Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kansainvälinen näytelmähanke kertoo talvisodasta venäläisille – ”Suomi hävisi sodan, mutta voitti sen henkisesti”

Suomalais-venäläis-ukrainalainen dokumenttiteatterinäytelmä tekee talvisotaa tunnetuksi Venäjällä. Näytelmähankkeessa talvisotaa verrataan Itä-Ukrainassa käytävään sotaan.

Talvisotanäytelmän ensimmäinen versio
Talvisotanäytelmän ensimmäisen julkinen versio esitettiin maanantaina moskovalaisessa Teatr.doc -teatterissa. Seisovat näyttelijät tulevat teatteri Telakasta Tampereelta. Kuva: Erkka Mikkonen/Yle
Erkka Mikkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

**MOSKOVA **Moskovalaisen asuintalon kellarikerroksessa sijaitsevassa pienessä teatterisalissa asiantunteva yleisö seuraa herkeämättä suomalaisnäyttelijöiden suunliikkeitä. 

– Neuvostoliitto voitti ja pieni Suomi tuli kakkoseksi. Olen kyllä sitä mieltä, että sodassa ei yleensä ole voittajia ja virallisen tiedon mukaan Suomi tuli toiseksi, Sirke Lääkölä julistaa ja perässä seuraa venäläisnäyttelijän tulkkaus.

– Suomi kyllä hävisi sodan, mutta henkisesti se voitettiin. Sen vuoksi siitä aina keskustellaan, Antti Haikkala jatkaa. 

Tamperelaisen teatteri Telakan ja dokumenttiteatteria tekevän moskovalaisen Tear.doc -ryhmän parhaillaan työstettävä yhteishanke perustuu Suomessa ja Ukrainassa tehtyihin haastatteluihin talvisodasta ja ylipäätänsä eri maitten välisistä jännitteistä.

Kansainvälinen dokumenttiteatterihanke on saanut erityisrahoitusta Suomen opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Se kuuluu Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoon.

Talvisota vertautuu Ukrainan sotaan

Esityksen dramaturgina toimii ukrainalainen näytelmäkirjailija Maksim Kurotškin. Hän vertaa talvisodan herättämiä tunteita parhaillaan sodan keskelle joutuneiden ukrainalaisten tuntemuksiin.

Maksim Kurotškin
Ukrainalainen näytelmäkirjailija Maksim Kurotškin haluaa ymmärtää kotimaassaan käytävää sotaa ja sen herättämiä tunteita talvisotaa tarkastelemalla. Kuva: Erkka Mikkonen/Yle

– Haluan tutkia, kuinka kauan muistot ja traumat säilyvät ihmisten mielessä ja missä vaiheessa kaikki unohtuu. Tällä hetkellä tuntemukseni asian suhteen eivät ole kovin lohdullisia, Kurotškin tunnustaa.

Talvisodasta ja sen todellisista alkamissyistä vaiettiin kauan Neuvostoliitossa, eikä Suomen kanssa käyty sota ole monelle tuttu nyky-Venäjälläkään. Näytelmä näyttikin herkistävän paikalle saapuneen yleisön.

– Tämä näytelmä tulee esittää niin Suomessa kuin Venäjälläkin, koska kyse on maamme kaikkein häpeällisimmästä sodasta. Jos talvisota tunnettaisiin paremmin, niin sota Georgian tai Ukrainan kanssa ei olisi syttynyt, Oleg Karlson lausuu näytöksen jälkeen.

Esitys saa ensi-iltansa syksyllä

Dokumenttinäytelmästä esitettiin maanantaina moskovalaisyleisölle sen ensimmäinen julkinen versio. Ennen näytelmän varsinaista ensiesitystä sitä kehitetään muun muassa Moskovassa kuullun palautteen perusteella.

Näytelmä saa ensi-iltansa Tampereella ensi lokakuussa. Myöhemmin sitä on tarkoitus esittää Venäjällä ja Ukrainassa.

Teatteri Telakan johtaja Piia Soikkeli toivoo, että näytelmä saa ihmiset katsomaan sotaa uusin silmin kotimaastaan riippumatta.

Piia Soikkeli
Teatteri Telakan johtaja Piia Soikkeli moskovalaisen Teatr.doc -teatterin ulko-ovella. Aiemmin näytelmää työstävä kansainvälinen ryhmä on kokoontunut kahdessa työpajassa Tampereella. Kuva: Erkka Mikkonen/Yle

– Minkälaisia ajatuksia ihmisen päässä pyörii, silloin kun hän kuulee radiosta, että jotain maata vastaan on julistettu sota? Onko sota aina niin kaukana meistä? Soikkeli kysyy.

Kriittistä teatteria ilman pelkoa

Moskovalainen Teatr.doc on tunnettu yhteiskunnallisesti kantaaottavana ja Venäjän hallintoa kärkevästi kritisoivana teatterina.

Vaihtoehtoteatterin kuuluisin näytelmä on Varvara Faerin ohjaama satiirinen BerlusPutin. Siinä puolet Italian entisen pääministerin Silvio Berlusconin aivoista siirretään presidentti Vladimir Putinin päähän.

Vuosia esitetty näytelmä on kerännyt kerta toisensa jälkeen pienen teatterisalin täyteen yleisöä.

Teatr.doc on joutunut viranomaisten ahdistelun vuoksi vaihtamaan useaan kertaan toimitilaansa. Suurelta yleisöltä marginaalissa toimiva teatteri on voinut kuitenkin jatkaa toimintaansa.

Faer toimii myös talvisotanäytelmän ohjaajana. Hän ei arastele tarttua Venäjän johtoa haastaviin aiheisiin, jollaisena myös Ukrainan sotaa kriittisesti tarkastelevaa näytelmää voidaan pitää.

– Emme pelkää. Olemme täysin riippumaton teatteri, ja silloin kun haluamme tehdä jotain, niin teemme sen, Faer sanoo.

Suosittelemme sinulle