Hyppää sisältöön

Myös näin kannustetaan juhlimaan 100-vuotiasta: Rakastele kuin suomalainen, juo sata olutta

Kokosimme erikoisimpia ja luovimpia tempauksia ja markkinointikampanjoita juhlavuoden liepeiltä.

Kuva: RFSU / YouTube
Tiina Länkinen

Kerranhan sitä 100-vuotista itsenäisyyttä juhlitaan. Vaikka satavuotishanke on hallinnollisesti Valtioneuvoston käsissä, juhlavuoden ohjelma rakentuu virallisen lisäksi epävirallisista kunnianosoituksista ja juhlimisen muodoista. Juhlavuoden linjana on ollut, että kuka tahansa voi ehdottaa pientä tai suurta tekoa vuoden ohjelmaan ja uutta esitellään pitkin koko vuotta.

Virallisessa ohjelmassa muun muassa bongataan sata lintua (siirryt toiseen palveluun), palautetaan valtiopäivät Porvooseen (siirryt toiseen palveluun) ja syödään juhlajauhelihaa (siirryt toiseen palveluun). Poimimme yli 4 000 hankkeen virallisesta ohjelmasta sekä sen liepeiltä kuusi hätkähdyttävimmästä päästä.

1. Syytä juhlia "maailman parasta" seksikulttuuria

50 vuotta sitten lanseeratut Sultan-kondomit haluavat olla osa Suomen 100-vuotisjuhlavuotta. Valmistaja RFSU:n lanseeraama "F*ck like a Finn" -kampanja (siirryt toiseen palveluun)– kaunistellen käännettynä "rakastele kuin suomalainen" – kutsuu juhlimaan täkäläistä seksuaalikulttuuria. Siihen kuuluvat peruskoulun seksuaalikasvatus, luonnollinen suhtautuminen alastomuuteen ja eri suuntautumisten kunnioittaminen.

Sultan on pakannut julkistamiinsa rakastelun tuotepaketteihinsa kondomien lisäksi muuta Suomi-seksiin tarpeellista rekvisiittaa kuten villasukat ja salmiakkia.

2. Suomalaisimmat biisit: Top 100

Kansallistangoksikin tituleerattu Satumaa ikivihreni Reijo Taipaleen esittämänä. Kuva: Heli Sorjonen / Yle

Professori Pentti Arajärven johtama Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiö kokosi koululaisille sadan vuoden juhlatunnelmissa sata laulua suomalaisuudesta (siirryt toiseen palveluun). Mitkä sata sitten onnistuvat parhaiten tiivistämään suomalaisuuden ytimen kouluissa laulettavina? Suosikkikappaleita on teemoiteltu muun muassa otsakkeille sisu, juhla, hitit ja leirinuotiolla.

Suomalaisimman sadan joukkoon ovat ainakin tässä koonnissa päässeet Kesäpäivä Kangasalla, Suvivirsi,_ Satumaa_ ja Paratiisi. Uudemmista suosikeista nyky-yläasteelaiset saavat laulaa Maarit Hurmerinnan Jäätelökesää ja Jenni Vartiaisen Ihmisten edessä.

3. Sadan oluttölkin pahvi

Huhtikuun ensimmäisenä sitä ehdittiin jo luulla aprillipilaksi, mutta totta se oli: Karjala-olut tuli myyntiin juhlavuoden kunniaksi sadan tölkin jättisalkussa. Iltalehti julkaisi (siirryt toiseen palveluun) asian vahvistukseksi kuvankin siitä, että oletettavasti kaikkien aikojen suurin olutmonipakkaus oli todella olemassa. Tulokkaan strategisiksi mitoiksi ilmoitettiin yli metri pituutta ja 36 kiloa painoa.

Satasalkut loppuivat kaupoista ennen vappua. Hartwall harkitsee uuden erän valmistamista.

4. Eduskunta istuttaa juhlametsikön

Yle esitteli Helsingissä olevaa itsenäisyyden kuusta televisiossa vuonna 1940. Kuva: Yle

Kaivopuistossa kasvaa alun perin vuonna 1917 istutettu itsenäisyyden kuusi. Samassa hengessä Suomen eduskunta istuttaa ensi viikolla Helsingin Paloheinään Suomi100-juhlakuusikon. Symbolista hehkua seremoniaan tuo se, että istutettavia taimia on peräisin juuri samaisesta itsenäisyyden kuusesta.

Lisää perinnejuhlan tuntua tapahtumaan loihtivat Joensuun martat, jotka järjestäjän mukaan tulevat "junalla mukanaan 10 kilon taikina". Metsätöissä hikeentyville kansanedustajille pyöräytetään siitä aamun tunteina lämpimäiset karjalanpiirakat.

5. Juhlarahat peruttiin

Kuva: Suomen Rahapaja

Suurimmasta Suomi100-kohusta on vastannut Rahapaja hahmottelemillaan juhlarahoilla. Valtionvarainministeri Petteri Orpo vaati kansalaissota-teemaisen rahan takaisinvetoa arvostellen kuvitusta mauttomuudesta. Kolikossa on kuva teloituksesta. Samaan juhlarahasarjaan kuuluvaa oikeudenmukaisuus-teemaista rahaa kritisoitiin myös kyseenalaiseksi. Tuossa kolikossa oli kuva hukkuneesta pakolaislapsesta.

Myrskyn noustua huhtikuussa jo samana päivänä valtiovarainministeriö perui juhlarahojen julkaisun.

6. Itsenäisyys-Mersu Uudestakaupungista

Kuva: Ari Welling / Yle

Juhlavuoden varjolla voi markkinoida vaikka Suomessa valmistettua henkilöautoa. Mercedes-Benz myy satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi erityisvarusteltua mallia "Suomi 100 Edition". Kotoisesti Uudessakaupungissa tehdään toki muutoinkin A-sarjan mersumallia, mutta Suomi 100 -pakettiin on lisätty herkkuina peruutuskamera, automaatti-ilmastointi ja led-ajovalot.

– Suomen itsenäisyydelle, laadulle ja työlle, mainostaa valmistaja verkkosivuillaan.

Suosittelemme sinulle