Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Länsimetro myöhästyy jälleen – Metroliikenne voisi alkaa aikaisintaan syyskuussa

Länsimetro tiedotti perjantaina, että metroliikennettä ei ehditä aloittaa vielä kesällä.

Tapiolan asema 10. helmikuuta.
Tapiolan asema 10. helmikuuta. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP
Saija Nironen
Avaa Yle-sovelluksessa

Länsimetro-yhtiö kertoi perjantaina, että metroliikenteen aloittaminen viivästyy kuukaudella. Kesäkuussa radalla siirrytään testausvaiheesta viranomaistarkastuksiin, joissa ilmenevien puutteiden korjaamiseen on varattu aikaa.

– Länsimetro on valmis liikenteelle heti kun viimeinenkin hyväksyntä on saatu. Arvioni mukaan metroliikenne voi alkaa syyskuussa, kertoo rakentamisesta vastaavan Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Ville Saksi.

Näin Saksi perustelee viivästymistä.

– Metro on erittäin laaja kokonaisuus ja on monta järjestelmää, joiden pitää toimia aukottomasti yhteen. Kysymys on nyt siitä, että testeissä on ilmennyt joitakin asioita, mihin pitää tehdä vielä lisäsäätöjä ja -testauksia, sanoo Saksi.

Myös HSL tiedottaa liikennöinnin aloittamisen olevan arviolta mahdollista syyskuussa. Varsinainen käynnistyspäivä päätetään kuitenkin vasta viranomaistarkastusten jälkeen.

HSL:n mukaan bussiliikenteessä siirryttäisiin metron liityntälinjastoon aikaisintaan kuitenkin vasta lokakuun puolivälissä. Siihen asti Etelä-Espoon ja Lauttasaaren bussit kulkisivat nykyisen linjaston mukaan.

– Tässä lähtökohtanamme on, että matkustajien liikkuminen Etelä-Espoossa ja Lauttasaaressa turvataan kaikissa tilanteissa, kertoo HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

Koeajot sujuneet hyvin

Metron liikennöinnistä vastaava HKL on talven ja kevään aikana ajanut koeajoja länsimetron osuudella. Koeajot ovat sujuneet hyvin ja ne saadaan päätökseen toukokuun puolessa välissä.

– Niiden avulla on voitu varmistaa metron toimintakyky myös hyvin monenlaisissa poikkeustilanteissa. Metro on matkustajille avautuessaan luotettava ja turvallinen, kertoo HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski.

Saksin mukaan viivästyminen tuo joitakin lisäkustannuksia, mutta ei ole vaikuta merkittävästi metron kokonaiskustannusarvioon.

Edellisen kerran Länsimetro Oy arvioi aikataulua tammikuun lopussa, jolloin radan arveltiin olevan teknisesti valmis liikenteelle jo kesäkuussa. HSL puolestaan arvioi tuolloin, että varsinainen liikennöinti radalla voitaisiin aloittaa aikaisintaan elokuun puolessa välissä.

HSL ilmoitti kuitenkin jo tiistaina varautuneensa siihen, että länsimetro ei aloittaisikaan liikennöintiä tämän kesän aikana. Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemelle myönnettiin valtuudet jatkaa suorien bussilinjojen kanssa tehtyjä sopimuksia kesään 2018 asti.

Alkujaan länsimetron oli tarkoitus aloittaa liikennöinti jo viime vuoden elokuussa.

_Klo 11:14 tekstiä täydennetty lisätiedoilla. _

Suosittelemme