Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Herukkatiloilla pidetään sääpeukkuja – voi, kun kevät jatkuisi näin

Talven vaihtelevat säät ovat koetelleet paikoin viljelykasveja, mutta herukkatilat odottavat alkavaa kasvukautta luottavaisina. Pitkä ja viileä kevät sopii herukalle.

Herukkapensaita keväällä.
Kuva: Isto Janhunen / Yle
Antti Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

MULTIA Kevät on kiireistä aikaa herukkatilalla. Pensaat on leikattava niiden elinvoiman varmistamiseksi, lannoitus ja muu hoito on suunniteltava, samoin kasvinsuojeluruiskutukset.

Mutta aina on aikaa toivoa kylmää kevättä.

– Paras keli olisi nyt sellainen hitaasti lämpenevä, pilvinen ja vähän sateinen. Eli kaikkea muuta kuin mitä ihminen yleensä toivoo, nauraa multialainen herukanviljelijä Janne Miettinen.

Kevät onkin Miettisen mukaan ollut herukalle lähes täydellinen.

– Sadetta pikkuhiljaa kaivattaisiin, että routa sulaisi joutuummin.

Sää verotti satoa parina viime vuotena

Kaiken kaikkiaan tämä vuosi vaikuttaakin paremmalta herukkavuodelta kuin muutama edellinen, kun kevät on tullut aikaisin vain kylmentyäkseen taas.

– Mustaherukkakin ehti ensin kukkaan, ja kukinnan aikana on tullut taas kylmä, eikä pölytys ole onnistunut, sanoo Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo.

Viime vuosien kehnot herukkasäät ovatkin verottaneet satoa. Normaali mustaherukan sato on 1,5-2,5 miljoonaa kiloa, viime vuosina on jääty runsaaseen miljoonaan kiloon.

Kukintaan toiveissa käänne säässä

Kukintakauden alkaessa sää saisi muuttua leppeäksi, sillä säätila vaikuttaa merkittävästi pölyttäjähyönteisten puuhiin. Jos kukat eivät pölyty, ei tule marjojakaan.

– Sitten saisi olla pilvipoutaa, melko tyyntä ja sateetonta, sanoo Miettinen.

Samalla linjalla on Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton Salo.

– Herukkakin on sellainen kasvi, että se tykkää selkeistä vuodenajoista. Kevät ja kesä tulevat kerralla kun ovat tullakseen, ilman kylmiä jaksoja, hän sanoo.

Runsaammin kukkiva punaherukka ei ole yhtä herkkä pölytyksen ajan säälle kuin mustaherukka.

– Viime kädessä kaikki herukat ovat aikaisia kukkijoita, ja reagoivat kevääseen samalla tavalla. Esimerkiksi vadelma kukkii niin myöhään, että silloin on jo yleensä aivan kesä, on lämmintä ja pölyttäjät liikkeellä, sanoo Salo.

Suosittelemme sinulle