Hyppää sisältöön

Elektronisen musiikin uranuurtaja Erkki Kurenniemi on kuollut

Suomi-palkittu fyysikko rakensi syntetisaattoreita ja visioi silmälappuvideot.

Erkki Kurenniemi. Kuva: Jaakko Avikainen / Yle

Suomalaisen elektronisen musiikin uranuurtaja, robottiteknologian kehittäjä ja sähköisten syntetisaattoreiden soitinrakentaja, fyysikko Erkki Kurenniemi on kuollut.

Vuonna 1941 Hämeenlinnassa syntynyt Kurenniemi menehtyi vappuyönä pitkään sairastettuaan. Hän oli 75-vuotias.

Kurenniemen vaikutusta tieteeseen ja taiteeseen pidetään valtaisana.

Kurenniemi (siirryt toiseen palveluun) toimi 1960- ja 70-luvuilla teoreettisen fysiikan laitoksen amanuenssina ja Helsingin yliopiston musiikkitieteen laitoksella assistenttina. Tuona aikana hän rakensi useita elektronisen musiikin soittimia, kuten DIMI-syntetisaattoreita ja studiolaitetta. Kurenniemi rakensi professori Erik Tawastjernan pyynnöstä Helsingin yliopistolle elektronisen musiikin studion.

Kurenniemi toimi myös 70- luvulla Digelius Electronics Finland Oy:n teknisenä johtajana ja toimitusjohtajana. Yritys kehitti suomen ensimmäisen mikrotietokoneen vuonna 1973.

Myöhemmin Kurenniemi suunnitteli teollisuusrobottien ohjausjärjestelmiä Oy W. Rosenlew Ab:ssä  ja Nokian kaapelikoneosastolla. Vuosina 1987–1998 hän oli erikoissuunnittelijana ja suunnittelupäällikkönä Vantaan Tiedekeskus Heurekassa .

Laiterakennuksen ja kokeellisen toiminnan lisäksi Kurenniemi sävelsi lukuisia elektroakustisia sävellyksiä ja kirjoitti useita artikkeleja aiheesta.

Mika Taanilan dokumenttielokuva Tulevaisuus ei ole entisensä (2002) kertoo Erkki Kurenniemestä sekä hänen soittimistaan ja elämänkatsomuksestaan. Vuonna 2013 Kiasma kokosi Kurenniemen urasta retrospektion otsikolla "Kohti vuotta 2048."

Opetusministeriö myönsi Kurenniemelle Suomi-palkinnon vuonna 2003.

Suosittelemme sinulle