Hyppää sisältöön

Musiikin harrastaja katsottiin yhtäkkiä yrittäjäksi – vaaditaan maksamaan 8500 euroa: "En ole saanut rahaa mistään"

Musiikinharrastaja Tommi Ignatiusta pyydetään maksamaan takaisin työttömyystukea. Työ- ja elinkeinoministeriö aikoo muistuttaa TE-toimistoja lain oikeasta tulkinnasta.

Kuva: Sini Salmirinne / Yle
Tanja Kröger

Harrastajamuusikko Tommi Ignatius jäi työttömäksi media-assistentin töistä vuonna 2012. Hän kävi TE-toimiston ammatinvalintapsykologilla juttelemassa tulevaisuudestaan. Virkailija kannusti jatkamaan musiikkiharrastusta.

Tänä vuonna 25. huhtikuuta tilanne muuttui täysin. Ignatiukselle tuli  TE-toimistosta lausunto, että hänelle on mahdollisesti annettu virheellinen työvoimapoliittinen lausunto. Ignatius sai ensin ansiosidonnaista pari vuotta, jonka jälkeen Kelan työttömyyspäivärahaa.

Aloin omaehtoisesti opetella sävellystyötä, tuotantoa ja äänittämistä ammatinvalintapsykologin ohjeiden mukaisesti

Musiikin harrastaja Tommi Ignatius

–  Minut katsotaan päätoimiseksi yrittäjäksi, ja tukia halutaan takaisin 8500 euroa. Ovat vielä hatusta repäisseet päivän, jolloin "yritystoimintani" on alkanut.

Ignatius kertoo julkaisseensa Spotifyssa albumin, jonka hän on tehnyt täysin itsenäisesti, eikä ole tienannut siitä. Lisäksi hän on tehnyt hääkeikkoja bändissä harrastepohjalta. 

– En ole saanut rahaa mistään. Aloin omaehtoisesti opetella sävellystyötä, tuotantoa ja äänittämistä ammatinvalintapsykologin ohjeiden mukaisesti. Tähän on kulunut noin kymmenen tuntia viikossa, eli noin kaksi tuntia per arki-ilta.

Ei pitäisi vaikuttaa

Tämän vuoden huhtikuussa (siirryt toiseen palveluun)astui voimaan muutos, jonka mukaan laskutuspalvelujen kautta laskuttavat keikkatyöläiset siirtyvät toukokuun alussa yrittäjän eläkelain piiriin.

Ignatiuksen tapauksessa ei kuitenkaan ollut kyse tästä, sillä hän ei ole tehnyt laskutuspalvelun kautta muusikon töitä, eli häntä ei siitä syystä voida katsoa yrittäjäksi. Hän on ollut koko ajan työtön musiikin harrastaja.

TE-toimiston lausunnossa kysyttiin, koska hän on julkaissut Spotifyssa näkyvät albumit, milloin hän aloitti ja päätti albumien työstämisen ja onko hän ollut studiossa töissä. Lisäksi häneltä kysyttiin, onko hän saanut albumien tekemisestä palkkiota tai palkkaa ja kuinka paljon aikaa meni päivässä. Ignatiuksen mukaan lausunnossa ei käsitelty harrastepohjalta tehtyjä hääkeikkoja, vaaan albumien julkaisua.

Jos tekee julkaisumielessä luovan alan työtä, silloin voidaan katsoa, että työllistyy omassa työssään

TE-toimiston palveluesimies Martti Mustonen

– Jatkuvasti olen ilmoittanut kyseessä olevan harrastus, ja olen koko ajan ollut työvoiman käytettävissä.

Hämeen TE-toimiston yrittäjyydestä vastaavan palveluesimies Martti Mustosen mukaan normaali harrastustoiminta ei pitäisi vaikuttaa työttömyysturvaan. Tämäkin kuitenkin riippuu tilanteesta.

– Jos tekee julkaisumielessä luovan alan työtä, silloin voidaan katsoa, että työllistyy omassa työssään.

Mustosen mukaan yksittäistapausta ei kuitenkaan voida kommentoida.

– Kuulostaa harvinaiselta.

"Ei tee ketään yrittäjäksi"

Muusikkojen liiton sopimuspäällikkö Miika Tarhio kertoo, ettei hänellä ole tullut ammattipuolella vastaan tällaisia tapauksia.

– Jos julkaisee omakustannusäänitteitä, ei se tee ketään yrittäjäksi. Musiikin tekeminen harrastepohjalta kotistudiossa on aivan eri asia kuin tehdä musiikkia ammattimaisesti studiossa.

Tapaukset, joissa saa esimerkiksi somessa jaetun musiikkivideon kautta mainostuloja, voivat kuitenkin Tarhion mukaan olla ongelmallisia työttömyysturvan kannalta.

Uusi lausunto TE-toimistosta

Ignatius sai viikko sitten vielä uuden lausunnon. Siinä sanottiin, että hakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen, koska hän työllistyy päätoimisesti yrittäjänä 18. maaliskuuta 2016 alkaen.

Ignatius uskoo, että lausunto koskee vuonna 2016 julkaistua albumia.

Virkailijan pitäisi oikaista arviotaan

Muusikkojen liiton sopimuspäällikkö Miika Tarhio

– Vaikka se on omassa kodissani ja täysin itse tuotettu juttu. Vähän niin kuin ei saisi edes kokata safkaa kavereille ilman että katsotaan ammattikokiksi, Ignatius harmittelee.

Muusikkojen liiton sopimuspäällikön Miika Tarhion mukaan valitustie tällaisissa tapauksissa on pitkä.

– Virkailijan pitäisi oikaista arviotaan.

Monenlaista tulkintaa

Miika Tarhion mukaan luovan alan ongelmat liittyvät enemmänkin siihen, että työnantajat ja työntarjoajat tulkitsevat alan työsuhteita toimeksiantosuhteiksi, vaikka esimerkiksi keikkamuusikoilla on vakiintuneesti työsuhteisia keikkoja.

– Kun puhutaan tavallisista työsuhteisista peruskeikoista ja freelance-muusikoista, joilla ei ole mitään yrityksiä, Y-tunnusta, eikä muita yritystoiminnan tunnusmerkkejä ole, niin siitä huolimatta heitä pidetään jonkunlaisina ammatinharjoittajina.

Päätoimisesti yritystoiminnassa työllistyvällä työnhakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen, mutta sivutoimisesti työllistyvälle voidaan maksaa soviteltua työttömyysetuutta.

Työttömyysturvajärjestelmässä pidetään yrittäjinä kaikkia niitä henkilöitä, jotka tekevät yritystä perustamatta ansiotyötä olematta työ- tai virkasuhteessa

Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Tiina Korhonen

– Samalla työnhaku pitää olla voimassa ja pitää olla valmis vastaanottamaan kokopäivätyötä, Mustonen sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyden- ja yrittäjyysosaston hallitusneuvos Tiina Korhosen mukaan työttömyysturvalaissa säädettyä yrittäjän määritelmää muutettiin vuoden 2016 alussa siten, että yrittäjänä alettiin pitää henkilöä, jota pidetään yrittäjänä yrittäjän eläkelaissa tai maatalousyrittäjän eläkelaissa.

– Työttömyysturvajärjestelmässä pidetään yrittäjinä kaikkia niitä henkilöitä, jotka tekevät yritystä perustamatta ansiotyötä olematta työ- tai virkasuhteessa, Korhonen sanoo.

Tulee aina harrastamaan musiikkia

Ratkaisevaa on edelleen yritystoiminnan vaatima työmäärä.

– Työ- ja elinkeinoministeriö aikoo muistuttaa TE-toimistoja lain oikeasta tulkinnasta, jotta vääriä tulkintoja ei pääsisi syntymään, Tiina Korhonen Työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo.

Tommi Ignatiuksen asia on nyt käsittelyssä, koska hän vaati uudelleenkäsittelyä. Hän on keskustellut myös Uudenmaan TE-toimiston johtajan kanssa asiasta.

Olen harrastanut musiikkia pienestä pitäen

Musiikin harrastaja Tommi Ignatius

– Kovasti näyttää siltä, ettei saisi harrastaa mitään. Minkäänlaista yritystoimintaan viittaavaa en ole harjoittanut, eikä toimintani ole muuttunut mitenkään, Ignatius sanoo.

Ignatiuksen unelmana on, että hän voisi saada musiikista tuloja, eikä hänen tarvitsisi elää tukien varassa. Näin ei kuitenkaan nyt ole.

– Olen harrastanut musiikkia pienestä pitäen, ja tulen aina harrastamaankin, Ignatius kertoo.

_Juttua muokattu 5.5.2017 klo 13.38. Lisätty juttuun tieto, että Ignatius on tehnyt myös hääkeikkoja harrastuspohjalta. TE-toimiston lausunto koskee Ignatiuksen mukaan kuitenkin albumin julkaisua. _

Suosittelemme sinulle