Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Saksan armeijan upseeri tekeytyi turvapaikan hakijaksi tehdäkseen terrori-iskun

Mies eli toista vuotta kaksoiselämää: hän oli samaan aikaan ammattisotilas, mutta asui myös syyrialaiseksi tekeytyneenä ulkomaalaisille tarkotetussa asuntolassa.

Saksalaisia sotilaita Altenstadtissa, Saksassa.
Kuva: Phillip Guelland / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Saksassa on paljastunut poikkeuksellinen terroritekohanke, jossa turvapaikan hakijat olisi leimattu syyllisiksi.

Tapaus alkoi paljastua viranomaisille, kun Wienin kansainvälisen lentokentän WC:stä löytyi sinne kätketty ladattu pistooli. Poliisit odottivat, kuka aseen tulee hakemaan.

Aseen noutanut 28-vuotias mies, joka Saksassa tunnetaan nimellä Franco A., joutui poliisin haaviin. Tutkinnan yhteydessä otettiin kiinni myös hänen mahdollinen apurinsa. Franco A.:n epäillään suunnitelleen terroritekoa, jossa tutkinta olisi osoittanut syylliseksi syyrialaisen turvapaikanhakijan.

Franco A. paljastui todellisuudessa Saksan armeijan Bundeswehrin luutnantiksi, joka palveli Ranskaan sijoitetussa ranskalais-saksalaisessa 291. jääkäripataljoonassa.

Samalla tutkijoille paljastui, että Franco A. oli vuoden 2015 joulukuussa kirjautunut syyrialaiseksi turvapaikanhakijaksi. Hän kertoi olevansa vihanneskauppiaan poika Damaskoksesta. Hän sai turvapaikan, vaikka ei osannut lainkaan arabiaa. Hän puhui ulkomaalaisvirkailijoille murteellista ranskaa.

Franco A. oli elänyt toista vuotta kaksoiselämää. Hän asui ulkomaalaisille järjestetyssä yhteismajoituksessa, mutta kävi myös hoitamassa työnsä varuskunnassaan.

Saksan tiedotusvälineiden, mm. Der Spiegel -lehden mukaan Franco A.:n tarkoituksena oli tehdä pistoolillaan suuri terroriteko. Kun sitä tutkittaisiin, pistoolista löydetyt sormenjäljet kuuluisivat syyrialaiselle pakolaiselle. Tämä vahvistaisi ulkomaalaisvastaisissa piireissä vihamielisyyttä pakolaisia kohtaan.

Tutkijoilla monia kysymyksiä

Saksan viranomaiset selvittävät nyt, miten oli mahdollista, että Bundeswehrissä saattoi toimia terroristiseen väkivaltaan valmis äärioikeistolainen.

Toinen kysymys on, miten Franco A. onnistui elämään tämänkaltaista kaksoiselämää kenenkään huomaamatta.

Maahanmuuttoviranomaiset joutuvat tutkimaan omaa toimintaansa. Miten on mahdollista, että poliittinen turvapaikka myönnettiin näin oudon taustan omaavalle hakijalle.

Tätä saattaa selittää Saksassa tuolloin vallinnut tilanne. Maahan tuli vuoden aikana miljoonissa laskettava määrä turvapaikanhakijoita ja viranomaistoiminta oli kaaoksessa.

Juttua korjattu 28.4. klo 17:55. Muutettu Franco A:n sotilasarvo yliluutnantista luutnantiksi, joka on oikea suomennos.

Suosittelemme sinulle