Hyppää sisältöön

Uusi kulttuuriministeri perussuomalaisista – taideväki ei halua tuomita etukäteen

Kulttuuriväkeä perussuomalainen ministeri ei hetkauta, vaikka puolueen taidepoliittiset linjaukset olivat aikoinaan tyrmääviä.

Kike Elomaa ja Sampo Terho. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle, Jarno Kuusinen / AOP

Perussuomalaiset saavat kulttuuriministerin salkun hallituksen uudessa tehtäväjaossa. Uudelle ministerille kuuluvat kulttuurin lisäksi urheilu- ja Eurooppa-asiat.

Perussuomalaiset eivät vielä ole ilmoittaneet kuka ministeriksi nousee. Todennäköisesti salkun saa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho, mutta arvailussa on vilahdellut myös kansanedustaja Kike Elomaa.

Perussuomalaisten kulttuurilinjaukset ovat aika ajoin nousseet otsikoihin; milloin on vaadittu taiteilija-apurahojen lakkauttamista, milloin nykytaidetta on karsastettu tekotaiteena.

Kulttuurin kentällä ministerivaihdokseen suhtaudutaan kuitenkin maltillisesti.

En pelkää enkä ihastele etukäteen.

Sirpa Kähkönen

Kirjailija, sananvapausjärjestö Penin puheenjohtaja Sirpa Kähkönen summaa kulttuurieliitin tunnot.

– En pelkää enkä ihastele etukäteen, kun vielä ei ole tietoa henkilöstä, eikä tietoa siitä, mitä hän aikoo postissaan tehdä, Kähkönen sanoo.

Yksi henkilö ei muuta kulttuuripolitiikkaa

Muusikko Jaakko Kuusisto ei usko uuden kulttuuriministerin ehtivän tehdä ihmeitä kahdessa vuodessa. Kuusisto toimii museoiden, teattereiden ja orkestereiden valtionosuusjärjestelmän eli niin kutsutun VOS-uudistamistyöryhmän puheenjohtajana.

– Minulla oli erinomainen yhteistyö Sanni Grahn-Laasosen kanssa ja vähän tämä vaihdos harmittaa, mutta politiikka on tällaista, Kuusisto toteaa.

Minulla oli erinomainen yhteistyö Sanni Grahn-Laasosen kanssa ja vähän tämä vaihdos harmittaa.

Jaakko Kuusisto

– Meillä on Suomessa perinteisesti vakaa kulttuuripolitiikka. En usko että yhden henkilön vaihtuminen kesken hallituskauden vaikuttaa siihen kovin dramaattisesti, Kuusisto sanoo.

Kiasman johtaja Leevi Haapala ei myöskään usko museonsa edustaman nykytaiteen olevan tulilinjalla perussuomalaisen ministerin myötä. Kaikki tosin riippuu henkilöstä, hän toteaa.

Timo Soini oli positiivisesti yllättynyt siitä, mitä kaikkea Kiasmassa teemme.

Leevi Haapala

– Timo Soini oli tasan vuosi sitten avaamassa Kiasmassa kansainvälisen sananvapauspäivän tilaisuuden. Hän oli positiivisesti yllättynyt siitä, mitä kaikkea täällä teemme. Meillä oli erittäin hyvä keskustelu, Haapala muistelee.

Perussuomalaisten vuoden 2011 eduskuntavaaliohjelmassa nykytaiteeseen suhtauduttiin kriittisesti:

Perussuomalaiset kokevat suomalaisen kulttuuriperinnön säilyttämisen olevan ensisijaista postmodernin nykytaiteen tukemiseen verrattuna... Tekotaiteelliset postmodernit kokeilut sen sijaan olisi syytä jättää taloudellisesti yksittäisten henkilöiden ja markkinoiden vastuulle.

Tällä hetkellä perussuomalaisilla ei ole kulttuuripoliittista ohjelmaa, mutta tilanne voi muuttua, nyt kun puolue saa hoitaakseen kulttuuriministerin postin.

– Vähintäänkin kulttuuripoliittisia linjauksia tehtäneen, ehkä kulttuuripoliittinen ohjelmakin, sanoo puolueen poliittinen suunnittelija Riikka Purra.

Kulttuuriministerit vaihtuvat tiheään

Taiteen edistämiskeskus Taiken johtaja Minna Sirnö ei hänkään näe ongelmaa siinä, että uusi kulttuuriministeri on perussuomalainen. Taiken 50-vuotisen historian aikana ministereitä on tullut viidestä eri puolueesta, mutta toiminnan peruspilarit ovat aina säilyneet, Sirnö sanoo.

– Olen enemmän huolissani siitä, että kulttuuriministeri on vaihtunut niin tiheästi. Tuleva ministeri on jo neljäs neljässä vuodessa. Monet taiteen ongelmakohdat jäävät siksi ratkaisematta.

Tuleva ministeri on jo neljäs neljässä vuodessa.

Minna Sirnö

Uutta sirkusta edustavan Cirkon toiminnanjohtaja Riku Lievonen arvelee, ettei nykysirkus ole tuttu perussuomalaisille. Hän toivottaakin uuden ministerin tervetulleeksi tutustumaan taidealaansa.

Lievonen pohdiskelee tulevan ministerin työtehtäviä.

– Tanssin taloon on jo päätökset osittain tehty, Guggenheim ei ole enää pöydällä, VOS-uudistus on suurin asia, joka enää ministerin tontille osuu, Lievonen toteaa.

Suosittelemme sinulle