Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Orpo uusimmasta hallintarekisterikäänteestä: Rekisteriä ei oteta käyttöön Suomessa

Vastustajat pelkäävät hallintarekisterilain lisäävän verojen välttelyä. Petteri Orpo kertoo Suomen houkuttelevan tosissaan Nordean pääkonttoria.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) Ylen Ykkösaamun vieraana 29. huhtikuuta.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) Ylen Ykkösaamun vieraana 29. huhtikuuta. Kuva: Yle
Terhi Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kiistää, että hallitus haluaisi edistää osakeomistusten piilottelua. Eduskunnan käsittelyyn etenevä laki sallii suomalaisten omistaa suomalaisyrityksiä ulkomaisten hallintarekisterien kautta.

Orpon mukaan Suomessa ei oteta käyttöön hallintarekisteriä, vaan osakkeiden omistus tapahtuu jatkossakin arvo-osuustilien kautta.

– Hallintarekisterilaista poistettiin vuosi sitten mahdollisuus hallintarekisterin käyttöön Suomessa. Emme kuitenkaan löytäneet keinoja, joilla voisimme kieltää suomalaisten sijoittamisen hallintarekisterin kautta Euroopassa. Se on siellä useimmissa maissa käytössä, Orpo puolustautui Ylen TV1:n Ykkösaamussa.

Orpo sanoo EU-lainsäädännön edellyttävän lakia. Hänen mielestään hallintarekisterin käytön estäminen Euroopassa olisi voinut olla haitallista Suomen talouskasvulle, työllisyydelle ja tänne tehtäville investoinneille.

PS:n vastustus suli kehysriihen jälkeen

Hallintarekisteristä on käyty kiivasta keskustelua pari vuotta, ja Orpon edeltäjän Alexander Stubbin (kok.) ura joutui vastatuuleen sen takia. Vastustajat pelkäävät hallintarekisterilain helpottavan veronkiertoa.

– Viranomaisten tietojen vaihdolla pyritään maksimaaliseen tietojen saantiin, jotta kaikki verot saadaan varmasti kerättyä. Edunsaajatietojen piiloon jäämiseen voidaan puuttua säätämällä tuotolle korkea lähdevero. Olemme löytäneet suomalaisen veronmaksajan kannalta niin hyvän ratkaisun kuin mahdollista, hän vakuutti.

Perussuomalaiset on vastustanut lakia, mutta äänesti torstaina yllättäen talousvaliokunnassa lain puolesta.

Tapamme on sellainen, ettei pidetä ääntä, mutta olemme hyvin vakavalla mielellä liikkeellä.

Petteri Orpo Nordean pääkonttorin siirrosta.

Valiokunnan puheenjohtaja Kai Turunen (ps.) myönsi, että asiasta oli sovittu kehysriihessä. Valiokunta lisäsi mietintöönsä lausumia, joilla se pyrkii turvaamaan omistusten julkisuuden jatkossa. Nämä lausumat eivät tosin sido hallitusta mitenkään.

Suomi havittelee tosissaan Nordean pääkonttoria

Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos on väläyttänyt pankin pääkonttorin siirtämistä Ruotsista Suomeen tai Tanskaan.

Orpo kertoo Suomen houkuttelevan tosissaan Nordean pääkonttoria. Valtiovarainministeriön, Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan Norppa-työryhmä tekee taustalla kovasti töitä, jotta pankin ratkaisu olisi Suomelle suosiollinen.

– Nordea on oikein tervetullut Suomeen. Nordea on pohjoismaiden suurin pankki, ja merkittävä pankki Suomessa. Suomelle olisi toki iso asia, jos me saisimme Euroopan 16. suurimman pankin Suomeen, ministeri totesi.

Emme löytäneet keinoja, joilla voisimme kieltää suomalaisten sijoittamisen hallintarekisterin kautta Euroopassa.

Petteri Orpo hallintarekisteristä.

Wahlroos on ihmetellyt Helsingin Sanomissa Suomen vaisua suhtautumista: Tanskassa pankki otettaisiin ilolla vastaan.

– Tapamme on sellainen, ettei pidetä ääntä, mutta olemme hyvin vakavalla mielellä liikkeellä. Käymme tarkkaan läpi tätä asiaa eri puolilta. Viime kädessä ratkaisu on Nordean, Orpo sanoi.

Mitä Suomella on tarjota, jotta Tanska ei vie pääkonttoria? Orpon mukaan tärkein asia on pankkiunionin vakaa ympäristö. Suomi on pankkiunionin jäsen, Tanska ei.

– Uskon, että tämä olisi Nordealle hyvä ja kiinnostava ratkaisu. Pankkiunioni antaa meille pelkkää Suomea leveämmät hartiat, hän korosti.

Lue myös: Orpo vastaa euroeroa väläyttäneelle Sampo Terholle: Hallituksen riveistä ei voi kuulua EU-vastaisia puheita

Perussuomalaiset taipui – hallintarekisteriomistukset salliva laki etenee

Perussuomalaiset taipui – hallintarekisteriomistukset salliva laki etenee

Nordea uhkaa lähteä Ruotsista – Suomeen? Wahlroos: Uuden vakausmaksun kanssa on "mahdotonta elää" 

Suosittelemme