Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Tiesitkö, että kotisi vaarallisin kodinkone löytyy pesuhuoneesta?

Kodinkoneista eniten palovaaroja aiheuttaa pyykinpesukone. Myyntitilastoja ylivoimaisesti johtava sammutinmalli taas ei välttämättä olekaan paras vaihtoehto.

Yle Uutiset Pirkanmaa: Älä panikoi tulipalotilanteessa
Jaakko Virolainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Moni kodin tulipaloista tai läheltä piti -tilanteista saa alkunsa valvomattomasta ruoanlaitosta. Pelastustoimen tilastoista kuitenkin selviää, että kodinkoneista eniten rakennuspalovaaroja aiheuttaa pyykinpesukone. Kylmälaitepalot ovat nekin usein vakavia herkästi palavan eristemateriaalin vuoksi.

Alkusammutus on todella suuressa roolissa, sillä pelastuslaitoksella saattaa kestää kymmeniä minuutteja päästä paikalle. Siinä vaiheessa tuhot ovat jo valtavat.

Mutta kuinka moni meistä osaa toimia, kun palo syttyy? Palomestari Arto Latvalan mukaan vain pieni osa ihmisistä pystyy aloittamaan ensitoimet onnettomuustilanteessa omatoimisesti.

– Noin 15 prosenttia menee onnettomuustilanteessa täysin lukkoon, eikä pysty juuri minkäänlaisiin toimenpiteisiin. Kaksi kolmesta pystyy toimimaan, jos vain joku ohjaa toimintaa.

Latvala neuvoo, että palon syttyessä olisikin hyvä rauhoittua ja selvittää mistä on kyse. Ei pidä panikoida tai hätääntyä. Määrätietoisin liikkein saavutetaan paras lopputulos.

Pyykinpesukone aiheuttaa lähes kolmanneksen rakennuspalovaaroista
Pyykinpesukone aiheuttaa lähes kolmanneksen rakennuspalovaaroista Kuva: Yle Tampere

Alkusammutus tärkeässä roolissa

Oikeaoppisella alkusammutuksella on pelastusopiston tutkijan Marko Hassisen mukaan suuri merkitys palon etenemiseen ja vaurioiden laajuuteen. Suurin osa paloista on sellaisia, että ne voisi sammuttaa nopealla alkusammutuksella.

– Se ei mitenkään räjähdä se palo, vaan se on hyvin rauhallinen. Se aluksi vähän savuaa ja sitten syttyy enempi palamaan, Marko Hassinen täsmentää.

– Tulipalo on helposti sammutettavissa, mikäli on oikea alkusammutusväline. Vastoin yleisiä harhaluuloja sähkölaitteitakin voi sammuttaa vesipohjaisilla sammutteilla, kuten vedellä ja vaahtosammuttimella. Virran katkaisu ei ole välttämätöntä, mikäli suojaetäisyys on riittävä.

Pesukoneen uusi ilme on hieman toista kuin 20 vuotta sitten
Pesukoneen uusi ilme on hieman toista kuin 20 vuotta sitten Kuva: Antti Haavisto/Yle

Suosi vaahtosammutinta

Pelastusopiston koordinoiman tutkimuksen mukaan sopivan alkusammuttimen valinta on todella tärkeää niin sammuttamisen turvallisuudessa kuin jälkivahinkojen minimoimisessakin.

Myyntitilastoja ylivoimaisesti johtava jauhesammutin ei välttämättä olekaan paras vaihtoehto, kertoo Hassinen.

– Itse olisin sitä mieltä, että kotikäyttöön paljon parempi vaihtoehto olisi vaahtosammutin, koska siitä syntyy paljon vähemmän jälkivahinkoja.

Marko Hassisen mukaan jauhe leviää kodissa joka paikkaan ja se on hyvin vaikeaa siivota. Vaahdon siivoaminen on huomattavasti helpompaa. Lisäksi vaahtosammuttimen suurin etu on näkyvyyden säilyminen.

– Se ei hävitä näkyvyyttä samalla tavalla kuin jauhesammutin, jossa se jauhe leviää koko huoneistoon.

Hassinen pitääkin vaahtosammutinta aivan ylivoimaisena sammuttimena kotiolosuhteisiin.

Katso video sammuttimien eroista.

Vaahtosammutin on paras pyykinpesukonepalon sammutusväline, kertoo Pelastusopiston tutkija Marko Hassinen

Suosittelemme