Hyppää sisältöön

Jyväskylän yliopiston informaatiotieteiden tiedekunta teki poikkeuksellisen hankinnan: lähes 30 grafiikan vedosta

Jyväskylän yliopiston informaatiotieteiden tiedekunta on hankkinut kokoelman unkarilaisen István Oroszin matemaattista grafiikkaa.

István Oroszin grafiikkaa.
Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Antti Seppälä

Jyväskylän yliopiston informaatiotieteiden tiedekunta on tehnyt merkittävän taidehankinnan. Unkarilaisen taitelija Istvan Oroszin matemaattisen grafiikan kokoelma sisältää kaikkiaan 27 teosta.

– Tämä on tietääkseni ainutlaatuinen kokoelma koko maailmassa, missään muualla ei ole yhdessä paikassa nähtävänä näitä kaikkia tauluja, sanoo Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunnan dekaani Pekka Neittaanmäki.

Orozs oli Jyväskylässä viime kesänä matematiikka ja taide -konferenssissa, jossa hänen tuotantoaan oli esillä.

– Kun taiteilija oli viemässä töitä pois, niin sanoin, että eikö ne olisi helpompaa jättää tänne. Siitä sitten etenimme kauppoihin. Hintaa en paljasta, mutta merkittävästi normaalia markkinahintaa alempi se on, Neittanmäki myhäilee.

István Oroszin grafiikkaa.
Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Teoksia aiotaan hyödyntää myös opetustyössä muun muassa testaamalla 3D-grafiikkaan erikoistuvien opiskelijoiden syvyysnäköä.

– Kuvissa on vahva syvyysvaikutelma, ja niissä voi nähdä monia asioita. Tietokonegrafiikan kursseille tulevat opiskelijat käyvät tauluja läpi, ja raportoivat mitä näkevät. Siitä voimme päätellä onko heillä tällaista kykyä vai ei, Neittaanmäki sanoo.

István Oroszin grafiikantyö.
Kuva: Simo Pitkänen / Yle

28.4. Juttua korjattu. Hankinnan teki informaatioteknologian tiedekunta, ei tietotekniikan laitos; teoksia on 27, ei 28; ja toisin kuin jutussa aiemmin sanottiin, taiteilijalla on näiden teosten lisäksi muutakin tuotantoa.

Suosittelemme sinulle