuunnittelu haluaa joka tapauksessa perustaa kaupunkiin nimitoimikunnan, joka vastaisi kadunnimien muutoksista ja tasapuolisuudesta nimien valinnassa.

Suosittelemme sinulle