Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Helsingin vanhimman huvilan kohtalo vihdoin ratkeamassa – Hyviä uutisia puutarhaihmisille

Annalan huvila on siirtymässä Hyötykasviyhdistykselle. Puutarhainnostus on saanut niin monet ihmiset valtaansa, että yhdistys laajentaa toimintaansa ja aikoo perustaa Annalaan puutarhakulttuurikeskuksen.

Annala kartano Toukola Helsinki Anneberg huvila hyötykasviyhdistys
Annalan puutarha on kaikille avoin ulkoilualue. Kuva: Vesa Marttinen / Yle
Ulla Malminen,
Vesa Marttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin Vanhassakaupungissa sijaitsevan Annalan puurakennukset muodostavat kokonaisuuden, joka on säilynyt pitkälti alkuperäisessä muodossaan.

Annalan perusti kauppaneuvos Gustaf Otto Wasenius vuonna 1826 kaupungilta vuokratulle maalle. Annala sai nimensä hänen ensimmäisen puolisonsa mukaan.

Vuonna 1938 kuollut Gustaf Waseniuksen pojanpoika Leonard Wasenius toivoi, että huvila puistoineen toimisi kaupunkilaisten virkistäytymispaikkana vuokra-ajan päätyttyä.

Leonard Waseniuksen kuoleman jälkeen Annala rakennuksineen siirtyi Helsingin kaupungille. Päärakennus oli sodan aikana Mannerheimin Lastensuojeluliiton käytössä, ja viljelysmaita alettiin käyttämään viljelypalstatoimintaan 1970-luvulta lähtien. Päärakennus ja työntekijöiden asunnot ovat olleet myös kaupungin vuokra-asuntoina.

Hyötykasviyhdistys ei mahdu enää piharakennukseen

Parikymmentä viime vuotta Annalan huvila-alueella on toiminut Hyötykasviyhdistys, joka järjestää kursseja ja tapahtumia alueen piharakennuksessa.

Nykyiset kurssitilat ovat kuitenkin käymässä ahtaaksi, koska niin monet ovat kiinnostuneita puutarhanhoidosta. Hyötykasviyhdistykseen kuuluu noin 7 000 jäsentä, mutta sen tapahtumat ovat kaikille avoimia.

Annalan näyttävä päärakennus on tyhjillään ja huonossa kunnossa, mutta Leonard Waseniuksen toive siitä, että huvila päätyy kaupunkilaisen virkistyskäyttöön, on viimein toteutumassa.

Annala kartano Toukola Helsinki Anneberg huvila hyötykasviyhdistys
Hyötykasviyhdistyksen puheenjohtaja Riitta Korhonen Annalan päärakennuksen terassilla toukokuussa 2016. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Helsinki päätti noin vuosi sitten, että kaupunki myy rakennuksen. Hyötykasviyhdistyksen puheenjohtaja Riitta Korhonen kertoo, että yhdistys on neuvotellut Annalan päärakennuksen ostamisesta hyvässä hengessä kaupungin kanssa.

– Tarkoituksena on perustaa yhtiö ja ostaa kartano sen nimiin. Suunnitelma hyväksyttiin eilisessä kevätkokouksessamme ja virallinen ostotarjous menee tänään kaupungin Tilakeskukseen.

Kartanoon tulee kahvila, kursseja ja näyttelyitä

Hyötykasviyhdistys suunnittelee kartanoon puutarhakulttuurin keskusta, jossa on kahvila sekä kurssi- ja näyttelytoimintaa. Kun yhdistys saa päärakennuksen haltuunsa, se pystyy laajentamaan toimintaansa.

Annala kartano Toukola Helsinki Anneberg huvila hyötykasviyhdistys
Kartanon puutarha-alue on osittain uusittu. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Korhonen ei paljasta kauppahintaa, mutta se on hänen mukaansa kohtuullinen sekä yhdistyksen että kaupungin edustajien mielestä.

Hän uskoo, että Helsingin kiinteistölautakunta hyväksyy kaupan kokouksessaan 18.5.

– Se on viimeinen kokous ennen kuin kaupungin organisaatio muuttuu, joten toivon, että kaikki menee hyvin.

Remonttiin kerätään varoja joukkorahoituksella

Yhdistyksen suurin haaste on edessä vasta kaupan toteuduttua, koska Annalan päärakennus on mittavan remontin tarpeessa. Rahoitusta yritetään saada yhdistyksen jäseniltä, säätiöiltä ja mahdollisilta yhteistyökumppaneilta, joita yhdistys on haastatellut.

Annala kartano Toukola Helsinki Anneberg huvila hyötykasviyhdistys
Annalan huvila on korjauksen tarpeessa. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Yhtenä rahoituskanavana toimii myös joukkorahoitus, johon kuka tahansa voi osallistua.

– Katsotaan, mitä voime tarjota vastineeksi. Ehkä se on osake, jotain pyrimme antamaan, Korhonen lupaa.

Suosittelemme