Hyppää sisältöön

Ulrika selvisi hengissä uskomattomasta turmasta: Kasvot paloivat, mutta identiteetti palasi entistä vahvempana

Lentokone tippui muutaman kymmenen metrin päähän Ulrika Björkstamista Meksikon pääkaupungissa Méxicossa. Björkstam selvisi onnettomuudesta hengissä, mutta sai vakavat palovammat.

Ylen aamu-tv: Miltä tuntuu kirjaimellisesti menettää kasvonsa?
Ylen aamu-tv: Miltä tuntuu kirjaimellisesti menettää kasvonsa?
Salla Hekkala

Ulrika Björkstam oli matkalla viettämään 29-vuotissyntymäpäiviään miehensä ja äitinsä kanssa, kun hän huomasi oudosti lentävän koneen taivaalla. Björkstam tajusi koneen lentävän kohti häntä ja ajatteli elämänsä olevan ohi.

Onnettomuudessa kuoli 16 ihmistä. Méxicon kadulle pudonneen koneen kyydissä oli muun muassa Meksikon silloinen sisäministeri, joka kuoli turmassa.

Björkstam selvisi turmasta hengissä, mutta sai pahat palovammat. Ensimmäisten arvioiden mukaan 40 prosenttia Björkstamin ihosta oli palanut. 22 prosenttia oli syviä palovammoja. Björkstam heräsi sairaalassa äitinsä ääneen.

– Hän lohdutti ja rauhoitteli minua, että olet nyt sairaalassa ja sinusta pidetään hyvää huolta. Siinä vaiheessa kenelläkään meistä ei ollut mitään käsitystä, että mitä kaikkea toipuminen pitää sisällään, Björkstam muistelee Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Omat kasvot katosivat

Björkstamin kasvot paloivat pahasti ja niihin jouduttiin tekemään ihosiirtoja. Kesti pitkään ennen kuin Björkstam uskalsi katsoa itseään peilistä. Hän oli nähnyt palovammat muualla kehossaan ja halusi suojella itseään. Siiitä huolimatta hän ei ollut osannut varautua siihen, mikä peilissä oli vastassa.

– Olin ajatellut sitä, että kasvoni ovat varmaan aika pahan näköiset, kun ne ovat vereslihalla ja haavoilla. Mutta se, että kasvonpiirteeni olivat muuttuneet niin täysin. Se oli aika epätodellinen tilanne.

Kesti pitkään ennen kuin Björkstam pystyi hyväksymään, etteivät hänen kasvonsa näyttäsi enää koskaan samalta kuin ennen. Hänen täytyi muistuttaa itselleen, että hänen oma identiteettinsä ei ollut peilikuvasta kiinni vaan siitä, minkälainen ihminen sen takaa katsoi.

– Minkälaisia ajatuksia minulla on, minkälaista narratiivia kerron itsestäni ja omasta elämästäni.

Ensimmäisen kerran Björkstam todella itki tapahtunutta, kun hänen hiuksensa jouduttiin ajelemaan pois. Sitä ennen oli vuodatettu joitain turhautumisen kyyneleitä, kun vaikkapa syöminen ei onnistunut itse. Hiusten vieminen tuntui kuitenkin viimeiseltä pisaralta.

– Silloin se jotenkin purkautui siinä, että tämäkin minulta vietiin. Kun tosiaan piti ottaa ihosiirteitä päänahasta kasvoihin, silloin sitä tapahtunutta alkoi vasta surra.

Onnettomuus muutti elämän, mutta toi myös hyvää

Onnettomuus mullisti Björkstamin elämän täysin. Tavallisetkin taidot kestivät kauan opetella. Björkstamilta kului yhdeksän kuukautta ennen kuin hän pystyi puristamaan kätensä nyrkkiin.

Haastavin prosessi ei kuitenkaan ollut fyysinen toipuminen.

– Muutoksen hyväksyntä on meille yleensä vaikeaa, että halutaan pitää kiinni vanhasta totutusta, vaikka se ei enää palvelisi tarkoitustaan. Se on ollut pitkä prosessi ja vaatinut paljon läpikäyntiä ja hyväksyntää ja tavallaan kokonaan elämän uudelleen rakentamista, Björkstam muistelee.

Vaikka muutos oli raju, sai se Björkstamin penkomaan itseään ja tutustumaan itseensä entistä paremmin. Se toi myös uuden uran ratkaisukeskeisenä valmentajana. Nyt Björkstam auttaa työssään ihmisiä, jotka haluaisivat oppia tuntemaan itsensä paremmin.

Näin jälkikäteen Björkstam ei muuttaisi tapahtumia. Vaikka onnettomuus toi paljon kipua ja vaikeita hetkiä, toi se hänelle myös paljon hyvää.

– Minulla on aika tasapainoinen ja hyvä olo tällä hetkellä ja tuntuu siltä kuin olisi saanut uuden mahdollisuuden tehdä asioita toisin elämässä.

Jutusta otettu pois kaksi kuvaa 12.5.2017 klo 10:30.

Lue myös: Uskomaton selviytymistarina: Lentokone putosi suomalaisnaisen viereen – selvisi hengissä

Suosittelemme sinulle