Flexolainen panee verkkokaupasta tilattuun kenkään kengännauhat paikalleen. Kenkä ei tule valmistajalta valmiiksi nauhoitettuna. Flexon työtä on, kun hammastahnat on aseteltu kaupassa "osta kolme maksa kaksi" -koriin. Flexolainen on tarroittanut tahnat ja pannut ne esille.
Muuten Flexo ei juuri tavallisille ihmisille näy. Yritys toimii kaupan sisälogistiikassa, asiakkaidensa tiloissa. Selvennetään tätä esimerkillä.
Verkkokauppa X saa Kiinasta kenkäerän, joka sen on tarkoitus toimittaa edelleen kenkiä tilanneille asiakkailleen Suomessa. Tässä vaiheessa Flexo ottaa tavaran vastaan, panee kengännauhat paikoilleen ja pakkaa kengät uudelleen kuljetuskelpoisiksi.
Omistussuhde 80/20
– Laajennamme, koska palveluille on kysyntää. Tällä hetkellä sisälogistiikkamarkkinat ovat 30 prosentin vuotuisessa kasvuvauhdissa, ja haluamme osamme tästä, sanoo Postin toimitusketjuratkaisuista vastaava johtaja Harri Kämppä.
Posti arvioi sisälogistiikassa olevan noin 350 miljoonan euron markkinat.
Kasvua tavoittelee myös SOL.
– Tavoitteemme on saavuttaa miljardin liikevaihto vuoteen 2025 mennessä. Sinne on vielä vähän matkaa, koska liikevaihtomme on nyt 285 miljoonaa euroa, kertoo SOL Palveluiden toimitusjohtaja Juhapekka Joronen.
SOL on nykyisin paljon muutakin kuin siivous- ja pesulapalveluita tarjoava yritys; se toimii myös muun muassa henkilöstövuokrauksessa ja vartiointipalveluissa.
Posti omistaa uudesta yhtiöstä 80 prosenttia, SOL 20 prosenttia. Uudessa liiketoiminnassa tavoitellaan hyötyjä niin Postin logistiikkaosaamisesta kuin SOLin henkilöstöhallinto-osaamisesta.
"Työtä työntekijän ehdoilla"
Uusi yritys tähtää siihen, että se tuo uutta työtä 300 hengelle vielä tämän vuoden aikana. Kaikkiaan yrityksen arvioidaan työllistävän toimiessaan täydellä teholla arviolta 900 ihmistä.
– Posti on ulkoistanut noin puolet varastoissaan olevasta sisälogistiikasta. Nyt puramme nämä alihankintaketjut ja keskitämme työn Flexoon, sanoo Postin Kämppä.
– Tarjoamme joustavaa työtä, työtä työntekijän ehdoilla. Yrityksen nimikin viittaa joustoon. Emme tarkoita pätkätöitä, vaan tilaisuutta tehdä työtä joustavasti. Vaikka vain päivän-pari viikossa, tai talvikuukausina, jos haluaa pitää kesät vapaana, kertoo Kämppä.
– Kaikki työt tehdään alan työehtosopimusten mukaisesti, vakuuttaa SOLin Joronen.
Toimintansa Flexo aloittanee syyskuussa.
Postin monet kasvot
Viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana Posti on ehtinyt muuttua monella tavalla. Vuonna 2007 Posti vaihtoi nimensä Itellaksi. Nimellä tavoiteltiin kansainvälisyyttä. Takaisin Postiksi nimi muuttui vuoden 2015 alusta täällä meillä Suomessa. Ulkomailla Posti operoi edelleen Itellana.
Tämän lisäksi Posti on laajentanut muun muassa hoiva-alalle, ruoan ja lääkkeiden jakeluun, Postista voi hakea lainaa – niin, ja ostaa ruohonleikkuuta.
– Ruohonleikkuu oli yksi monista pilotoinneista, palveluista joita kokeilimme. Asioita pitää kokeilla, että löydetään uusia pitkäkestoisia palvelumalleja, sanoo Postin postipalveluista vastaava johtaja Turkka Kuusisto.
Henkilökunnan työajasta ruohonleikkuu vei vain 0,04 prosenttia, mutta mediassa huomio on ollut suuri. Pysyväksi palveluksi ruohonleikkuuta ei ajateltukaan.
– Keihäänkärkemme on sosiaalipalveluissa, henkilökohtaisessa avussa ja kotona tehtävässä hoivatyössä, sanoo Kuusisto.
Posti osti alkuvuodesta 2017 hoiva-alan yrityksen, joka toimii noin 30 paikkakunnalla.
Samaan aikaan Postin perinteisempi liiketoiminta on takkuillut. Loppuvuodesta 2016 Viestintävirasto asetti Postille 100 000 euron uhkasakon postinjakelun toistuvien ja vakavien häiriöiden takia.
Posti petrasi jakeluaan, ja alkuvuodesta 2017 postinjakelun laatu jo ylitti Viestintäviraston vaatimukset. Viisipäiväinen yleispalvelukirjeiden jakelu toteutui alkuvuonna 99,9 prosenttisesti. Uhkasakolle ei enää ollut tarvetta.