Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Minkälainen on terrorismin uhka Suomessa? – A-teema keskustelee aiheesta TV1:ssä klo 21.05, katso vieraat tästä

A-teeman aiheena torstaina 27.4. on terrorismin uhka. Katso, ketkä ovat keskustelemassa TV1:llä kello 21.05 alkaen mm. terrorismin juurista ja ehkäisystä. Sosiaalisessa mediassa keskustelua käydään #ateema-tunnisteella.

Belgialaisia turvallisuusjoukkoja kadulla Brysselissä.
Pariisin iskujen jälkeen Belgian turvallisuusviranomaiset ovat tehneet lukuisia terrorisminvastaisia operaatioita. Kuva Molenbeekista 22. marraskuuta 2015. Kuva: Olivier Hoslet / EPA
Anne Savin
Avaa Yle-sovelluksessa

Touko Aalto, kansanedustaja, vihr.

Touko Aalto
Touko Aalto Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Vihreiden kansanedustaja Touko Aalto näkee terroriteon olevan Suomessa mahdollinen, mutta näkee Suomen turvallisuustilanteen yhä hyvänä. Suurin riski Aallon mukaan ovat ilman turvapaikkaa jääneet paperittomat, joita rikollisjärjestöt voivat käyttää heitä hyväkseen tarjoten epätoivoisille vaihtoehdon. Suurimmaksi radikalisoitumiselle alttiiksi ryhmäksi Aalto näkee syrjäytymisuhan alla olevat toisen ja kolmannen polven maahanmuuttajat.

Nahla Hewidy, kirjastovirkailija, järjestöaktivisti

Nahla Hewidy
Nahla Hewidy Kuva: Sahar Hewidy

Helsingissä kirjastossa työskentelevä Nahla Hewidy on havainnut, että ihmisten suhtautuminen muslimeihin on muuttunut terrori-iskujen jälkeen. Hewidyä on haukuttu usein terroristiksi ja hän on joutunut myös fyysisen hyökkäyksen kohteeksi. Hewidyn mukaan islam ei kuitenkaan välttämättä liity terrorismiin. 2-vuotiaana Egyptistä Suomeen tullut Nahla Hewidy toimii mm. Nuoret Muslimit ry:n hallituksessa ja Suomen Nuorisoyhteistyö-Allianssin kansainvälisen politiikan ryhmässä.

Pekka Hiltunen, erikoistutkija, Supo

Pekka Hiltunen
Pekka Hiltunen Kuva: Supo

Suojelupoliisin erikoistutkija Pekka Hiltunen kertoo, että Suomen esiintyminen radikaali-islamistisessa propagandassa on muuttunut viime aikoina. Suomenkielisellä teksti- ja kuvamateriaalilla tavoitellaan yksittäisiä henkilöitä ja värväämisen sijaan heitä kehotetaan suoraan toimintaan. Oleellinen osa terrorismin ehkäisyä on Hiltusen mukaan radikalisoitumisen vastaiset toimet, missä tärkeä rooli on sisäministeriöllä ja kansalaisjärjestöillä. 

Pia Jardi, puheenjohtaja, Suomen Muslimiliitto

 Pia Jardi.
Kuva: Yle

Helsingin suurmoskeijahanketta vetävä Pia Jardi on seurannut viimeaikaisia tapahtumia huolissaan. Jardi on vahvasti sitä mieltä, että terrorismi ei lähde uskonnosta. Sen sijaan radikalisoitumisen taustalla voi olla poliittisesti aktiivisia ryhmittymiä, jotka sekoittavat mukaan myös uskonnon, Jardi arvelee. Hän kertoo tuntevansa voimattomuutta selittäessään, että esimerkiksi viattomien lasten tappaminen ei kuulu islamiin.

Kristiina Koivunen, tietokirjailija

Kristiina Koivunen
Kristiina Koivunen Kuva: Kotialbumi

Kristiina Koivunen on valtiotieteiden tohtori, tietokirjailija ja toimittaja, joka on kirjoittanut useita kirjoja Lähi-idästä. Hänen uusin kirjansa käsittelee radikalisoitumisen taustoja Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Koivusen mukaan Suomessa syntyneet maahanmuuttajien lapset tai lapsena Suomeen tulleet kokevat voimakasta ulkopuolisuuden tunnetta, mikä voi äärimmillään ajaa jihadistiksi. Hän on myös työskennellyt yhdeksän vuoden ajan sosiaalityöntekijänä Helsingin sosiaalivirastossa ja tuntee olosuhteet, joista Suomen nuoret jihadistit tulevat.

Seppo Kolehmainen, poliisiylijohtaja

Seppo Kolehmainen
Seppo Kolehmainen Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Poliisiylijohtajan mukaan täysipainoinen valmistautuminenkaan ei riitä, jos joku haluaa toteuttaa terrori-iskun. Poliisiylijohtaja arvioi, että terroristien kohteena on yhä useammin pehmeät kohteet, eli tavalliset kansalaiset. Kolehmaisen mielestä terrorismin torjunnassa tärkeää on radikalisoitumisen ehkäiseminen. Poliisissa mahdolliseen terroristi-iskuun on varauduttu koulutuksella. Poliisiylijohtaja painottaa, että erilaisten signaalien havaitseminen jokapäiväisessä partiotyössä on tärkeää.

Olli Ruohomäki, vanhempi tutkija, Ulkopoliittinen instituutti

Olli Ruohomäki
Olli Ruohomäki Kuva: Ulkopoliittinen instituutti

Olli Ruohomäki näkee radikalisoitumisen taustalla taistelun liberaalia ja demokraattista arvomaailmaa vastaan. Hän kertoo työskennelleensä palestiinalaisalueilla ja seuranneensa radikalisoitumisen syntyjuuria hyvin läheltä. Syrjäytymistä suuremmiksi syiksi radikalisoitumiseen hän nostaa demokratian, ihmisoikeuksien ja sananvapauden puutteen.
Olli Ruohomäki toimii Ulkopoliittisen instituutin Globaali turvallisuus -ohjelmassa vierailevana, vanhempana tutkijana.

Alan Salehzadeh, johtaja, Menatto

Alan Selehzadeh
Alan Selehzadeh Kuva: Kamil Rezazade

Alan Salehzadeh on geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija ja luennoitsija. Hän toimii akateemisen Menatto-konsultointiyrityksen johtajana. Salehzadeh näkee viimeaikaisilla iskuilla vahvan yhteyden Syyrian ja Irakin sotiin. Hänen mukaansa Isis on vastareaktio alueen konflikteihin ja ongelmiin. Iranista kotoisin oleva Salehzadeh tuli Suomeen kiintiöpakolaisena vuonna 1998.

Pertti Salolainen, kansanedustaja, Kok.

Pertti Salolainen
Pertti Salolainen Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Pertti Salolainen haluaa kiristää siviili- ja sotilastiedustelulainsäädäntöä Suomessa. Lainsäädännön uudistamista tarvitaan, jotta Suomi pystyy puolustautumaan kansainvälistä rikollisuutta ja terrorismia vastaan. Hän pitää Suomen tärkeimpänä tehtävänä terrorismin vastaisessa sodassa Isisiä vastaan taistelevien kurdisotilaiden koulutusta. Suomalaiset osallistuvat peshmerga-sotilaiden koulutukseen noin 50 henkilön vahvuisena osastona Pohjois-Irakissa Kurdien hallinnoimalla alueella.

Sanna Valtonen, puheenjohtaja, Turvapaikanhakijoiden Tuki ry

Sanna Valtonen
Sanna Valtonen Kuva: Laura Oja

Turvapaikanhakijoiden puolesta töitä tekevän yhdistyksen puheenjohtaja Sanna Valtonen kertoo, että heidän yksi tärkeä tehtävä on rikkoa mielleyhtymä turvapaikanhakijoiden ja terrorismin välillä. Hän haluaa myös muistuttaa, ettei turvapaikanhakijoille osoitettu raha ole pois kantaväestöltä. Valtonen peräänkuuluttaa asiallisuutta ja malttia turvapaikanhakijoiden puolustamisessa.

Tukholman ja Pietarin iskut toivat terrorismin Suomen rajoille. Mikä saa ihmisen ajamaan rekan väkijoukkoon? Mitkä ovat terrorismin juuret? Miten Syyrian sodan ratkaiseminen vaikuttaisi terrorismin hillitsemiseen? A-teema: Terrorismin uhka Yle TV1 27.4. klo 21.05 alkaen. #ateema

Päivitetty jutun otsikkoa 27.4. klo 9.53.

Suosittelemme