Hyppää sisältöön

Leipäjonossa käyvä Aarni laittoi ministeri Rehulan koville – "Miksi teette tuloeroja kasvattavaa politiikkaa?"

Joka viikko 20 000 suomalaista seisoo leipäjonoissa ja joukossa on myös paljon nuoria. Jonossa toistakymmentä kertaa ruokaa odottanut Aarni Reiman pääsi tenttaamaan perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulaa Ylen A-studiossa. Rehulan mukaan nopea ratkaisu köyhyyden torjumiseksi tehtäisiin, jos sellainen olisi tarjolla.

Aarni Reiman Kuva: Yle

Leipäjonossa odottelu on arkipäivää entistä useammalle suomalaiselle. Helsinkiläinen nuori Aarni Reiman kertoi keskiviikon A-studiossa käyneensä jonottamassa jo toistakymmentä kertaa. Studiossa vieraillut perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula sai vastata Reimanin tiukkaan kysymykseen.

– Mihin pyritään politiikalla, joka jatkuvasti nostaa tuloeroja? Monta kymmentä vuotta ovat tuloerot nousseet. Pitäisikö tässä tehdä jotain, mikä kääntäisi kurssin, kysyi Reiman suoraan ministeriltä.

Rehula ei aivan heti ottanut nuoren miehen puheita vakavasti.

– Meillä on ollut vähän eri paperit, koska tuloerot eivät itse asiassa ole ainakaan kovin paljoa kasvaneet. Tässä on kuitenkin näköpiirissä tilanne, jossa töitä on tarjolla useammalle kuin aikaisemmin, Rehula sanoi.

Rehulan mielestä periaatteessa Suomen järjestelmä toimii, mutta väliinputoajia on liikaa.

– Jos olisi yksi ratkaisu, siihen tartuttaisiin. En juokse karkuun tässä roolissa, mutta yksinkertainen ratkaisu tehtäisiin, jos sellainen olisi tarjolla, Rehula totesi.

Studiossa Maria Ohisalo, Juha Rehula ja Aarni Reiman. Kuva: Yle

Ohisalo: Köyhyyden hoidossa otettu takapakkia

Köyhyystutkija, Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo totesi A-studiossa, että tuhansien ihmisten seisominen leipäjonoissa kertoo hyvinvointiyhteiskunnan taantumisesta.

– Hyvinvointivaltio rakennettiin sitä varten, että olisi rakenteet ja järjestelmät, jotka koskevat kaikkia. Eli silloin kun tulee niukka tilanne, saat tiettyjen raamien puitteissa sen tuen. Nyt meillä on tietyllä tavalla otettu takapakkia, Ohisalo sanoi.

Edes laaja perustulo ei Rehulan mukaan olisi ratkaisu kaikkiin ongelmiin.

– Osaa ihmisiä voisi auttaa sillä, mutta osaa ei, vaikka euromäärää nostettaisiin. Perustuloa kuitenkin kokeillaan. Hallitus linjasi eilen, että tavoitellaan osallistavan sosiaaliturvan mallia. Se ei auta näitä ihmisiä, jotka ovat nyt leipäjonossa, mutta jotain meidän pitää yrittää, Rehula sanoi.

Maria Ohisalon mielestä peruspalveluista vastaava ministeri ei voi yksin hoitaa koko valtavaa ongelmavyyhtiä, joka suomalaisten köyhyyteen liittyy.

– Tarvitaan monia ratkaisuja eri yhteiskunnan alueilta, ei siitä ministeri ole yksinään vastuussa. Kyse on myös asuntotuotannon muuttamisesta kasvukeskuksissa. Käytämme asumistukeen kaksi miljardia vuodessa, kun sen voisi käyttää myös rakentamiseen, mikä olisi pysyvämpi ratkaisu, Ohisalo totesi.

”Tervetuloa tänne jonottamaan”

A-studion jutussa helsinkiläisestä leipäjonosta lähti terveisiä poliitikoille: tulkaa itse kokeilemaan viikoksi, miltä tuntuu elää köyhyysrajalla ilman kotia. Studiossa ministeri Rehula oli vakavana suoran palautteen edessä.

– Aika neuvoton on olo. Yhtä ratkaisua ei ole. Mutta yritämme sitä, että tuosta joukosta mahdollisimman moni, Aarnin kaltainen henkilö, pääsisi töihin, Rehula sanoi.

Leipäjonossa toistuvasti käyneellä Reimanilla oli mielessään konkreettinen ratkaisu.

– Vastavalmistuneella on tyhjä ansioluettelo, ja töiden saaminen on todella vaikeaa. Kun on pitkään työttömänä, pahenee tilanne koko ajan. Jos vastavalmistunut voisi saada palkka-avustusta hakiessaan töihin oltuaan työttömänä kolme tai neljä kuukautta, niin se voisi olla hyvä ratkaistu, Reiman totesi.

Suosittelemme sinulle