Hyppää sisältöön

Makedoniassa väkijoukko riehui parlamentissa – poliitikko hakattiin verille

Äärikansallismielisten slaavien protesti alkoi albaanin valinnasta puhemieheksi.

Makedonian sosialidemokraattien johtaja Zoran Zaev sai vammoja mellakassa parlamentissa. Kuva: Georgi Licovski / EPA
Ahti Kaario

Makedonian poliittinen kriisi jatkuu ja pahenee, kun kansallismielisten slaavien vastarinta pitää maan jatkuvasti ilman hallitusta. Kriisiin kyllästynyt parlamentti valitsi torstaina sosialidemokraattien johdolla puhemiehekseen Talat Xhaferin.

Xhaferi on ensimmäinen etninen albaani Makedonian parlamentin puhemiehenä.

Nimityksestä raivostuneet slaavimielenosoittajat tunkeutuivat pääkapungissa Skopjessa poliisiketjun läpi parlamenttiin ja mukiloivat poliitikkoja. Haavan otsaansa sai myös sosialidemokraattien puheenjohtaja Zoran Zaev. Myös ainakin kolme muuta poliitikkoa loukkaantui.

Zaevin sosialidemokraatit ovat muodostaneet kahden albaanipuolueen kanssa hallituskokoonpanon, jolla olisi parlamentissa enemmistö. Makedonian kansallismielinen presidentti ei kuitenkaan ole suostunut nimittämään Zaevin hallitusta.

Kansallismieliset slaavimielenosoittajat tunkeutuivat Makedonian parlamenttiin torstaina. Kuva: Maja Zlatecska / EPA

Pitkä hallituskriisi

Makedonia on ollut ilman hallitusta viime joulukuusta lähtien. Tuolloin kansallismielinen slaavipuolue VMRO-DPMNE hävisi vaalit, koska se oli hallituskaudellaan jäänyt kiinni poliittisten vastustajiensa ja toimittajien salakuuntelusta.

VMRO-DPMNE, johon myös presidentti kuuluu, vastustaa poliittisen vallan antamista albaaneille. Albaaneja on Makedonian väestöstä kolmasosa, ja kansanryhmät kävivät lyhyen sisällissodan vuonna 2001.

Tuolloin EU ja Nato saivat painostettua osapuolet rauhaan, ja EU on yrittänyt nykyistäkin umpisolmua avata. Melko vaatimattomalla menestyksellä tosin. Myös tänään EU:n laajenemiskomissaari Johannes Hahn tuomitsi väkivallan parlamentissa. 

Suosittelemme sinulle