Hyppää sisältöön

Henkilökuva Ranskan vaaleista: Emmanuel Macron – Poliittinen komeetta, kameleontti vai opportunisti?

Isänmurhan tehnyttä, "kaksin verroin liberaalia" Emmanuel Macronia ei toistaiseksi ole valittu vaaleilla yhteenkään poliittiseen luottamustoimeen.

Tummaan pukuun pukeutunut Macron tuulettaa nyrkit ilmassa.
Emmanuel Macron pyrkii Ranskan presidentiksi itse perustamansa poliittisen liikkeen riveistä. Kuva: Yoan Valat / EPA
Annastiina Heikkilä
Avaa Yle-sovelluksessa

PARIISI – Minä tulen pian takaisin ja kosin sinua, lupasi 16-vuotias lukiolaispoika teatteri-ilmaisun opettajalleen.

Pörrötukkainen ja hontelo poika oli Emmanuel Macron, joka oli juuri lähdössä kotikaupungistaan Amiensista opiskelemaan Pariisiin. Macron piti lupauksensa ja meni 24 vuotta itsenään vanhemman Brigitten kanssa myöhemmin naimisiin.  

Macronia kuvataan erittäin päättäväiseksi. Omapäisyys, rohkeus ja epäsovinnaisuus ovat leimanneet niin hänen henkilökohtaista elämäänsä kuin poliittista uraansa. Jos 16-vuotias Macron hurmasi naimisissa olleen opettajansa, on 39-vuotias Macron päättänyt valloittaa koko Ranskan. 

Entinen investointipankkiiri puhuu moitteetonta englantia ja harrastaa runoutta, pianonsoittoa sekä nyrkkeilyä. Hän on äärioikeiston Marine Le Penin poliittinen vastakohta, joka kamppailee tiiviimmän eurooppalaisen yhteistyön ja avointen rajojen puolesta. 

Macron nousi Ranskan presidentinvaalin ennakkosuosikiksi omaa tietään. Hän on osannut ennakoida perinteisten suurten puolueiden luhistumisen – ja hyötynyt siitä.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron Kuva: Martin Bureau / AFP

Emmanuel Macron syntyi vuonna 1977 pohjoisranskalaisessa Amiensin kaupungissa. Neurologi-isän ja lastenlääkäriäidin esikoispoika oli lahjakas ja ahkera. Nuori Manu oli lumoutunut kirjallisuudesta ja kreikkalaisesta mytologiasta.

Erityisen tärkeä tukija sosiaaliselle mutta erikoiselle pojalle oli kulturelli isoäiti Manette. Parivaljakolla oli poikkeuksellisen tiivis suhde: Manette oli Macronin suurin kannustaja ja ymmärtäjä, joka opetti tälle runoutta ja filosofiaa.

– Me joimme kaakaota ja kuuntelimme Chopinia. Ei kulu yhtään päivää, etten muistelisi isoäitiäni tai etsisi hänen katsettaan, Macron on kirjoittanut. Vaalitilaisuuksissaan hän kiittää usein kahta naista: isoäitiään ja vaimoaan.

Macron voitti 16-vuotiaana lukiolaisten valtakunnallisen le concours général -palkinnon, kuten muun muassa Victor Hugo ja Charles Baudelaire häntä ennen. Taitava pianisti olisi voinut harkita myös uraa muusikkona.

Yliopistossa Macron opiskeli filosofiaa. Hänen gradutyönsä aihe oli Machiavelli, ja myöhemmin hän keskittyi tutkimaan Hegelin oikeusfilosofiaa.

Emmanuel Macron
Kuva: AOP

Macronia on syytetty ranskalaisen eliitin ja rahamaailman presidenttiehdokkaaksi. On totta, että miehen myöhemmätkään käänteet eivät ole joka pojan CV:stä.

Macron on valmistunut Ranskan johtavia virkamiehiä kouluttavassa kansallisessa hallintokorkeakoulussa ENA:sta (École nationale d’administration). Tietenkin huippuarvosanoin. 30-vuotiaana hän aloitti työt Rothschild & Cie -investointipankissa Lontoossa ja eteni nopeasti osakkaaksi.

Vauhdikas oli myös seuraava siirto: Presidentti François Hollande pyysi Macronia talouspoliittiseksi neuvonantajakseen keväällä 2012. Talousministeriksi Macron nimitettiin parin vuoden kuluttua.

Sosialistipuolueen talousministerinä Macron oli varsin liberaali ja bisnesmyönteinen, mikä ei miellyttänyt kaikkia puoluetovereita. Hänen mukaansa nimetty laki, la loi Macron, lisäsi joustoja Ranskan taloudessa ja työelämässä vapauttaen muun muassa kauppojen sunnuntaiaukiolon.

Macron kohautti myös arvostelemalla Ranskan 35-tuntista työviikkoa ja toteamalla, että Ranskaan tarvitaan enemmän "miljonääreiksi haluavia nuoria".

Emmanuel Macron lapsi sylissään kampanjatilaisuudessa
Ranskan presidenttiehdokas Emmanuel Macron kampanjoimassa Sarcellesissa 27. huhtikuuta. Kuva: Martin Bureau / EPA

Viime vuoden elokuussa Macron ilmoitti eroavansa sosialistihallituksesta. Kuukautta myöhemmin hän vahvisti sen, minkä kaikki jo arvasivatkin: hän aikoi pyrkiä Ranskan presidentiksi.

Minkään puolueen tukea Macron ei hakenut, vaan perusti oman En Marche ! (suom. Liikkeelle) -nimisen poliittisen järjestönsä.

Ranskassa Macronin päätöstä kuvattiin isänmurhaksi. Päätös lähteä ehdolle oli kova isku Macronin uskollista suojelijaa, presidentti François Hollandea vastaan – joka vielä tuolloin suunnitteli itse pyrkivänsä jatkokaudelle.

– Tiedäthän, että tulet häviämään, kysyi Hollande Macronilta lokakuussa, viitaten itsenäisen ehdokkaan periaatteessa olemattomiin voittomahdollisuuksiin.

– Kaikki on mahdollista, vastasi Macron.

 Francois Hollande ja Emmanuel Macron.
Entinen talousministeri Emmanuel Macron ja presidentti François Hollande Pariisissa joulukuussa 2014. Kuva: Michel Euler / EPA

Mielipidekyselyjen mukaan Macron on vahva ennakkosuosikki Ranskan seuraavaksi presidentiksi. Hänen on laskeskeltu voittavan äärioikeiston Le Penin selvin luvuin.

39-vuotiasta Macronia ei ole vielä ikinä valittu vaaleilla mihinkään poliittiseen luottamustoimeen. Vastustajat syyttivätkin häntä pitkään puhkeamista odottavaksi kuplaksi.

Puhkeamista ei ole tapahtunut, vaikka kokematon Macron on joutunut möläytystensä takia säännöllisesti median hampaisiin. Hän on joutunut pahoittelemaan tehdastyöläisten kutsumista lukutaidottomiksi ja Ranskan siirtomaahistorian vertaamista kansanmurhaan.

Pahennusta herätti myös vaalien ensimmäisen kierroksen tuloksen estoton juhlinta, Marine Le Penin valmistautuessa samalla nöyränä uuteen kampanjaviikkoon.

Macron on liikkeissään välillä turhankin nopea, mutta hyvin karismaattinen. Poikamainen hurmaavuus on pelastanut hänet kiperistä tilanteista – ainakin tähän asti.

– Macronilla on taito asettua toisen asemaan ja muotoilla kuulijan ajatukset omiksi sanoikseen, yksi presidenttiehdokkaan harvoista läheisistä ystävistä, ekonomisti Marc Ferracci on sanonut.

Macronin on mittatilaustyönä tehtyä politiikkaa tarjoileva kameleontti.

Emmanuel Macron kampanjoimassa Pariisissa 1. toukokuuta.
Emmanuel Macron kampanjoimassa Pariisissa 1. toukokuuta. Kuva: Alfonso Jimenez / AOP

"Kaksin verroin liberaali" eli liberaali niin arvo- kuin talouskysymyksissä. Näin Emmanuel Macron itseään kuvailee. Ranskassa tällainen yhdistelmä on harvinainen.

Macron kannattaa EU-yhteistyön tiivistämistä ja on kertonut ihailevansa Saksan liittokansleri Angela Merkeliä ja tämän arvovalintoja. Ero Le Peniin ei voisi olla suurempi.

Macron haluaa "vapauttaa Ranskan ja suojella ranskalaisia". Käytännössä tämä tarkoittaa vaaliohjelmaa, joka sekoittaa teemoja oikealta ja vasemmalta. Macron haluaa alentaa työnantajien sivukuluja ja laajentaa freelancereiden ja pienyrittäjien työttömyysturvaa. Sosialistien kahteen lempilapseen eli 35 tunnin työviikkoon ja rikkaiden superveroon hän on luvannut joustoja.

Macronin ohjelmaa on moitittu epämääräiseksi ja häntä itsenään poliittiseksi opportunistiksi.

Samalla tämä ulkopuolisuus on ollut koko ajan Macronin vahvuus. Hän on aikamme ehdokas: Perinteisten suurten puolueiden kompuroinnista hyötynyt ja mittatilaustyönä tehtyä politiikkaa tarjoileva kameleontti.

Brigitte Trogneux ja Emmanuel Macron vierekkäin palatsin ovella. Taustalla näkyy perinteisessä paraatiunivormussa oleva sotilas, joka pitää miekkaansa paljastettuna.
Brigitte Trogneux ja tuolloinen talousministeri Emmanuel Macron osallistuivat Espanjan kuninkaan valtiovierailun juhlapäivällisille Élysée-palatsissa 2015. Nyt pariskunta pyrkii palatsin isännäksi ja emännäksi. Kuva: Yoan Valat / EPA

Presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen voiton selvittyä Macron nousi kannattajiensa eteen Pariisissa. Macronin saamat aplodit kuitenkin peittyivät ajoittain Brigitte, Brigitte -huutoihin.

Lavalle asteli Ranskan tämän hetken puhutuin nainen, 64-vuotias Brigitte Trogneux. Brigitte on seurapiirijulkisuuden uusi kuningatar, jonka epäsovinnaisesti alkanut suhde nuoreen Emmanueliin ei lakkaa kiehtomasta ranskalaisia.

Macron ihastui lukionopettajaansa vain 16-vuotiaana. Brigitte Trogneux oli 39-vuotias naimissa oleva kolmen lapsen äiti, ja huhut kielletystä romanssista aiheuttivat pikkukaupungissa kuohuntaa.

– Ihastuin Brigitteen hullun lailla. Minä halusin hänet ja sain hänet: Brigitte on vaimoni ja rakastan häntä, sanoi Macron tuoreessa haastattelussa. 

Pariskunta on ollut nyt yhdessä yli 20 vuotta. Monet ovat nähneet kiellettynä alkaneessa rakkaustarinassa ja Macronin poliittisessa projektissa yhtäläisyyksiä.

– Nuori Macron tavoitteli rakastamaansa naista rohkeasti ja määrätietoisesti, normeista välittämättä. Miksei hän pysyisi samaan koko Ranskan suhteen?, kysyy Macronista elämäkerran kirjoittanut toimittaja Anne Fulda. 

Brigitte Trogneux on nyt täysin omistautunut miehensä vaalikampanjalle – samoin kuin hänen edellisestä suhteesta olevat lapsensa.

– En ole vielä löytänyt asiaa, jossa hän ei olisi hyvä. Emmanuelin kyvyt ovat täysin poikkeukselliset, Trogneux on todennut.

Artikkeli on päivitetty. Jutun aiempi versio löytyy täältä.

Suosittelemme