Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Ennätyskiista paisuu Ruotsissa – Euroopan yleisurheiluliiton puheenjohtaja viemässä entistä olympiatähteä oikeuteen

Korkeushypyn Euroopan ennätysmiehen Patrik Sjöbergin ja EA:n puheenjohtajan Svein Arne Hansenin sukset ovat menneet pahasti ristiin.

Ruotsalaiskorkeushyppääjä Patrik Sjöberg Göteborgissa vuonna 1995.
Ruotsalaiskorkeushyppääjä Patrik Sjöberg Göteborgissa vuonna 1995. Kuva: AOP
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsin entinen korkeushyppysuuruus Patrik Sjöberg ei hyväksy Euroopan yleisurheiluliiton EA:n suunnitelmaa muokata yleisurheilun ennätystilastoja.

Korkeushypyn Euroopan ennätys 242 on tätä nykyä Sjöbergin ja ukrainalaisen Bohdan Bondarenkon nimissä. EA harkitsee ennen vuotta 2005 tehtyjen ennätysten luokittelua "vanhoiksi ennätyksiksi" ja ennätystilastojen päivittämistä, joten ennätys uhkaa siirtyä pelkästään Bondarenkon nimiin.

Vuonna 1987 ennätystuloksen hypännyt Sjöberg tuomitsee suunnitelman ja EA:n puheenjohtajan Svein Arne Hansenin.

- Hansen on ottanut sankarinviitan harteilleen. Mutta sama henkilö maksoi aikoinaan meille puhtaiksi tietämilleen, että menimme dopingtesteihin. Eikö hän voisi nyt antaa meidän pitää mitalimme, Sjöberg kommentoi asiaa göteborgilaisella radiokanavalla P4.

Hansen kiistää Sjöbergin väitteet

Aikoinaan Bislettin tasokkaita kisoja manageroinut Hansen uhkaa nyt Sjöbergiä oikeustoimilla, ellei tämä peru puheitaan.

- Olen jo ollut yhteydessä asianajajaan ja vien asian oikeuteen, ellei Sjöberg peru väitteitään. En ole koskaan puuttunut siihen, kuka antaa dopingnäytteet, Hansen vastasi Sjöbergin puheisiin Expressenin haastattelussa.

Uhkaus ei säikäyttänyt Sjöbergiä.

- Tyypillistä, kun vetelät ukot saavat vähän valtaa. Mistä ihmeestä hän aikoo minut viedä oikeuteen? Se, että hän on nyt EA:n puheenjohtaja ei muuta miksikään hänen tekojaan 1970-, 1980- ja 1990-luvulla.

Sjöbergin mukaan hänelle maksettiin dopingnäytteistä 500-1 000 dollaria kerralta. Hän kertoi asiasta jo 2011 julkaistussa elämäkerrassaan.

Lue myös:

Näin dramaattinen olisi yleisurheilun sääntömullistus – suurin osa ennätyksistä menisi uusiksi

Tero Pitkämäki ihmettelee intoa pyyhkiä vanhoja ennätyksiä: "Se olisi pitänyt tehdä jo aikaa sitten"

Suosittelemme