OULU Oulun ammattikorkeakoulussa kehitettyä monialaista tiimiopiskelun tapaa hyödynnetään nykyisin myös ulkomailla muun muassa Japanissa, Alankomaissa ja Romaniassa. Suomessa uutta opiskelumallia on vielä vähän karsastettu.
Alun perin pelimaailmaan keskittyneestä Oulu Game Labista syntynyt ryhmäopiskelemisen tapa valittiin äskettäin maailman parhaaksi innovatiivisen yrittäjyyden koulutukseksi maailmanlaajuisen innovaatio- ja yrittäjyyskonferenssin yhteydessä järjestetyssä kilpailussa.
– Ehkä voi sanoa, että jos täällä keksitään jotain, niin se tässä lähellä ei tunnu niin isolta asialta. Se otetaan paremmin vastaan ulkomailla, pohdiskelee projektipäällikkö Jussi Kangasoja.
Suomessakin yhteistyöverkostoa toki löytyy. Oamk Labs mallia käytetään myös Jyväskylän Game Labissa ja Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun Centrian Ylivieskan Game Labissa.
Yrittäjäasenne keskiössä
Oamk Labs -opiskelussa tiimeihin etsitään opiskelijoita, jotka työskentelevät yritysmäisinä ryhminä. Ryhmiin kootaan jäseniä opintojensa loppuvaiheen olevista opiskelijoista, ulkomaisista vaihto-opiskelijoista sekä jo tutkinnon suorittaneista työttömistä.
Yrittämisen rima asettui oikealla tasolle ja sitä tajusi, että hitto vie kyllä meikäläinenkin pystyy tähän, jos nämäkin jannut pystyy
Asmo Saloranta
Ratkaistavat ongelmat löytyvät suoraan työelämästä. Yksi kevään tiimeistä ratkoo yhteistyössä paikallisen tiedekeskuksen Tietomaan kanssa sitä, miten virtuaalisesti voidaan luoda oppimisalusta vaarallisten aineiden käsittelyyn.
Tiimissä on mukana suomalaisopiskelijoiden lisäksi vaihto-opiskelijoita Tšekistä ja Kiinasta.
– Opiskelussa keskitytään asenteeseen eli lähtökohta on kehittää yrittäjämäistä käyttäytymistä ja yrittäjämäistä asennetta tekemiseen, kertoo Oamkin lehtori Kari-Pekka Heikkinen.
Opiskelusta pontta yrittämiseen
Yksi Oamk Labsin kautta yrittäjäksi päätynyt on paloturvallisen Asmo-laturin kehittänyt Asmo Saloranta. Hän kertoo saaneensa kipinän yrittämiseen juuri Game Labs -opintojen aikana, jolloin pääsi tutustumaan käytännössä siihen, mitä se arkinen yrittäminen tosiasiassa on.
– Yrittämisen rima asettui oikealle tasolle ja sitä tajusi, että hitto vie kyllä meikäläinenkin pystyy tähän, jos nämäkin jannut pystyy, Saloranta naurahtaa. Nykyisin hän toimii itse opiskelijoiden mentorina.