Hyppää sisältöön

VM:n Hetemäki: Tavoitteeksi jopa 80 prosentin työllisyys

Hallitus tuskailee työllisyysasteen nostamiseksi 72 prosenttiin, mutta valtiovarainministeriön Martti Hetemäki nostaa riman jo reilusti korkeammalle.

Martti Hetemäki Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Hallituksen asettama työllisyystavoite, 72 prosentin työllisyysaste vuoteen 2019 mennessä, on valtiovarainministeriön omienkin laskelmien mukaan karkaamassa, mutta ei vielä täysin mahdoton. Valtiosihteeri Martti Hetemäki iloitsee jokaisesta hyvästä talousuutisesta, joita on viime aikoina taas pitkästä aikaa alkanut tupsahdella. Talouskasvun ennakoitu elpyminen kahteen prosenttiin ei vielä kuitenkaan yksin auta.

– Eivät ne huolet ole ohi. Me tarvitsemme sekä hyvää talouskasvua että työvoiman tarjontaa, jotta korkea talouskasvu voisi toteutua, Hetemäki sanoo Yle Uutisten haastattelussa.

Työvoiman tarjonnalla hän tarkoittaa joillakin aloilla jo esiintyvää pulaa osaavasta työvoimasta. Hallituksen puoliväliriihen saavutuksiin Hetämäki laskee työttömien palveluiden tehostamisen. Työttömiä tavataan entistä useammin kasvokkain. Aivan erikseen Hetemäki nostaa esiin palkkatuen.

– Yritys saa rekrytointitilanteessa määräajaksi palkkatukea palkatakseen työntekijän, jonka työnsaantimahdollisuudet ovat heikentyneet. Tämäntyyppiset toimet ovat tavoitteen kannalta erittäin osuvia, Hetemäki perustelee.

Eläkepommi vältettiin, nyt uhkaa hoivapommi

Hetemäen mielestä kaikki eivät vieläkään ole täysin ymmärtäneet, että hyvinvointipalvelujen ja erilaisten etuuksien ylläpitäminen vaatii korkeaa työllisyysastetta. Eläkejärjestelmä rahoittaa valtiosihteerin mukaan itsensä ja jopa korjaa itseään, mutta hoivapalveluiden tuottamisesta vastaavat mekanismit puuttuvat. Yhtälö on armoton.

– Seuraavan 12-13 vuoden aikana 75 vuotta täyttäneiden määrä kasvaa puolesta miljoonasta 800 tuhanteen. Nyt kasvavat eläkemenot, mutta ihan kohta kasvavat myös hoivamenot, sanoo Hetemäki ja muistuttaa, että juuri 75 ikävuodesta lähtien niitä hoivamenoja alkaa kertyä.

Ahvenanmaan työllisyydestä mallia koko Suomelle

Vuonna 2030 pitää Hetemäen mielestä pyrkiä aivan toisenlaisiin työllisyyslukuihin kuin mitä nyt tavoitellaan. Esimerkiksi hän nostaa Ahvenanmaan, jossa jo nyt työllisyysaste on 81,8 prosenttia.

– Siihen pitäisi päästä ensi vuosikymmenen lopulla, Hetemäki kuittaa.

Täysin mahdotonta se ei ole. Nyt tavoitteeksi asetettu 72 prosentin työllisyys vuonna 2019 riittäisi siihen hyvin, jos sama tahti jatkuu sen jälkeenkin.

– Nyt on erittäin tärkeää, että jo päätetyt toimet pannaan täysimääräisesti toimeen. Pitää odottaa myös kilpailukykysopimuksen lopulliset vaikutukset työn kysyntään. Ne voivat olla yllättävänkin myönteiset, Hetämäki väläyttää toiveikkaasti.

– Jos sitten ollaan selvästi jäämässä tavoitteista, on tarve, kuten yleensäkin, vahvistaa niitä toimenpiteitä.

Toimenpiteet valtiovarainministeriön ylin virkamies jättää tässä kohtaa vielä yksilöimättä.

Suosittelemme sinulle