Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kastuneita ruutuvihkoja ja tylsiä lyijykyniä – Perinteinen luontopolkujen vieraskirja muuttuu sähköiseksi

Vieraskirjat luontokohteissa ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Tavallista on, että kirjan virkaa toimittaa vihko ja siihen on merkintöjen tekemistä varten kiinnitetty lyijykynä. Vaasassa on kehitetty modernimpi versio, sähköinen vieraskirja.

Kari Rapo Vaasan ladusta keksi ajatuksen sähköisestä vieraskirjasta.
Kari Rapo Vaasan ladusta keksi ajatuksen sähköisestä vieraskirjasta. Kuva: Terhi Varjonen/Yle
Terhi Varjonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaasalainen Kari Rapo kyllästyi siihen, kun hänen suosikkiluontopolullaan Pilvilammella vieraskirjat olivat kostuneita ja muutenkin säästä kärsineitä. Merkintöjen teko ei aina siis onnistunut.

Rapo lähti miettimään, voisiko perinteistä paperista vieraskirjaa korvata jollakin toisella ja hän päätyi sähköiseen vieraskirjaan.

Vaasan Ladussa aktiivisesti toimiva Rapo otti yhteyttä Vaasan ammattikorkeakouluun ja niin alkoi sähköisen vieraskirjan kehitystyö. Hankkeeseen lähti mukaan kaksi kolmannen vuosikurssin opiskelijaa Leeni Liimakka ja Niina Niemelä, jotka käytännössä lähtivät toteuttamaan hanketta.Kehitystyö alkoi syyskuussa ja jo maaliskuussa oli valmista.

Matkapuhelimella kirjaus

Ideana sähköisessä vieraskirjassa on se, että luontopolun varrella, sopivissa pysähdyspaikoissa on puinen laatta, jossa on QR-koodi ja nettilinkki. Koodin voi lukea matkapuhelimeen ladatulla sovelluksella tai sitten mennä linkillä suoraan vieraskirjaan.

Sähköiseen vieraskirjaan voi kirjautua joko käyttämällä QR-koodia tai nettilinkkiä.
Sähköiseen vieraskirjaan voi kirjautua joko käyttämällä QR-koodia tai nettilinkkiä. Kuva: Terhi Varjonen/Yle

Koodi toimii ikään kuin avaimena kirjaan ja avautuvalle lomakkeelle voi kirjata oman nimensä ja kommenttinsa. Päivämäärä ja kellonaika päivittyvät viestiin automattisesti. Omaa puumerkkiään ei tarvitse laittaa julkisesti näkyviin ja oman viestin julkisuus kysytään aina kun vieraskirjaan kirjaudutaan.

Kari Rapo ei ole nähnyt vastaavaa vieraskirjaa muualla ja arvelee, että sovellukseen saattaisi löytyä kiinnostusta laajemmaltikin. Vaasan Pilvilammen alueelle koodeja on tulossa kaikkiaan kuuteen eri paikkaan.

Vieraskirjat suosittuja

Vieraskirjoja on monissa retki- ja luontokohteissa. Niitä selatessa huomaa, että vierailijat ovat kirjanneet nimensä ja muitakin tietoja on aktiivisesti. Moni haluaa merkitä sen, että on ollut paikalla.

Ollaanko me sitten sen verran alkukantaisia, että meidän pitää jättää itsestämme jälki jonnekin

Kari Rapo, Vaasan Latu ry

– Ollaanko me sitten sen verran alkukantaisia, että meidän pitää jättää itsestämme jälki jonnekin. Ennen laitettiin sydämen kuvan puukolla puun runkoon ja nyt kirjoitetaan vihkoon, Kari Rapo miettii.

Myös hän muistaa aina kirjoittaa vieraskirjaan kun on jossakin kohteessa käynyt.

Vaasan latu asentaa sähköisen vieraskirjan avaimia kaikkiaan kuusi.
Vaasan latu asentaa sähköisen vieraskirjan avaimia kaikkiaan kuusi. Kuva: Terhi Varjonen/Yle

Sähköisen vieraskirjan kautta voi myös laittaa kommentteja ja palautetta eteenpäin ja sitä Vaasan Ladun väkikin toivoo.

– Suksia ei kyllä tulla voitelemaan tilauksesta, nauraa Rapo.

Suosittelemme