Hyppää sisältöön

Vappukrääsän top 10 – "Propellihattuja kysytään todella paljon"

Kävimme kahdessa turkulaisliikkeessä kysymässä, minkälaista tavaraa juhlijat ostavat vappuviikonlopun alla.

Kuva: YLE
Yle Turku

1. Vappuhuiskat ja serpentiini

– Perinteisiä vappuhuiskia ja serpentiiniä menee aina, kertoo Helena Alajärvi Turussa juhlatarvikkeita myyvästä Punanaamiosta.

Serpentiiniä myydään nykyisin myös ruokakaupoissa, samoin kuin muitakin sesonkitarvikkeita. Tanskalaisketjun Turun-liikkeestä serpentiini on loppu:

– Se johtuu siitä, että toimitukset tulevat Tanskasta, ja Tanskassa serpentiini ei kuulu vappuun. Tanskassa serpentiini kuuluu uuteenvuoteen. Jos serpentiiniä ei ole jäänyt uudestavuodesta, sitä ei meillä ole, mikä harmittaa, sanoo Tigerin myymäläpäällikkö Siina Lehtiheimo.

2. Ilmapallot

Vappupalloja myydään molemmissa liikkeissä paljon. Tavalliset, värikkäät, itse puhallettavat pallot tekevät kauppansa.

Vapputoreilla, lelukaupoissa ja muissa liikkeissä myydään heliumilla täytettyjä foliopalloja. Tänä vuonna suosittuja ovat esimerkiksi emojiaiheiset pallot.

Kuva: Samuli Sundell / Yle

3. Peruukit

Vapusta saa helposti värikkään vetämällä päähänsä peruukin. Niitä on tarjolla kaikenvärisiä, pitkinä ja lyhyinä, suorina ja kiharaisina.

– Vappu tuo hauskaa vaihtelua perusarkipäivään. Saa laittaa kaikki värikkäät vermeet päälle ja antaa vaan mennä. Hauska kokoontuminen kavereiden kanssa ja railakas juhlien vietto, Helena Alajärvi tiivistää vapun olemuksen.

4. Hauskan malliset aurinkolasit

Vappuna aurinkolasien päätarkoituksena on hauskanpito, ei niinkään silmien suojaaminen uv-säteiltä. Vappulaseja löytyy esimerkiksi sydämenmuotoisina, neliöinä ja kolmioina. Koristeina on muun muassa flamingoja ja palmuja.

5. Helminauhat ja leit

Leit eli havaijilaiset kukkaseppeleet ovat vappujuhlijoiden mieleen. Niitä myydään molemmissa turkulaisliikkeissä. Punanaamiossa myös pienemmät helminauhat käyvät vapun alla kaupaksi.

Kuva: Samuli Sundell / Yle

6. Hassut hatut

– Propellihattuja kysytään todella paljon. Harmittaa, ettei niitä ole, mutta onneksi yleensä löytyy jotain muuta värikästä päähän pantavaa, Helena Alajärvi sanoo.

7. Naamiaisasut

– Lapsille yleensä pidetään naamiaisia, joten supersankariasut, eläinasut ja lähes kaikenlaiset asut menevät, kertoo Helena Alajärvi.

Myös aikuiset juhlivat usein vappuna naamiaisasuissa. Hippiasut ovat erityisen kysyttyjä.

8. Saippuakuplat

Vappuna kuplivaa tunnelmaa haetaan muualtakin kuin pullosta.

– Saippuakuplat alkaa olla ihan kesän hittituote, Siina Lehtiheimo vahvistaa.

Kuva: Samuli Sundell / Yle

9. Kattaustarvikkeet

Jos sää on suotuisa, monet suuntaavat vappuna piknikille. Kertakäyttöastiat, piknikhuovat ja kaikki kattaukseen liittyvä tekee kauppansa.

– Vappu on minusta kesän aloituksen juhla. Luonto on juuri herännyt, on sellainen kiva fiilis ja ihmiset lähtee ulos koloistaan, Siina Lehtiheimo maalailee.

– Ihmiset menevät puistoihin, jos sää sallii. Tämän viikon säätä kun katsoo, niin ei ehkä ole mikään paras sää, mutta joka tapauksessa vappu on sellainen herääminen.

10. Hakaneulat

Listauksen viimeinen vapputarvike on jossain määrin yllättävä.

– Hakaneuloja on kysytty. Ne ovat olleet jokin ihme juttu viimeisen parin päivän aikana. Niitä kysytään koko ajan, mutta onneksi tässä on monia muita kauppoja vieressä, esimerkiksi kangaskauppa. Sieltä löytyy kaikkea muutakin, jolla voi tuunata omia vaatteita, Helena Alajärvi kertoo.

Artikkelin kirjoitti tet-harjoittelija Samuli Sundell Paimion Vistan koulusta.

Suosittelemme sinulle