Hyppää sisältöön

Vallankumous rakennusteollisuudessa – talon voi kohta tulostaa suoraan tontille

Suomessa kehitetylle rakennuselementtien valtavalle 3D-tulostimelle povataan kansainvälistä läpimurtoa.

Jättitulostin tarvittaessa myös pinnoittaa valmiin elementin. Kuva: Mikko Savolainen/Yle

Imatralla toimiva Fimatec Oy aloittaa jättimäisen 3D-tulostimen sarjavalmistuksen. Maailman suurimpiin kuuluva 3D-tulostin on 6 metriä korkea ja 5,5 metriä leveä. Sillä valmistetaan rakennuselementtejä.

Ensimmäiset tulostimet on jo myyty teollisuuslaitoksiin.

– Yksi lähtee kotimaahan Lujabetonille, joka on ollut yhteistyökumppanimme myös laitteen pilotoinnissa. Toinen menee Keniaan, kertoo keksinnön isä ja yrityksen pääomistaja Arto Koivuharju.

Elementtiseinä 40 minuutissa – ennen siihen meni koko päivä

Laitteen markkinat on kartoitettu tarkkaan. Imatralaiskeksinnöllä on kilpaileviin laitteisiin verrattuna yksi merkittävä ero.

– Tämä on ensimmäinen rakennusmääräykset täyttäviä elementtejä tekevä laite. Muita ei vielä ole, sanoo Fimatecin projektipäällikkö Lasse Lankinen.

RoboCattiksi nimetyn tulostimen ainutlaatuisuus piilee siinä, että se tekee samalla kertaa rakennuselementin ulkokuoret, lisää niiden väliin eristeen sekä asentaa raudoituksen ja sähkökalusteet valumassan sisään.

Vauhti on niin kova, että keskivertokokoa oleva elementtiseinä valmistuu reilussa 40 minuutissa. Vastaavanlaisen elementin tekeminen perinteisellä tavalla kestää yhden työpäivän.

– RoboCatt muuttaa rakennesuunnittelijan tekemän tiedoston suoraan koodiksi, jonka pohjalta tulostin alkaa valmistamaan elementtiä, kertoo Lankinen.

Tulostin mullistaa rakennusteollisuuden

Johtaja Janne Leinonen ABB Roboticsilta uskoo laitteen kansainväliseen läpimurtoon.

– Kone on älyttömän hieno esimerkki suomalaisesta innovatiivisuudesta ja siitä miten modernia tekniikkaa voidaan hyödyntää tällaisessa vallankumouksellisessa rakennusteollisuuteen liittyvässä laitteissa. On ollut tosi hienoa olla mukana ja auttamassa Fimatecia tekemään tätä läpimurtolaitetta, sanoo Leinonen.

ABB:n toimittama teollisuusrobotti lisää raudoitukset ja sähkökalusteet valmiin valumassan sisään. Kuva: Mikko Savolainen/Yle

Rakennusteollisuuden menetelmät ovat polkeneet riittävän kauan paikoillaan myös teknologiavaikuttaja Risto Linturin mielestä.

– Rakennusala on 3D-tulostuksen suurimpia hyötyjiä. Tulostus vapauttaa arkkitehtuurin laatikkomaisista ja samaa kaavaa toistavista ratkaisuista, Linturi sanoo.

Fimatecin tulostimesta on tekeillä myös liikuteltava versio. Se voidaan pystyttää tontille ja tulostaa talo suoraan paikoilleen.

Rahoittajina Tekes ja Kakkoset

Fimatec on kahden viime vuoden aikana trimmannut laitteistoaan ja tulostuksessa käytettäviä materiaaleja huippukuntoon.

Tekesiltä saatu rahoitus on auttanut siinä paljon. Samoin Fimatecin osakkaiksi ryhtyneet sijoittajaveljekset Kyösti ja Kari Kakkonen.

Yksi Fimatecin pääyhteistyökumppaneista on ABB Robotics, jolta on hankittu tulostimen logiikka, liikkeenohjauksessa tarvittava laitteisto ja robotiikka sekä käyttöliittymä.

Suosittelemme sinulle