Hyppää sisältöön

Vanhempien pettäminen ja parinvaihto lasten silmin nähtynä – kotimainen uutuuselokuva muistuttaa vanhemman vastuusta

Espoo Cinén ennakkonäytöksessä nähtävä Kaiken se kestää -perhedraama pureutuu lapsuustraumoihin

Stilli elokuivasta, mies ja lapsi pöydän ääressä
Tähtihetkessä puhuttiin perhetraumoja käsittelevästä elokuvasta Kaiken se kestää. Kuvassa Antti Luusuaniemi, joka näyttelee yhtä pääosaa elokuvassa.
Jenni-Maarit Koponen

Kaksi poikaa elää tavallista arkea 70-luvun Oulussa, kunnes perheiden sisällä alkaa kieuhua. Pojat joutuvat todistamaan liian läheltä vanhempien parisuhteiden solmuja kuten pettämistä ja ryhmäseksikokeiluja. Viaton lapsuus alkaa kadota kauas.

Kaiken se kestää on dokumentaristina tunnetun Visa Koiso-Kanttilan ensimmäinen fiktioelokuva.

– Tämä oli yksinkertaisesti tarina ja tematiikka, jota ei olisi voinut käsitellä dokumentin keinoin. Koska elokuva sijoittuu lähimenneisyyteen, tuntui fiktio tästäkin syystä olevan ainoa keino. Minua oli kiehtonut fiktion tekeminen jo pitkään, sanoo Koiso-Kanttila Aamu-tv:n Tähtihetkessä.

Elokuvan pääosissa nähdään Antti Luusuaniemi, Pihla Viitala, Malla Malmivaara ja Tomi Enbuska. Ristiriitaiseen tilanteeseen joutuvaa perheenäitiä esittävä Malmivaara kiittelee Koiso-Kanttilan luonnonmukaista ohjaustyyliä.

– Tämä oli ihana kokemus siitäkin syystä, että olen sellaisen elokuvan ystävä, jossa näytteleminen on mahdollisimman totuudenmukaista. Työskentelytapa oli tosi keskusteleva, joka on myös minulle tärkeää.

stilli elokuvasta
Malla Malmivaara (vasemmalla), Antti Luusuaniemi ja Pihla Viitala esittävät pääosia perhedraamassa. Kuva: Espoo Cine

Rooleista vapaata näyttelemistä

Esimerkiksi Mustat lesket -sarjasta tutun Malmivaaran avautuminen teki ohjaajaan vaikutuksen koekuvauksissa.

– Malla kertoi jotakin itsestään ja se avoimuus ja vilpittömyys Mallassa teki vaikutuksen. Ajattelin, että tämän ihmisen kanssa olisi helppo tehdä töitä. Uskon ylipäätään, jos voimme olla rooleista vapaita kaikissa kohtaamisissa, niin asiat syntyvät paljon paremmin ja helpommin.

Koiso-Kanttila on aiemmin urallaan käsitellyt perhesuhteita ja omaa elämäänsä dokumenteissaan. 2000-luvun alussa hän teki elokuvan suhteestaan isäänsä, jota ei ollut tavannut kunnolla kymmeneen vuoteen. Vaikka Kaiken se kestää on fiktiota, ammentaa se myös paljon ohjaaja-käsikirjoittajan omasta lapsuudesta.

– Siellä on tuttuja asioita ja elementtejä lapsuudestani. Tunnen elokuvan maailman hyvin. Perhe ja lähisuhteet ovat aihe, joka kiinnostaa minua ikuisesti. Suhteet omiin vanhempiimme vaikuttavat myös siihen, miten olemme omien lapsiemme kanssa.

Elokuvassa noin 13-vuotiaat lapset joutuvat valitsemaan vanhempiensa väliltä ja myös pelastamaan aikuisia epätoivoisista tilanteista. Kaiken se kestää herättelee ajatuksia vanhemman vastuusta ja käytöksestä lasten läsnäollessa. Lapsiroolit tekevillä Vili Saarelalla ja Olavi Angervolla on elokuvassa isot roolit.

– Muistan, että jonkun ennakkokatselun jälkeen toinen pojista sanoi, että elokuva olikin rankempi kuin hän oli ajatellut. Siinä tehdessä se ei ehkä tuntunut niin rankalta, sanoo Malmivaara.

Elokuva nähdään Espoo Ciné -elokuvafestivaalin ennakkonäytöksessä 10.5. Maanlaajuinen ensi-ilta on 8.9

Suosittelemme sinulle