Hyppää sisältöön

ADHD-apuvälineestä tuli hitti – kohta sinunkin lapsesi haluaa fidget spinnerin

Stressilelusta on tullut uusin villitys: pyöritinlelua on myyty maailmalla jo kymmeniä miljoonia.

Stressilelussa on laakeri (yksi tai useampi) ja sen ympärillä on eri tavoin muotoiltu, usein kaksi- tai kolmisakarainen kehys, jota pyöritetään sormin. Kuva: AOP

Tänä keväänä fidget spinner -pyöritinvillitys on rantautunut Suomeenkin. Käteen sopiva lelu saattaa auttaa purkamaan hermostunutta energiaa tavalla, joka ei tuota häiriötä ympäristölle. Paino sanalla saattaa, sillä tutkimuksia juuri pyörittimen hyödyistä ei näytä olevan (siirryt toiseen palveluun) (Daily Mail Online).

Amerikkalainen Catherine A. Hettinger patentoi keksinnön vuonna 1997, mutta patentin vanhennuttua monet eri valmistajat ovat tulleet markkinoille.

Tänä keväänä pyörittimen suosio kasvoi räjähdysmäisesti Yhdysvalloissa. New York Postin mukaan (siirryt toiseen palveluun) huhtikuussa yksi ainoa yhtiö myi 20 miljoonaa pyöritintä ketjuliikkeille, kuten Walmart ja Toys 'R' Us.

Kuva: AOP

YouTubessa spinnervideoita toteutetaan ja katsotaan kiivasta tahtia. Videoilla myös kerrotaan ja neuvotaan, miten pyörittimen voi rakentaa itse. Tätäkin hittivideota (siirryt toiseen palveluun) on katsottu YouTubessa jo yli 10 miljoonaa kertaa.

Nuoret imevät tietoa YouTubesta

Pyörittimiä on aiemmin markkinoitu lähinnä erityislapsille ja -aikuisille, joilla on motorista levottomuutta tai keskittymisongelmia. Hattulalaisen Annina Junikan 12-vuotiaalla pojalla on todettu aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö ADHD. Poika on saanut apua keskittymiseen erilaisista apuvälineistä, vaikka ne eivät ongelmaa poistakaan.

– On tärkeää, että on jotain käsissä, ettei koulussa tai kotona läksyjä tehdessä liike kohdistu itsestä ulospäin jatkuvana vaeltamisena tai levottomana paikalla pyörimisenä. Kun käsissä on jotain, mitä pyöritellä tai millä leikkiä, niin levottomuus kanavoituu siihen ja paikalla istuminen on helpompaa ja keskittyminen tehtävään sujuu helpommin, kertoo Junikka. 

Nuoret seuraavat aktiivisesti tubettajia ja pyöritinlelupakettia odotetaankin jo kuumeisesti Hattulaan.

– Fidget spinner on meille jo tilattuna. Isompi lapsi sitä juuri eilen kotona pyöritteli, oli kaverinsa kanssa rakentanut sellaisen malliksi.

– Pojat olivat nähneet niitä YouTube-kanavilla. Sieltä olivat bonganneet, että tällainen pitää saada. Sitten googletettiin kotona, että mistä ne nyt puhuu, ja sitten tilattiin maailmalta, Junikka kertoo nauraen.

Sinitarrakin voi auttaa

Junikan pojalla on ollut käytössä palikanpätkistä rakennettuja nauhoja, joita voi pyöritellä käsissä, sekä nystyräpalloja ja pehmeitä geelipalloja.

– Sinitarra on vanha, perinteinen ja todella hyvä! Sitä opettajatkin koulussa suosivat, koska se ei pidä mitään ääntä.

Kotona esimerkiksi kokeeseen lukeminen mahdollistuu, kun poika voi samalla pyöritellä jotain välineistä käsissään.

– Kunhan käsillä on tekemistä, niin se keskittyminen onnistuu ja paikallaan oleminen mahdollistuu. Muuten hän pyörii paikallaan sohvalla tai lattialla, tekee kuperkeikkaa ja vaihtaa asentoa ja tekee jos vaikka mitä.

– Spinner on tosin niin uutuusjuttu, että saattaa se keskittyminen mennä siihen, eli pitää olla tylsempi juttu. Uutta välinettä en ensimmäisenä kokeilisi kokeisiin lukemiseen, Junikka kertoo.

Liian kiinnostava apuväline voi viedä huomiota

Apuväline voi lisätä ongelmia ja johtaa ajatukset muualle, jos lapsi keskittyy liikaa itse apuvälineeseen. Annina Junikan mainitseman riskin tunnistaa myös neuropsykologian erikoispsykologi, psykologian tohtori Vesa Närhi Jyväskylän yliopistosta.

– Fidget spinner ajaa kyllä ylimääräisen motorisen toiminnan tarpeen, mutta sillä on monia erilaisia käyttötarkoituksia. Helposti lasten kesken tämä johtaa siihen, että sillä tehdään temppuja ja kilpaillaan erilaisten temppujen hienoudesta. Huomio on apuvälineessä eikä opetuksessa, tai siinä mitä oppitunneilla tehdään.

– Apuvälineenä vastaavantyyppinen suosikkini on papiljotti, jota voi pyöritellä käsissä. Tulee paljon ärsykettä ja se helpottaa lapsia. Sitäkin voi käyttää väärin rupeamalla kietomaan sitä naapurin hiuksiin, hän naurahtaa.

Villityksen leviämisen yksi lieveilmiö lieneekin ennustettavissa: luokissa "kaikki" haluavat käyttää hittilelua ja opettajat joutuvat kieltämään käytön myös heiltä, joille lelusta voisi ehkä olla hyötyä.

Äiti, ihan kuin kaikki haluaisivat olla nyt autistisia niin kuin minä!

8-vuotias autistinen tyttö Skotlannista

Toisaalta, lelun suosio voi auttaa erityislapsia pääsemään paremmin mukaan luokkayhteisöönsä. Esimerkiksi autismawareness.com -sivustolla (siirryt toiseen palveluun) kahdeksanvuotiaan tytön äiti kirjoittaa: "Äiti, ihan kuin kaikki haluaisivat olla nyt autistisia niin kuin minä!"

Mitä tahansa apuvälineitä käytetäänkin, aikuisella ja lapsella pitää olla yhteinen sopimus miten ja milloin sitä käytetään, Närhi painottaa.

– Mehän kaikki olemme tarkkaamattomia ja motorisesti levottomia joskus, se on jatkumo. Kelle tahansa voi olla hyötyä ylimääräisestä aktiviteetista, riippuen erilaisista tehtävistä.

Annina Junikka suositteleekin apuvälineiden kokeilemista, jos keskittyminen on vaikeaa.

– Ei siitä ainakaan haittaa ole! Kaikki eivät varmasti hyödy, mutta kokeilemalla selviää, mikä auttaa kutakin.

Suosittelemme sinulle