Kuu kiurusta kesään
Puoli kuuta peipposesta
Västäräkistä vähäsen
Pääskysestä ei päivääkään
Tätä vanhaa lorua suomalaiset hokevat edelleen, vaikka sillä ei ole pahemmin yhteyttä todellisuuteen.
– Ensimmäiset kiurut saapuvat Suomeen joka vuosi jo helmikuussa, toteaa Kymenlaakson lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Antto Mäkinen.
– Osa peipoista jopa talvehtii Suomessa ja niiden laulua alkaa kuulua jo maaliskuun puolessa välissä.
Mäkinen kertoo myös, että ensimmäiset västäräkit saapuvat meille maalis-huhtikuun vaihteessa ja pääskysiä alkaa näkyä huhtikuun loppupuolella.
– Eli ei tässä kyllä vielä mistään kesästä voida puhua, hän naurahtaa.
Näiden tietojen pohjalta teimme vanhasta lorusta uudistetun, totuudenmukaisemman version.
Kuita nelisen kiurusta kesään
Pari kolme peipposesta
_Västäräkistä vähintään puolitoista _
Pääskysestäkin vielä pitkään
Tänä keväänä lintuja ei ole juuri näkynyt
Bird Life Suomen suojeluasiantuntija Tero Toivanen arvioi muutama päivä sitten, että pikkulintujen muutto on ainakin viikon normaalista myöhässä.
– Syynä ovat pääasiassa kylmä sää ja erityisesti kylmät yöt. Muutto ei ole juurikaan edistynyt kahden viime viikon aikana, Tero Toivanen luonnehtii.
Esimerkiksi suuri osa rastaista on vielä saapumatta Suomeen. Haarapääskyjä ja kirjosieppoja ei ole nähty juuri lainkaan, vaikka normaalisti niiden muutto alkaa huhtikuun loppupuolella.
Muuttaja saattaa palata takaisinkin
Afrikassa talvehtineet muuttajat ovat pysähtyneet Keski-Eurooppaan odottamaan säiden lämpenemistä. Linnut aistivat kylmän pohjoistuulen, ja suurin osa ei lähde matkaan.
Jotkut rohkelikot saattavat kuitenkin uhmata säätä ja lähteä matkaan. Ankarat olot voivat kuitenkin saada linnun mielen muuttumaan.
– Jotkut yksilöt pystyvät lähtemään takaisinkin, sanoo suojeluasiantuntija Tero Toivanen.
Ilmatieteen laitoksen mukaan terminen kesä alkaa silloin, kun vuorokauden keskilämpö on pysyvästi +10 asteen yläpuolella.