Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Mitä on myytävä ennen kuin Kela antaa toimeentulotukea? Mahdollisesti ainakin auto

Toimeentulotuen saamiseen vaikuttaa verotettava omaisuus. Helposti rahaksi muutettava omaisuus on realisoitava, ennen kuin toimeentulotukea voi saada.

auton avaimet setelien päällä
Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Varpu Kiviranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Toimeentulotukea voi hakea, kun tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin kuten ruokaan, asumiseen ja vaatteisiin. Mikä perustoimeentuloa myöntävässä Kelassa katsotaan varoiksi?

Toimeentulotuki on perhekohtainen etuus, eli tuen määrään vaikuttavat kaikkien perheenjäsenten tulo, varat ja menot. Toimeentulotukea myönnettäessä perheellä tarkoitetaan yhteistaloudessa asuvia vanhempia, alaikäisiä lapsia, adoptiolapsia, aviopuolisoita ja avopuolisoita.

Avopuolisoilla ei ole toistensa elatusvelvollisuutta, mutta toimeentulotukilaissa avopuolisot luetaan perheeksi. Esimerkiksi Helsingin Sanomat on uutisoinut asian herättävän hämmästystä muun muassa opiskelijoiden keskuudessa. Alaikäisen lapsen varat – vaikka isoäidin hänelle lahjoittama tili – puolestaan voivat vaikuttaa hänestä maksettavaan tukeen, mutta eivät muiden perheenjäsenten toimeentulotukeen.

Mistä on luovuttava, ennen kuin voi saada toimeentulotukea? Kelan etuuspäällikkö Marja-Leena Valkonen vastaa:

Täytyykö toimeentulotuen hakijan myydä mahdolliset osakkeensa?

Osakkeet, rahasto-osuudet, säästövakuutukset ja varat säästötilillä huomioidaan toimeentulotukihakemuksessa varoina. 

– Ne ovat helposti realisoitavia, rahaksi muutettavia, Valkonen luonnehtii.

Onko toivoa saada tukea, jos omistaa asunnon?

Jos hakija asuu omistusasunnossaan, Kela ei edellytä sen myymistä. Jos taas sijoitusasunnon omistaja tarvitsee toimeentulotukea, hänelle tehdään toimeentulotukilaskelma ensimmäiselle kuukaudelle huomioimatta sijoitusasuntoa.

– Mutta samalla annetaan realisointikehotus ja tietty aika myydä kiinteistö, Valkonen kertoo.

Tällöin toimeentulotukea myönnetään realisoitavaa omaisuutta vastaan. Jos asunnon myynnistä tulee varoja, Kela voi periä tuet takaisin myöhemmin. Tällöin tarvitaan hallinto-oikeudelta lupa perintään.

Autoileeko toimeentulotuen saaja omalla autolla?

Lähtökohta on, että jos toimeentulotuen hakija tarvitsee autoa toimeentulonsa turvaamiseen, ei Kela edellytä kulkupelin muuttamista rahaksi. Toinen syy on se, että hakija asuu vaikeiden kulkuyhteyksien päässä, esimerkiksi paikassa, jossa ei ole julkista liikennettä. Jos kumpikaan ehto ei täyty, raja on 5 000 euroa.

– Jos auton myymällä saisi 5 000 euroa sen jälkeen, kun velat ja myyntikulut on vähennetty, voimme edellyttää auton realisointia. Nämä katsotaan tapauskohtaisesti, Valkonen huomauttaa.

Menevätkö perintökorut myyntiin?

Onko toimeentulotuenhakijalla esimerkiksi koruja? Pitääkö ne myydä? Tällaisia asioita toimeentulotukihakemuksessa ei kysytä.

– Lähinnä verotettava omaisuus vaikuttaa. Kiinnitämme huomion asiakkaan verotustietoihin, Valkonen kertoo.

Kela kysyy tietoja hakemuksella ja hakijan on toimitettava Kelalle muun muassa tilitietonsa. Toimeentulotuen perusosa on esimerkiksi yksin asuvalla hieman yli 480 euroa kuukaudessa.

Suosittelemme