Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Valitse peli, josta nautit – "Ei siinä ole mitään vikaa, jos poika pelaa prinsessapelejä"

Peliammattilaiset kannustavat nuoria pelaamaan myös vastakkaiselle sukupuolelle suunnattuja pelejä.

Kuvassa pelisuunnittelija Karoliina Korppoo.
Karoliina Korppoo on suunnitellut esimerkiksi kaupunkirakennuspelin, jota on myyty miljoonia kappaleita. Kuva: Tero Harjunen
Avaa Yle-sovelluksessa

On mahtavaa, että nuori pelaa vastakkaiselle sukupuolelle tarkoitettuja pelejä. Tätä mieltä ovat tamperelaisten peliyritysten Veera Rouvinen ja Karoliina Korppoo.

− Ei siinä ole mitään vikaa, jos poika vaikka pelaa prinsessapelejä. Monesti tytölle sanotaan, että ei saa olla villi. Poikia taas kannustetaan olemaan villejä, jolloin he helpommin menevät pelaamaan ammuskelupelejä, pohtii Colossal Orderin pelisuunnittelija Karoliina Korppoo.

Karoliina Korppoon ja Traplight Gamesin yhteisö- ja markkinointipäällikkö Veera Rouvisen mukaan yhteisössä opitaan, mitä pelejä eri sukupuolet pelaavat.

– Yleisesti ajatellaan tyttöjen pitävän esimerkiksi värikkäistä ja söpöistä asioista, sanoo Rouvinen.

Veera Rouvisen ja Karoliina Korppoon mukaan pelit suunnataan aina jollekin kohderyhmälle. Näin kohderyhmänä voivat esimerkiksi olla nuoret tytöt, jotka pitävät lemmikeistä

− On paljon selkeästi esimerkiksi tytöille suunnattuja mobiilipelejä. Siinä ei ole mitään väärää, mutta joku poika saattaa kokea, ettei voi pelata kyseisiä pelejä.

Traplight Gamesin yhteisö- ja markkinointipäällikkö Veera Rouvinen.
Veera Rouvisen mukaan on kohtalaisen helppo suunnitella peli, jota pelaavat sekä tytöt että pojat. Kuva: Valtti Koivunen

Pojille räiskintäpelejä tai tytöille lemmikkien silitystä

Monet tytöt pelaavat Candy Crushin tapaisia mobiilipelejä. Netin kilpailupeleissä pojat taas ovat yliedustettuja. Veera Rouvisen mukaan pelistä voi suunnitella varsin helposti jommallekummalle sukupuolelle sopivan.

− Pojille voi tehdä räiskintäpelin tai tytöille lemmikkien silityspelin. Toisaalta voi nähdä vaivaa ja tehdä pelejä, jotka kiinnostavat kumpaakin sukupuolta.

Veera Rouvisen mielestä markkinoilla on joka tapauksessa runsaasti pelejä, jotka on suunnattu kummalle tahansa sukupuolelle. Itse asiassa pelistä on hänen mukaansa myös kohtalaisen helppo tehdä kummallekin sukupuolelle sopiva. Esimerkkinä hän mainitsee Minecraftin. Rouvisen mukaan se on jokseenkin yhtä suosittu tyttöjen ja poikien keskuudessa ja on tiettävästi on ensimmäisiä selkeästi kummallekin sukupuolelle suunnattuja pelejä.

− Jos haluaa tehdä pelin molemmille sukupuolille, pitää miettiä, mitä ihmiset haluavat, tiivistää Veera Rouvinen.

Karoliina Korppoon mukaan myynnin kannalta olisi loistavaa saada kaikki mahdollinen samaan peliin, jotta yhä useampi ostaisi sen. Hänen mielestään on kuitenkin hankala yhdistää erilaisia asioita.

− Pelaajia, jotka etsivät nopeatempoista räiskintäpeliä, saattaisi esimerkiksi häiritä farmieläimien hoitaminen.

Valtti Koivunen, Oona Mäkelä ja Julia Sissala, Emäkosken koulun Uutisluokka

Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.

Suosittelemme