Teehuoneen pöydässä kiiltää jaden värinen teepannu, sen vieressä on erilaisia teekuppeja.
Värikkään sinisessä juhla-asussa odottava Dan Wang on valmistellut pöydän kiinalaista teeseremoniaa varten. Tarjolla on hyvin arvokasta, kaksikymmentä vuotta vanhaa puerh-teetä.
"Nǐ hǎo!", tervehdin häntä juuri opettelemallani lauseella, saan ystävällisen hymyn ja vastauksen. Sen sisältö jää hieman epäselväksi, mutta silti koen olevani enemmän kuin tervetullut.
– Kiinassa teeseremonia on hyvin suosittu tapa tutustua uusiin ystäviin ja liikekumppaneihin. Se on vähän niin kuin saunakulttuuri täällä Suomessa, sopimuksia solmitaan myös saunassa, Dan naurahtaa.
Pekingistä Pudasjärvelle
Kahdeksan vuotta sitten Dan Wang muutti aviomiehensä kanssa kuhisevasta metropolista Suomen Pudasjärvelle. Kiinan pääkaupungissa asuessaan pariskunta oli tutustunut suomalaisiin liikemiehiin ja siellä he auttoivat muun muassa pudasjärveläisen Profin Oy:n Pekingin toimiston perustamisessa.
Alku oli vaikeaa, mutta päätin, etten antaisi periksi.
Dan Wang
Wangien käsitys pohjoisesta maasta ja sen asukkaista muodostui lähinnä suomalaisyritysten työntekijöiden kautta. Kun pariskunta päätti kahdeksan vuotta sitten muuttaa tuhansien järvien maahan, kaikki ei sujunutkaan aivan odotetulla tavalla.
– Kulttuurierot olivat yllättävän suuria, ihmiset olivat pidättyväisempiä kuin luulimme ja kielimuuri oli korkea. Kaipasimme myös aitoa kiinalaista ruokaa, sitä ei täältä saanut. Alku oli vaikeaa, mutta päätin, etten antaisi periksi, Dan sanoo.
Nyt Dan Wang asuu perheineen Oulussa ja hän ensimmäinen ulkomaalaistaustainen jäsen Oulun yrittäjien hallituksessa. Kauppahallin vilinässä mukana pyörii myös pariskunnan kolmevuotias, Oulussa syntynyt Lilja-tyttö.
– Täällä touhutessaan Lilja oppii suomen kieltä ja suomalaisia tapoja. Samalla me tutustumme uusiin ihmisiin, ja voimme vaihtaa ajatuksia, Dan kertoo.
Perinteiset elämäntavat kunniassa
Maittemme välisen kaupankäynnin lisäksi Dan haluaa edistää myös terveellisiä elämäntapoja. Hänen mukaansa Kiinassa ihmiset kiinnittävät enemmän huomiota omaan terveyteensä kuin meillä. Perinteistä kiinalaista terveystietoa voidaan soveltaa moniin sairauksiin, ja ennen kaikkea niiden ennaltaehkäisyyn.
– Tuntuu, että kiinalaiset naiset pitävät terveydestään parempaa huolta kuin suomalaiset kanssasisarensa. Teemme paljon sen eteen, että voisimme välttää jo ennalta mahdolliset sairaudet. Terveellisellä, kasviksia sisältävällä ruokavaliolla on siihen suuri vaikutus.
Kiinalaiset naiset pitävät terveydestään parempaa huolta kuin suomalaiset kanssasisarensa.
Dan Wang
Ohi kulkevat kauppahallin asiakkaat vilkaisevat teeseremoniaamme, sen myötä kiireinen länsimainen elämänrytmi pysähtyy ainakin hetkeksi. Kupissa höyryävän, kaksikymmentä vuotta vanhan puerh-teen maku paranee vanhetessaan. Vuosien kypsytys antaa sille oman täyteläisen, maanläheisen makunsa.
– Se on erittäin arvokasta ja sitä pitää maistaa kuin punaviiniä. Jokaisen suomalaisen yrittäjän tulisi hallita teeseremonia ja sen tuomat hyödyt Kiinan markkinoille suunnattaessa. Ihmisten on hyvä tutustua toisiinsa, Dan opastaa.
Kolme neuvoa Kiinaan aikovalle
Wangien hyvät kontaktit Kiinaan ovat säilyneet. Esimerkiksi Kiinan presidentin Suomen vierailun taustajoukoissa mukana oli Danin serkku. Toimivat suhteet ovat elintärkeitä, kun kauppaa tehdään. Muualla menestyminen ei takaa automaattisesti menestystä Kiinassa.
Dan Wang korostaa, että pärjätäkseen on syytä ottaa huomioon kolme asiaa.
– Ensinnäkin täytyy olla valmis ja toimiva suunnitelma. Lisäksi pitää löytää luotettava ja pätevä liikekumppani, joka ymmärtää Kiinan monimutkaisia markkinoita. Sosiaalisten verkostojen merkitys on erittäin tärkeä, se avaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia.
Se on sisu. Myös meillä kiinalaisilla on paljon sisua.
Dan Wang
Hyvien suhteiden luomiseksi ja kaupankäyntiä edistääkseen Wangilla on konsulttiyhtiöt, Finland Center of International Exchange FCIE ja BID Consulting Group.
– Pienen tyttäreni vuoksi yritysten toiminta on ollut hiljaisempaa, mutta oman teehuoneemme kautta olemme tutustuneet paremmin suomalaisiin. Mieheni Du on parhaillaan suomen kielen kurssilla. Kuten kiinan kielessä, myös suomen kielessä on omat haasteensa, Dan sanoo englanniksi.
Sisu yhdistää suomalaisia ja kiinalaisia
Yksi suomalaisyritysten perusvirheistä on lähestyä kiinalaisia kumppaneitaan sähköpostitse. Pelkät sähköpostiviestit eivät tuo toivottua tulosta, tärkeät asiat kannattaa hoitaa aina kasvotusten.
Kiinalaisten ja suomalaisten ajattelutavoista löytyy isoja eroja. Vaikka erot tuntuvat suurilta, yhteisiä tekijöitäkin löytyy.
– Se on totta, se on sisu. Myös meillä kiinalaisilla on paljon sisua, Dan sanoo.
Vilkaisen kelloa, takana on muutaman tunnin rupattelu Dannin kanssa. Tunnen oppineeni jotain uutta ja tärkeää. Uusiin ihmisiin ja ja kulttuureihin kannattaa tutustua kasvotusten, ajan kanssa.