Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Liikuteltavan hammashoitolan voi taitella vaikka auton peräkonttiin – 20 000:lla eurolla palvelut saa lähes mihin tahansa

Tarkastukset ja pikkutoimet onnistuvat vaikka kouluterkkarin huoneessa tai olohuoneessa.

Suuhygienisti Jaana Ainali tarkastaa potilaan hampaat Ylikiimingin koululla.
Suuhygienisti Jaana Ainali otti tuntumaa liikkuvaan hammashoitolaan Ylikiimingin koululla. Kuva: Timo Nykyri / Yle
Risto Degerman
Avaa Yle-sovelluksessa

OULU Auton peräkonttiin mahtuvalla noin 20 000 euron hoitolapaketilla saadaan hammashoidon palvelut lähes mihin tahansa.

Oulussa uudenlaista hammashoitopalvelua tarjotaan kaupungin reuna-alueilla, jossa matka kiinteään hammashoitolaan saattaa käytännössä viedä alakoululaiselta vanhempien saattamana koko koulupäivän.

Helpottaa myös hammaslääkäripelkoa

Ensimmäiseksi liikuteltavaa yksikköä pilotoitiin Ylikiimingin koululla, josta lapset ovat aiemmin joutuneet matkaamaan nelisenkymmentä kilometriä Kiimingin hammashoitolaan.

Tuttu ympäristö helpottaa myös hammaslääkäripelkoa.

Martta Mäkikangas hammastarkastuksessa.
Hammashoitolan tulo omalle koululle helpottaa kulkua hammastarkastuksiin. Samalla ensi kosketus hammashoitoon tapahtuu tutussa ympäristössä. Kuva: Timo Nykyri / Yle

– No tuntui tämä vähän kummalliselta, kun tämä on sillain tutumpi paikka, pohti ensi tuntumaansa liikkuvaan hammashoitolaan Ylikiimingin koululla kolmasluokkalainen Martta Mäkikangas.

– Mutta oli tämä oikeastaan kivempikin täällä.

Hoitoketjun ensi askel

Varsinainen hoito tapahtuu edelleen hammashoitoloissa, mutta tarpeen vaatiessa liikkuvassa yksikössäkin on tosin tarvittavat hoitovälineet – myös se hammaslääkärin pora.

– Tässä voi tehdä tarkastuksia ja pieniä toimenpiteitä. Täällä koululla esimerkiksi voidaan poistaa vaikka heiluvia

Päästään samalla vähän niin kuin lähemmäksi asiakkaita, kun käytössä on tällainen liikuteltava hoitoyksikkö

Tea Kärkkäinen

maitohampaita tai sitten tässä voidaan tarvittaessa vähän puhdistella hampaita, poistaa hammaskiveä ja tehdä hammastarkastuksia, kertoo hammaslääkäri Marja Niemelä, joka on ollut Oulussa kehittämässä uutta palvelumuotoa.

Hammaslääkäri Marja-Liisa Niemelä, Oulun kaupunki.
Kevytrakenteista hoitoyksikköä voidaan käyttää osana terveysaiheista teemapäivää tai -viikkoa, jossa hammasterveys ja hampaiden tarkastus on osa ohjelmaa, hammaslääkäri Marja Niemelä sanoo. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Ylikiimingin koululla oppilaiden hammastarkastuksia tekivät suuhygienistit Jaana Ainali ja Tea Kärkkäinen. Molemmat olivat tyytyväisiä uusiin työvälineisiin.

– Tämä monipuolistaa myös omaa työnkuvaa. On tosi kiva lähteä tänne kouluillekin tekemään lapsille ja nuorille näitä tarkastuksia. Päästään samalla vähän niin kuin lähemmäksi asiakkaita, kun käytössä on tällainen liikuteltava hoitoyksikkö, kertoo Tea Kärkkäinen.

Kevyt hoitokalusto ei vaadi erikoistiloja

Liikuteltavaa hammashoitolaa voidaan siirtää paikasta toiseen hyvin helposti, eikä se vaadi mitään erityisoloja. Kouluterveydenhoitajan huone tai terveysaseman potilashuone riittävät.

Kyllähän tämä semmoinen matalankynnyksen palvelu on

Marja Niemelä

Periaatteessa hoitolan tarvitsema tila löytyisi vaikkapa potilaiden kotoa. Matkamallin hoitola voisi olla yleisemminkin apu myös hammaslääkärin palvelujen saatavuuteen, joka on Suomessa paikoin iso ongelma.

– Kyllähän tämä semmoinen matalankynnyksen palvelu on, kuvailee Marja Niemelä uutta yksikköä.

– Mutta ehkä me emme lähde yksittäisten ihmisten koteihin, mutta kylläkin esimerkiksi hoivalaitoksiin. Myös kotihoidossa

Kannettava hammaslääkärin vastaanottotuoli Oulun Ylikiimingin koulun terveydenhoitajan huoneessa.
Liikuteltava hammashoitola sisältää kaikki perushoitoon tarvittavat välineet. Pakattuna se mahtuu vaikkapa auton takakonttiin eikä vaadi erityisiä asennuksia hoitopaikalla. Kuva: Timo Nykyri / Yle

oleville vanhuksille voidaan järjestää hammastarkastuksia, vaikka läheiselle terveysasemalle. Silloin vanhusten kulkumatka jää lyhyemmäksi, kuin varsinaiseen hammashoitolaan, kuvailee Marja Niemelä yksikön mahdollisuuksia.

Vähentää matkustamisen vaivaa

Uuden yksikön tavoitteena onkin sekä helpottaa hammastarkastuksia että vähentää kuljetuksia.

Oulun kaltaisia liikuteltavia yksiköitä löytyy myös muutamista Etelä-Suomen kaupungeista. Muutamilla paikkakunnilla toimii myös autoon rakennettu hammashoitola.

– Auto on hankintana aika kallis ja sen liikutteleminenkin on vähän vaativampaa, ettei sitä yksistään suun terveydenhuollon käyttöön oikein nähdäkseni ole järkevää hankkia, Marja Niemelä sanoo.

Suosittelemme sinulle