Hyppää sisältöön

Yle tapasi Tšetšenian vainoja paenneita homomiehiä – "Korviin kiinnitettiin johdot ja ystävääni kidutettiin sähköiskuin"

Venäjän Pohjois-Kaukasiassa sijaitsevasta Tšetšenian tasavallasta on uutisoitu laajoista homoihin kohdistuvista vainoista. Miehiä uhkaa viranomaisten mielivalta. Sukulaisetkin saattavat tappaa homon, jonka katsotaan häpäisseen perheen kunnian.

Tšetšeniasta paenneet homot eivät halua paljastaa henkilöllisyyttään oman ja läheistensä turvallisuuden vuoksi. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

MOSKOVA Tšetšeenimiehen kasvoilla on väsynyt katse. Hän sanoo haluavansa nukahtaa eikä herätä enää koskaan.

Mies kertoo paenneensa Tšetšeniasta vajaa kuukausi sitten. Sitä ennen hänen autonsa oli pysäytetty tasavallan pääkaupungissa Groznyissa ja hänet oli viety univormupukuisten miesten kuulusteltavaksi.

Alasti riisumisen ja häpäisyn jälkeen mies onnistui pakenemaan, mutta hänen läheiselle ystävälleen kävi pahemmin.

– Ystäväni oli palattuaan mustana verenpurkaumista. Korviin kiinnitettiin johdot ja häntä kidutettiin sähköiskuin, mutta hän piti pintansa eikä paljastanut ketään. Tämä raivostutti ja sai miehet kiduttamaan ystävääni viikon ajan entistä rajummin kuoleman partaalle.

Tapahtuneen jälkeen ystävät pakenivat yhdessä Tšetšeniasta.

Venäläislehti paljasti homovainot

Tutkivaan journalismiin erikoistunut, riippumaton Novaja Gazeta -lehti uutisoi huhtikuun alussa laajoista homomiehiin kohdistuneista vainoista Tšetšeniassa (siirryt toiseen palveluun).

Lehti väittää, että Venäjän pohjoiskaukasialaisessa tasavallassa on pidätetty yli sata homoksi epäiltyä miestä ja vainojen seurauksena on myös kuollut ihmisiä.

Lehden tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) tasavallassa toimii kuusi salaista vankilaa, joissa kidutetaan homomiehiä.

Venäläisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Tšetšeniasta on paennut kuukauden aikana useita kymmeniä homoja. Suurin osa majailee tällä hetkellä Moskovassa ja Pietarissa.

– Annamme heille katon pään päälle ja yritämme auttaa kaikin mahdollisin tavoin. Psykologisen avun lisäksi pidämme yhteyttä ulkomaisiin lähetystöihin, jotta heille myönnettäisiin viisumeita, kertoo Olga Baranova moskovalaisesta LGBT Network -järjestöstä. 

LGBT Network -järjestön johtaja Olga Baranova auttaa tšetšeenihomoja Moskovassa. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Homous kiristyksen kohteena

Homojen elämä on ollut autoritaarisesti hallitussa Tšetšeniassa aina vaikeaa, mutta nyt seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ahdistelusta on tullut aiempaa laajempaa ja järjestelmällisempää.

Toinen Tšetšeniasta paennut nuori homomies kertoo viime vuoden lokakuussa tapahtuneesta pahoinpitelystä.

Internetissä sovittu tapaaminen osoittautuikin ansaksi ja mies kuljetettiin Groznyin kaupungin ulkopuolelle. Kolme univormupukuista miestä pahoinpiteli hänet rajusti samalla, kun kaikki tallennettiin kameralle.

– He kiristivät minulta 200 000 ruplaa siitä, etteivät julkaisisi videota ja kertoisi homoudestani sukulaisilleni.

Nuori mies sai kerättyä vaaditun yli 3 000 euron arvoisen rahasumman kahden kuukauden määräajan puitteissa. Murtuneen leukaluun lisäksi tapaus jätti syvän henkisen jäljen.

Homo häpäisee perheensä

Nuori tšetšeenimies päätti lopullisesti paostaan sen jälkeen, kun sosiaalisessa mediassa alkoi maaliskuussa liikkua tietoja salaisiin vankiloihin vietävistä homoista. Sitten hän kuuli ystävänsä kadonneen.

– Silloin pelästyin täysin. En voinut enää nukkua ja ruokahaluni katosi.

Rahattomana hän pakeni Groznyista seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustavan järjestön avustamana.

Myöhemmin nuori tshetsheenimies on kuullut äidiltään, että poliisit ovat käyneet tämän kotona kyselemässä hänestä. Toisella kerralla äidille oli kerrottu, että tämän poika on homo ja poikaa etsitään kuulustelua varten.

Paluu Tšetšeniaan tuntuukin nyt mahdottomalta.

– Tšetšeeneillä on omat perinteensä. Homoperheenjäsen on häpeäksi koko suvulle. Jotta häpeästä päästään eroon, homo on tapettava.

Viranomaiset kiistävät tiedot

Tšetšeeniviranomaiset ovat syyttäneet tietoja homojen vainoamisesta panetteluksi ja vaatineet anteeksipyyntöä Novaja Gazetalta. Tšetšeniasta on myös vakuuteltu, ettei tasavallassa ole lainkaan homoja.

Myös Kreml on kiistänyt tiedot Tšetšenian homovainoista sen jälkeen, kun tasavallan päämies Ramzan Kadyrov tapasi presidentti Vladimir Putinin Moskovassa.

– Meillä ei ole mitään syytä epäillä, että Kadyrov voisi antaa väärää tietoa valtion päämiehelle, Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov kommentoi asiaa uutistoimisto Ria Novostin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi Tšetšenian tasavallan johtajan Ramzan Kadyrovin Moskovassa 20. huhtikuuta. Kuva: Alexei Druzhnin / Sputnik / Kremlin Pool / EPA

Venäläisiä seksuaalivähemmistöön kuuluvia ihmisiä on tullut Suomeen Venäjän torjuvan ilmapiirin takia. Lue tästä juttu venäläisestä lesbopariskunnasta, jota uhkaa karkotus takaisin Venäjälle.

Suosittelemme sinulle