Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Yli miljardi katsojaa - Casey Neistat on uuden aikakauden videotähti

Casey Neistat tunnetaan paitsi hurjista tempuistaan, myös arkisia askareita kuvaavista videoistaan.

Casey Neistat
Kuva: Jussi Mankkinen/Yle
Jussi Mankkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Casey Neistatin haastattelutilaisuus alkaa vartin myöhässä. Mustiin ja harmaisiin vaatteisiin pukeutunut tähti haluaa kätellä jokaista toimittajaa erikseen, katsoo suoraan silmiin ja antaa itsestään kohteliaan vaikutelman. Luja kädenpuristus sekä sporttinen ja jäntevä olemus kertovat miehestä, joka on jatkuvassa liikkeessä, eikä ole tottunut lepäämään laakereillaan. Arvatenkin Neistat hiplaa jatkuvasti kameraansa, josta hän ei tunnu pääsevän eroon missään tilanteessa.

Viimeksi Neistat vieraili Suomessa jouluna, jolloin hän teki Levillä Human Flying Drone -videotaan. Hurjalta näyttävässä videossa lennokki roikottaa joulupukin asuun pukeutunutta Neistatia pitkin poikin lumisia maisemia.

– Millaisiako suomalaiset ovat? Mielestäni suomalaiset ovat varsin anteeksiantavaista porukkaa. Kun kuvasimme lennokkivideota, tarvitsimme paljon tilaa – kuvasimme myös kaupungin kaduilla. Suomalaiset olivat hyvin yhteistyöhaluisia. Muualla maailmassa emme olisi saaneet tehdä mitään tällaista. Kiitoksia, Suomi, Neistat hehkuttaa.

Casey Neistat
Casey Neistat Kuva: Jussi Mankkinen/Yle

Amerikkalaisen unelman huipentuma

36-vuotiaan Casey Neistatin menestystarina kuuluu amerikkalaisen unelman klassiseen kaanoniin. Hän jätti koulut kesken, vietti karua asuntovaunuelämää ja työskenteli erilaissa pätkätöissä, kuten tiskaajana.

2000-luvun alussa Neistat alkoi kerätä mainetta videoillaan, joissa hän muun muassa kritisoi Applen tuotteita. Hänellä on ollut myös HBO-kanavalla oma tv-sarja, Neistat Brothers, ja kaksi vuotta sitten hän ryhtyi vloggaamaan päivittäin.

Tällä hetkellä Neistatilla  on yli seitsemän miljoonaa seuraajaa ja hänen videoitaan on katsottu huimat puolitoista miljardia kertaa. Neistatin mukaan menestyksen salaisuus hänen kohdallaan on varsin yksinkertainen.

– Sinulla pitää olla oma ääni. YouTube on ennen kaikkea demokraattinen julkaisualusta, kuka tahansa voi ladata sinne mitä tahansa. Huonon ja hyvän välinen ero valtaisa, Neistat painottaa.

– Monet nuoret tubettajat ovat turhautuneita – he kopioivat menestyneitä juttuja, mutta saman asian toistaminen ei auta erottautumaan joukosta. Onnistuneet yksittäiset tubettajat tai hyvät laajemmat kokonaisuudet, kuten Vice News ja Buzzfeed, tekevät jotakin erilaista. Yleisö huomaa tämän ja arvostaa sitä.

Casey Neistat
Casey Neistat Kuva: Jussi Mankkinen/Yle

Tarjolla erilaista elämäntapaa

Neistatin tunnetuimpiin videoihin kuuluu Nike-mainos, joka ei oikeastaan ole mainos, tai ainakaan perinteinen sellainen. Siinä Neistat kiertää huimalla vauhdilla maailman ympäri kymmenessä päivässä. Video koostuu lyhyistä tuokioista Euroopasta Afrikan kautta Aasiaan. Ja tietenkin siitä, että joka välissä juostaan.  

– Ei minulla oikeastaan ole aihepiirejä, joita haluaisin välttää. On tietenkin asioita, joita en videoissani käsittele. Kyse on siitä, että haluan kunnioittaa yleisöäni, Neistat pohtii.

– Olen mieltänyt henkilökohtaisen kanavani elämäntapa-asioita käsitteleväksi kanavaksi. Kyse on tasapainosta: jos tarjoaisin liikaa politiikkaa, teknologiaa tai jotakin muuta yksittäistä asiaa, ihmiset ajattelisivat, että mitä helvettiä tämä nyt oikein on. Ihmisillä on odotusarvoja: jos joku haluaa seurata uutisia, hän ei pitäisi siitä, että eteen ilmestyy sarjakuvia.

Casey Neistat
Casey Neistat puhumassa Foom-tapahtumassa Kuva: Jussi Mankkinen/Yle

Muutu tai katoa

Casey Neistat on esimerkki uuden median mahdista, mutta mitä hän ajattelee television ja perinteisen valtavirtamedian tulevaisuudesta?

– Minun mielestäni perinteisellä medialla on tulevaisuudessakin tilausta, mutta sen määritelmä muuttuu. Olemme jo nähneet, kuinka perinteinen media on muuttunut, ja se muuttuu yhä nopeammin ja nopeammin, Neistat sanoo.

– HBO on tästä hyvä esimerkki. Showni pyöri HBO:lla vuonna  2010, ja sitä saattoi katsoa kerran viikossa perjantaina keskiyöllä. Nyt HBO on kehittänyt HBO GO:n, mobiiliaplikaatioita sekä julkaisualustoja, ja heidän sisältöjään voi katsoa missä vain ja milloin haluaa. Juuri tämän takia HBO kasvaa. Tällä hetkellä he kohdistavat sisältöä juuri tällaisille julkaisualustoille.

– Perinteisen median on muututtava, muuttuuhan kuluttajien käyttäytyminenkin. Ja jos perinteinen media ei muutu, se katoaa historiaan, Neistat ennustaa.

Casey Neistat
Casey Neistat Kuva: Jussi Mankkinen/Yle

Uhkapelejä Duudsonien kanssa

Tubettajasuosikeikseen Neistat mainitsee David Dobrikin sekä Phil DeFrancon. Neistatin mielestä kumpikin ratsastaa trendien aallonharjoilla.

– En itse oikeastaan metsästä trendejä, koska mielestäni trendien luominen on kiinnostavampaa. Tutkin mielelläni sitä, mistä ihmiset puhuvat ja mitä he jakavat sosiaalisessa mediassa. Yksi prosentti ihmisistä tekee, kaksi prosenttia katsoo ja loput 97 prosenttia kertovat, mitä on tapahtunut. Tämä on luonteenomaista trendeille.

Suomalaisia YouTube-videoita Neistat on katsonut varsin vähän, mutta Suomi-kontakteja hänellä on ollut jo kauan. 

– Olen ollut Duudsonien ystävä melkein kymmenen vuoden ajan. Muistan, kun tapasin ensimmäisen kerran Jukan New Yorkissa, ja siitä seurasi monien ongelmien suma. Menimme Atlantic Cityyn, sehän on selllainen uhkapelikaupunki. Aiheutimme siellä sitten yleistä sekasortoa, Neistat hekottelee.

Casey Neistat
Casey Neistat Kuva: Jussi Mankkinen/Yle

Aito kyborgi

Neistatilla on luonnollisestikin lukuisia suomalaisfaneja. Tubettaja Juuso Tilaeusin mukaan mukaan Neistatin suosio ei ole mikään ihme.

– Hänellä on poikkeuksellinen tapa luoda sisältöä, kuvakulmineen kaikkineen. Lisäksi jokaisesta videosta löytyy tarina tai pointti: hän tähtää vahvasti tarinalliseen lopputulokseen. Hänen videonsa ovat myös pysyneet tyylillisesti samanlaisena. Nämä ovat tekijöitä, jotka vetoavat monenlaisiin ihmisiin, videoita ei ole kohdistettu jollekin tietylle ihmisryhmälle.

–Toisaalta hän on henkilönä hyvin aito, ja tehnyt vlogi-tyylisiä videoita jo vuosikymmenen.

Aitoudesta puheenollen, jossakin vaiheessa haastattelua tulee puhetta kyborgeista. Casey Neistat nousee seisomaan.

– Katsokaa. Oikea jalkani on kokonaan metallia. Olen oikeastaan puoliksi kyborgi.

– Tällä hetkellä minulla on murtuneita luita vain pikkusormessani. Mutta onhan minulta kyllä murtunut aika monikin paikka. Vedän kaikenlaista vaarallista puoleeni kuten magneetti, Casey Neistat virnistää.

Suosittelemme sinulle