Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Tatuoidut miehet viihtyvät radanvarressa, vaikka maailmalla odottaisi iso tilipussi – "Tatuoinnit kertovat siitä, että olen oman tieni kulkija"

Nico Rönnbergin lisäksi Teemu Tamminen on liian taitava SM-liigaan. Yle Urheilu selvitti, mikä pitää kaksikon yhä Riihimäellä, vaikka Euroopassa tähdille tarjotaan huippupalkkaa.

Teemu Tamminen ja Nico Rönnberg poseeraavat yhteiskuvassa
Kuva: Tomi Hänninen
Petri Sjöblom
Avaa Yle-sovelluksessa

RIIHIMÄKI. Voi pojat mitä kuvia.

Käsipallojoukkue Cocksin Nico Rönnberg ja Teemu Tamminen vertailevat tatuointejaan Yle Urheilun kuvausryhmälle Riihimäen urheilutalon aulassa.

Molempien kropasta löytyy Baltian liigan kultamitali, mutta myös paljon muuta, henkilökohtaisempia kuvia.

Tammisen tuorein tatuointi on tekstiä. Sen voi lukea, kun Tamminen yhdistää molemmat peukalonsa ja etusormensa ympyräksi.

Teemu Tammisen tatuoidut sormet lähikuvassa
Kuva: Tomi Hänninen

- What goes around comes back around, Tamminen lausuu.

Vasen kylki on omistettu Cocksin SM-pokaaleille. Puoliympyrässä komeilee viisi pystiä, joiden alla uhoaa kukko.

Tuliko tuohon virhe? Tammisella pitäisi olla jo kahdeksan mestaruutta.

- Otetaan viisi seuraavaa sitten, Tamminen hymähtää.

Kehossa olisi vielä tilaa, vaikka jaloista ja käsistä kuviot kohoavat kaulaan asti.

Teemu Tamminen
Kuva: Tomi Hänninen

Vielä kun kasvoihin ilmestyisi lieskoja, niin Tamminen menisi maorisoturista.

- Äidille lupasin, ettei naamaan saa tulla. Kaulassa on maksimi.

Rönnbergin ylpeys paljastuu vasta, kun vasemman käden hihan käärii ylös. Iholla komeilee Feenikslintu, joka ylettyy ranteesta olkapäähän.

- Tatuoinnit kertovat siitä, että olen oman tieni kulkija, Rönnberg sanoo.

Nico Rönnberg istuu
Kuva: Tomi Hänninen

Viiden ruusun perhe

Cocksin ja Suomen käsipallomaajoukkueen tehokaksikko on viihtynyt yhdessä siitä asti, kun Rönnberg saapui Norjasta Riihimäelle.

Karjaalla asuva Rönnberg on nytkin lähdössä aamutreeneistä Tammiselle pelaamaan pleikkaa ja syömään pitsaa.

Nico Rönnberg ja Teemu Tamminen salilla
Kuva: Tomi Hänninen

Yhteinen lepohetki on kuulemma palkinto punttisalilla uurastuksesta ennen illan peliharjoituksia. Penkistä nousi sadalla kilolla toistoja, joten rauta on kevyttä, vaikka kausi on pitkällä ja huipentumassa Cocksin viidenteen peräkkäiseen mestaruuteen.

Cocks pelaa vuodessa noin 80 peliä, ja se on raaka tahti käsipallossa.

Feeniksin lisäksi Rönnbergin oikeasta kädestä löytyy viisi ruusua. Ne kertovat perheestä, johon kuuluvat Susanne-äiti, Jan-isä, isoveli Andreas, ja siskot Natalie ja Alexandra.

Nico Rönnberg punttisalilla
Kuva: Tomi Hänninen

Odotukset Nico Rönnbergin ympärillä ovat yhtä komeat kuin ruusut kädessä. Perheen perinteet painavat taustalla.

Nicon isä, Jan Rönnberg oli ensimmäinen suomalainen, joka paukutti maaleja Espanjan pääsarjassa.

Isoveli Andreas Rönnberg kiersi käsipallomaailmaa kahdeksan vuotta, Espanjassa, Saksassa ja Norjassa. Nyt veljekset kohtaavat SM-liigan finaaleissa, sillä Andreas siirtyi viime kauden jälkeen Cocksista Karjaalle, poikien kasvattiseuraan BK-46:een.

Miksi Rönnberg ja Tamminen pysyvät Cocksissa?

Nico, 25, otti varaslähdön ammattilaisuuteen viisi vuotta sitten. Rönnberg lähti Siuntiosta, Kaj Kekin valmennuksesta Norjan pääsarjaan.

Arendalin joukkue tarjosi niukalti peliaikaa, mutta Rönnberg jaksoi odottaa. Olihan päävalmentaja luvannut vastuuta kauden 2013 peleissä.

Kun uusi kausi käynnistyi, Rönnbergin maltti päättyi nopeasti.

- Kun en päässyt kentälle kolmessa ensimmäisessä pelissä, niin menin suoraan toimistolle ja sanoin, että sopimus puretaan.

Rönnberg saapui takaisin Kekin valmennukseen ja Cocksiin.

- Nicossa on kaksi puolta. Hän on erittäin perhekeskeinen ja pehmeä. Sitten on se kova puoli. Vaihtopenkillä ei kehity, ja hän teki oikein, kun lähti Norjasta, Suomen maajoukkuetta nykyisin valmentava Kekki kertoi.

Nico Rönnberg poseeraa pallon kanssa
Kuva: Tomi Hänninen

Rönnberg ja Tamminen ovat maajoukkueen kultakimpaleita, mutta samalla liian taitavia SM-liigaan, joten mikä pidättelee kaksikkoa Cocksissa.

Tammista kosiskeltiin muutama kausi sitten Saksan Bundesliigaan HSG Wetzlarin joukkueeseen, mutta sopimukseen vasen laitapelaaja ei taipunut.

Tamminen tienaa Cocksissa arvioilta 30-35 000 euroa kaudelta, joten olot ovat ehkä liiankin hyvät.

- On helpompi olla tähti Riihimäellä kuin rivilaitapelaaja Euroopassa, Yle Urheilun asiantuntija Tomi Salminen sanoo.

Tammisen vaakakupissa painaa myös pelipaikka. Maailmalta löytyy tuhansia vasemman laidan roolipelaajia, jotka taistelevat näyttöpaikasta huippuliigoissa.

Sen sijaan Nico Rönnberg pelaa vasemman pakin paikalla. Arvostus on eri luokkaa, sillä heittäviltä takamiehiltä odotetaan maaleja ja näyttäviä harhautuksia, joilla murennetaan vastustajan puolustusta. Loistaminen kentällä näkyy suoraan palkkapussissa.

- Ymmärrän sen, että Nico haluaa katsoa, pääseekö Cocks Mestarien liigaan. Toisaalta tiedän, ettei hänelle riitä nykyinen taso. Kuinka kauan kotimaassa pelaaminen kehittää? En odottaisi kahta kautta, Salminen avaa Rönnbergin tilannetta.

Menestystä on toki tullut Cocksin paidassa, sillä päävalmentaja Gintaras Savukynasin joukkue valloitti huhtikuun alussa toistamiseen Baltian liigan.

Kauden suurin saavutus tuli jo Euroopan cupissa. Cocks selviytyi ensimmäisenä suomalaisjoukkueena Euroopan cupin lohkovaiheeseen.

Rönnberg pommitti maaleja Euroopan cupissa

Maajoukkuevalmentaja Kekki on seurannut vuosia Rönnbergin kehitystä.

- Viime kaudella Baltian liigan finaalissa nähtiin, mihin Nico pystyy. Hän raivosi ja taisteli ja sai esimerkillään muutkin mukaan. Hyvän pelisilmän ansiosta laita- ja viivapelaajat pystyvät loistamaan hänen ympärillään.

- Kun Nico tuli Riihimäelle 2013, niin puolustus ei ollut ihan päällimmäisenä mielessä. Silloin Nico ei uskaltanut laittaa kroppaa likoon. Nyt ylimääräinen riehuminen on jäänyt pois ja Nico pystyy kääntämään ottelun voitoksi ketä vastaan tahansa, Kekki muistuttaa.

Nico Rönnberg salilla
Kuva: Tomi Hänninen

Euroopan cupissa Rönnberg paukutti maaleja, muttei vielä pystynyt kantamaan Cocksia voittoon. Parhaaksi ja samalla kipeimmäksi muistoksi jäi kotipeli Bundesliigajoukkue Melsungenia vastaan.

Rönnbergin viime sekunnin syöttö hieman myöhästyi laidassa odottavalle Tammiselle ja Cocks hävisi ottelun 28-29. Rönnberg heitti pelissä kahdeksan maalia ja oli kentän paras pelaaja.

Cocks jäi D-lohkossa nollille, mutta Rönnberg onnistui läpimurrossaan Euroopan kentillä.

Hän sijoittui lohkovaiheen maalipörssissä jaetulle viidennelle sijalle. Rönnberg heitti kuudessa ottelussa 46 maalia.

Cocksin lohkosta vain Melsungenin Michael Allendorf ylsi samaan, joten kaksikko jakoi D-lohkon tehokkaimman pelaajan tittelin. Tamminen takoi vasemmalta laidalta 41 osumaa ja oli lohkon kolmanneksi paras maalintekijä.

- Pakkohan on olla tyytyväinen, mutta olisi ollut tärkeämpää saada pisteitä peleistä, Rönnberg muistelee urheilutalon aulassa.

Europelien jälkeen Rönnbergiä udeltiin jo ulkomaille, kyselyjä tuli Espanjasta asti.

- Totta kai on tullut monta uutta agenttia puhumaan, mutta viihdyn hyvin Cocksissa ja saan täällä kovia pelejä. Odotan, että tulisi jotakin vielä parempaa. Bundesliiga kiinnostaisi.

Nico Rönnberg hymyilee kuvassa
kuvassa Nico Rönnberg Kuva: Tomi Hänninen

Rönnbergillä on kauden 2020 kattava sopimus Cocksin kanssa. Paperiin on kirjattu summa, jolla Cocks päästäisi Rönnbergin Eurooppaan. Ostosumma on lähempänä 50 000 euroa kuin sataatuhatta.

- Jos tulee hyvä (tarjous), niin lähden, mutta minulla on pitkä sopimus Cocksissa. Tälläkin kaudella olen kehittynyt uuden valmentajan avulla ja joukkue on ottanut ison askeleen eteenpäin. Tarvitaan malttia, jaksan odottaa.

Jan Rönnberg, 57, on aina neuvonut poikaansa asioissa, jotka vähänkin liittyvät käsipalloon. Juuri isä on korostanut Nicolle malttia.

- Faija sanoo koko ajan, että parhaat vuodet ovat edessäpäin. Käsiksessä pelaajan paras ikä on 27-32 vuotta. Silloin kovia pelejä on tullut riittävästi, Nico perustelee.

Parhaat tienaavat Euroopassa kuin KHL-kiekkoilijat

Infografiikka

Moni olisi jo lähtenyt antamaan lisänäyttöjä Euroopan pikkuseuroihin, joten Rönnberg haluaa selvästi mittauttaa arvoaan.

Bundesliigan lisäksi Karjaan kasvatti pärjäisi Ranskan ja Espanjan pääsarjassa. Hän voisi tienata Euroopassa saman palkan kuukaudessa, minkä saa Cocksissa koko kaudesta.

Käsipallossa huiput tienaavat miljoonatiliä, aivan kuten lentis- ja koristähdet maailmalla.

Bundesliigan ykkösjoukkueella Kielillä on lähes joka kotiottelussa 10 000 katsojaa ja seuralla on 10 miljoonan euron kausibudjetti. Parhaat palkat tienataan kuitenkin Ranskassa.

PSG:n tähtikaksikko, Ranskan Nikola Karabatic ja Tanskan Mikkel Hansen, tienaa seurassa 90 000 euron kuukausipalkkaa. Arviot Hansenin ja Karabaticin vuosiansioista vaihtelevat melkoisesti, mutta usein päädytään muutamaan miljoonaan.

Kaksikon takana PSG:n muut maajoukkuepelaajat saavat noin 50 000 euron kuukausipalkkaa, kuten Thierry Omeyer, Luc Abalo ja Daniel Narcisse.

Nico Rönnberg salilla
Kuva: Tomi Hänninen

Käsipallossa pääsee siis KHL:n ansioihin.

- Palkkakehityksessä on pysynyt järki. Pelaajat tekevät rahan eteen paljon töitä, kun pääsarjan lisäksi pelejä tulee Mestarien liigassa ja maajoukkueen mukana arvokisoissa, Yle Urheilun asiantuntija Tomi Salminen sanoo.

Salmisen arvion mukaan Ranskassa tai Bundesliigassa Nico Rönnbergin tasoinen pelaaja tienaisi noin 15 000 euroa kuukaudessa. Arvio perustuu muiden maajoukkueiden huippupelaajien palkkoihin.

HBC Nantesin rivistöön siirtynyt Kiril Lazarov joutuu tyytymään 180 000 euron kausipalkkaan. Lazarov on maailman parhaita vasureita. Hänet valittiin mestarien liigan parhaaksi oikeaksi pakiksi 2016, mutta nyt kurssi on hieman hiipumassa.

- Lisäksi Puolassa ja Unkarissa voi pelata ammattilaisena. Voittihan puolalainen Kielce Mestarien Liigan ja unkarilainen Veszprem pelaa Final four -turnauksessa jatkuvasti (kaudet 2014, 2015, 2016).

Nico Rönnberg on hyvin perillä Euroopan palkoista. Hänen mukaansa lajin arvostus on kohonnut jatkuvasti.

- Hansen, Karabatic ja kumppanit. Luin jonkin haastattelun Rion olympiakisoista, että ensimmäistä kertaa käsipallo-otteluun mennyt katsoja lupasi siitä lähtien palata aina katsomoon. Kentällä tapahtuu koko ajan, isot jätkät painimassa. Kyllä se mun mielestä on sellainen laji, että siitä kiinnostuu. Vaimonikin jäi koukkuun, Rönnberg naurahtaa.

Karjaan tatuointipajasta maailmalle

Nico Rönnberg nostaa painoja
Kuva: Tomi Hänninen

Sara-vaimo tekee puolestaan tatuointeja, joihin Nico on jäänyt koukkuun.

Niitä on valmistunut jo vuoden verran Rönnbergin autotalliin sijoitetussa pajassa Karjaalla.

Jos menestystä tulee, Sara pääsee tekemään lisää käsipalloaiheisia kuvia.

- Pitää voittaa jotakin suurempaa, että haluaisin hakata sen kroppaan. Ehkä lopputurnaukseen pääsy tai Mestarien liiga, mutta kyllä sielläkin pitäisi voittaa, Rönnberg pohtii.

Suomen maajoukkueen iso tavoite on EM-kisoissa 2020. Silloin mukaan kelpuutetaan jo 24 maata.

Ovi on kuitenkin auki jopa 2018 Kroatian EM-turnaukseen, sillä Suomi otti karsinnoissa tärkeän vierasvoiton Itävallasta. Jättiyllätykseen ja mahdolliseen uuteen tatuointiin tarvittaisiin kaksi kotivoittoa (Bosnia ja Hertsegovina ja Itävalta) EM-karsinnoissa.

- Tässä on hyvät saumat päästä EM-kisoihin. Olimme junnumaajoukkueen kanssa EM-lopputurnauksessa pari kertaa, mutta on se eri asia päästä miesten arvoturnaukseen. Se olisi iso juttu Suomen käsipallolle.

Nico Rönnbergin jalan tatuointi
Kuva: Tomi Hänninen

Iso merkitys olisi myös sillä, että Suomesta lähtisi lahjakkaita pelaajia kehittymään ja rakentamaan ammattilaisuraa Euroopan sarjoihin.

Mikael Källmanin, Jan Rönnbergin, Björn Monnbergin, Teddy Nordlingin ja Mikko Koskuen jälkeen olisi jälleen uuden suomalaistähden aika.

Ainakin Nico Rönnbergin merkit ennakoivat uutta alkua, sillä Sara on huolehtinut valmisteluista autotallissa.

Nicon kroppaan on tatuoitu muistutus, mistä Suomen parhaat käsipalloilijat ovat lähtöisin.

Sen voi lukea vasemmasta reidestä.

Karisfornia 10300.

Suosittelemme