Hyppää sisältöön

Mielisairaalan uusi elämä – miljoonaremontista kuoriutuu kaupungintalo

Raasepori remontoi kaupungin hallinnolle uudet tilat entiseen mielisairaalaan. Vanha julkisivu säilyy, mutta miltei kaikki muu menee uusiksi.

Kuva: Yle
Paula Tiainen

Jykevä pääovi, suurin osa vanhoista ikkunoista ja valurautaiset patterit säilyvät. Muilta sisäpuolisilta osiltaan koko Tammisaaren keskustan tuntumassa sijaitseva sairaalarakennus laitetaan uuteen uskoon.

– Kaikki lattiasta kattoon ja siltä väliltä uusitaan. Remontin lähtökohta on se, että tila saatetaan uudenveroiseen kuntoon, Raaseporin kaupungin tekninen johtaja Jan Gröndahl luonnehtii.

Lopullinen päätös vanhan korjaamisesta syntyi pitkän kädenväännön jälkeen, sillä remonttiin uppoaa näillä näkymin miltei 9 miljoonaa euroa.

– Tässä ollaan hyvin lähellä uudisrakennuksen hintaa, mutta muut asiat painoivat päätöksenteossa lopulta sitä hintaa enemmän, Gröndahl kiittelee.

Axel Mörnen taidonnäyte valmistui vuonna 1930

Tekemistä remontissa riittää, sillä neliöitä rakennuksessa on lähes 5 000 ja kerroksiakin neljä. Remontin on määrä valmistua ensi vuoden syksyyn mennessä.

– Tammiharjun sairaalan päärakennus on valmistunut vuonna 1930 ja sen on suunnitellut Axel Mörne. Remontissa puretaan joitakin myöhemmin tehtyjä vessoja ja suihkuja, eli vanha tilajako tulee jopa entistä paremmin näkyviin tämän remontin myötä, Länsi-Uudenmaan maakuntamuseon rakennustutkija Tellervo Saukonniemi iloitsee.

Tammiharjun psykiatrisen sairaalan toiminta on kutistunut vuosien varrella, kun psykiatria on painottunut avohoitoa suosivaan suuntaan ja esimerkiksi espoolaispotilaat on ohjattu jo vuosien ajan Kellokosken sairaalaan Tammiharjun sijaan. Sairaala-alueella on edelleen psykiatrisen hoidon yksikkö, mutta se siirtyy lähiaikoina Länsi-Uudenmaan sairaalan yhteyteen.

Sairaala-alueelle havitellaan myös muita toimijoita

Raaseporin kaupunki omistaa koko Dragsvikin varuskunnan naapurissa sijiaitsevan Tammiharjun sairaala-alueen. Rakennuksia on yhteensä 16 ja päärakennuksesta jopa merinäköala. Osa rakennuksista on kuitenkin tyhjillään.

Tammiharjun sairaala-alueella on yhteensä 16 rakennusta. Kuva: Yle

– Nyt laitetaan päärakennus kuntoon, ja toivotaan, että se houkuttelee alueelle myös muita toimijoita. Toinen vaihtoehto olisi ollut jättää tämä talo ja lopulta koko alue autioitumaan. Tuskin tälle ostajaa olisi löytynyt, Jan Gröndahl huomauttaa.

Raaseporin kaupungin hallinto on ollut aikaisemmin vuokratilassa Ystadinkadulla Tammisaaren keskustassa. Vastaavia sairaaloiden muutostöitä on tehty myös Sastamalassa ja Uudessakaupungissa.

Suosittelemme sinulle