Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Päivähoitomaksuja alennetaan, huoltajakorotus opintotukeen – katso lista, miten hallituksen päätökset muuttavat arkeasi

Hallituksen puoliväliriihessä päätettiin monista työttömien ja koululaisten arkeen liittyvistä asioista.

Lapsia tarhassa hiekkalaatikolla.
Kuva: Henrietta Lehtinen / Yle
Hanna Hanhinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallitus päätti eilen puoliväliriihensä ja teki lukuisia päätöksiä niin työllisyyden kuin palveluidenkin suhteen. Miten ne vaikuttavat tavallisen tallaajan arkeen? Katso alta olennaisimmat muutokset.

Varhaiskasvatusmaksuja alennetaan

Hallitus päätti puoliväliriihessä etenkin pieni- ja keskituloisten varhaiskasvatusmaksujen alentamisesta. Nykyisin päivähoidon korkein maksu on 290 euroa kuukaudessa ja alin 27 euroa kuukaudessa. Hallituksen mukaan perheen tuloista vähennettävää tulorajaa korotetaan ja toisen lapsen maksua alennetaan. Arvion mukaan 6 700 perheelle päivähoito olisi uudistuksen myötä maksutonta.

Hallituksen tarkoituksena on näillä toimenpiteillä kannustaa vanhempia töihin. Päiväkoteihin aiotaan myös kouluttaa lisää työntekijöitä.

Työttömän kannattaa olla aktiivinen

Hallitus esittää työttömien aktivointimallia. Työttömien omavastuupäivät lyhenevät kahdella päivällä nykyisestä seitsemästä viiteen työttömyyden alussa. Jos olet ollut työttömänä yli kolme kuukautta, sen jälkeen työttömyysturvaan tulee yksi omavastuupäivä per kuukausi. Hallituksen mukaan tämän voisi välttää olemalla aktiivinen. Aktiivimalli koskisi ansiosidonnaista ja perusturvaa.

Työttömille tehdään myös työtarjouksia aiempaa laajemmalta alueelta. Liikkuvuusavustusta tarjotaan jatkossa myös osa-aikaisesti työskentelevälle. Alueellista liikkuvuutta aiotaan parantaa myös verovapaiden päivärahojen aikarajaa pidentämällä.

Lisäksi lakiin nollatuntisopimuksista on tulossa selkeät pelisäännöt.

Asumistuki sidotaan elinkustannusindeksiin

Asumistuki sidotaan jatkossa vuokraindeksin sijaan elinkustannusindeksiin. Tämän toimenpiteen toivotaan hillitsevän vuokrien nousua. Asumistuelle asetetaan myös kuntaryhmittäinen neliövuokrakohtainen katto.

Opintotukeen huoltajakorotus, toisen asteen koulutukseen uudistuksia

Opintotukeen tulee 75 euron huoltajakorotus.

Peruskouluille annetaan lisää rahaa tasa-arvon vahvistamiseen. Rahaa kohdennettaan haasteellisimpien alueiden kouluille.

Hallituksen mukaan luvassa on myös lukiouudistus, jolla pyritään lisäämään lukioiden vetovoimaa yleissivistävänä koulutuksena.

Ammatillisen koulutuksen uudistamiseen hallitus panostaa 15 miljoonaa euroa seuraavana kahtena vuotena. Tällä halutaan vahvistaa digitalisaatiota, ehkäistä koulutuksen keskeyttämistä ja syrjäytymistä.

Lisäksi hallitus aikoo turvata jokaiselle peruskoulun päättäneelle toisen asteen koulutuspaikan.

Henkilökohtaisesta konkurssista laki

Hallitus aikoo säätää lain henkilökohtaisesta konkurssista. Tällä on tarkoitus auttaa konkurssin tehnyttä yrittäjää. Myös yrittäjien sairauspäivärahan omavastuuta lyhynnetäään yhdellä päivällä.

Ulosottoon muutoksia

Ulosottoon on tulossa hallituksen mukaan huojennuksia. Lakia aiotaan muuttaa niin, että jatkossa ulosottomiehen on myönnettävä pitkään työttömänä ja sittemmin työllistyneelle lykkäystä ulosmittauksen alkamiseen, jos hän sitä pyytää. Tulevaisuudessa lykkäyskuukausia myönnetään kuusi aiemman neljän sijaan.

Lue myös:

 EK ja STTK lyttäävät hallituksen kannustinloukkupaketin – "merkittävin uudistus jäi tekemättä"

Hallitus yrittää taklata nuorten syrjäytymistä 45 miljoonalla eurolla

Uutista korjattu 26.4. 15.35. Hallitusneuvotteluissa päätettiin 4 miljardin säästöistä ja 4 miljardin uudistuksista. Niistä ei päätetty puoliväliriihessä, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Suosittelemme sinulle