Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Rahapaja julkaisi teloituksesta juhlarahan – Orpo toivoo että raha vedetään pois: "Mauton"

Rahapajan juhlarahassa on kuvattu sisällissodan aikainen teloitus. Rahapaja: Asiasta vielä keskustellaan valtiovarainministeriön kanssa.

raha
Kuva: Suomen Rahapaja
Jari Strömberg,
Maria Stenroos
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtiovarainministeri Petteri Orpo toivoo, että rahapaja vetää pois lyömänsä juhlarahan. Rahan kuva oli Orpolle yllätys.

– Törmäsin hämmästyksekseni siihen, että Rahapaja on lyönyt Suomi-juhlarahaa, jossa on mielestäni täysin mauton kuva. Mä en ymmärrä, miten se sopii Suomi 100 -juhlavuoden henkeen - ei siis mitenkään. Itse asiassa toivon, että raha vedetään pois, Orpo sanoi hetki sitten eduskunnassa.

Rahapaja kuvaa nettisivuillaan juhlarahaa nostalgiseksi. Kolikossa on kuva teloituksesta ja teksti "kansalaissota".

– Suomi 100 vuotta, me ollaan yhdessä, me ollaan yhtä kansaa. En kerta kaikkiaan voi ymmärtää, Orpo toteaa.

Valtiovarainministeriö tekee Orpon mukaan päätökset rahojen painamisesta, mutta kuvista päättää taiteellinen toimikunta.

Rahapaja perustelee kuvavalintaa tiedotteessaan juhlarahan suunnitelleen Ilkka Suppasen sanoin.

”Juhlaraha ei juhlista kansalaissotaa vaan tuo esiin sen, että Suomi selvisi tästä vaikeasta ajasta. Valitsin sarjan ensimmäiseen juhlarahaan tunnuspuolen aiheeksi kansalaissodan, sillä kansalaissota kertoo ajanjakson 1917-1939 merkittävimmästä haasteesta ja siitä toipumisesta. Juhlaraha pohjautuu Työväenarkiston valokuvaan, joka viesti mielestäni kaikista kuvista selkeimmin kansalaissodan luonnetta”, Suppanen sanoo.

Juhlaraha ei ole vielä myynnissä eikä Suomen Rahapajasta osattu kertoa vielä iltapäivällä, millaisiin toimiin valtiovarainministerin kommentointi johtaa.

– Valtiovarainministeriöhän rahojen lyömisestä päättää, Suomen Rahapajan viestintäjohtaja Henna Karjalainen kertoi iltapäivällä Yle Uutisille.

Itsenäisyyden vuosikymmenet 1917–1939-juhlarahoja oli alkuperäisen suunnitelman mukaan tarkoitus voida ostaa Suomen Rahapajan verkkokaupasta ja jälleenmyyjiltä 4.5. alkaen, mutta myöhemmin tiistaina kolikoiden lyömisestä vastaava valtiovarainministeriö ilmoitti, että juhlarahat eivät tule myyntiin.

Suosittelemme