Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Itkuisia puheluita pieleen menneistä kasvojen kestopigmentoinneista – "Tältäkö ne oikeasti näyttävät?"

Kulmien, huulien ja silmien kestopigmentointia tekevät ovat usein saaneet vain muutaman päivän kurssituksen, jos sitäkään. Juttu on julkaistu toukokuussa 2017.

Kestopigmentoidut kulmakarvat.
Kahdet kulmakarvat päällekäin. Alempana kestopigmentointi, jossa punainen rautaoksidi on ollut hitaimmin liukeneva ainesosa. Ylempänä parantuneet microblade-tekniikalla tehdyt 3D-kulmakarvat. Kuvassa näkyy, miten karvan jälki on kuopalla. Kuva: Jenni Määttä
Tuulia Thynell
Avaa Yle-sovelluksessa

Kauneusbisneksen villi länsi. Teknikoita valmistuu kirjekurssilta. Arpikudosta. Huonolaatuista pigmenttiä. Näitä luonnehdintoja käyttää kauneuspigmentoija, kosmetologi Jenni Määttä omasta alastaan. Hänellä itsellään on kokemusta pigmentoinneista ja tatuoinneista 15 vuoden ajalta.

– Olen aika huolissani tästä alasta. Viimeksi kuluneen vuoden aikana puhelimeni on soinut päivittäin. Soittajat ovat nuoria naisia, jotka ovat käyneet otattamassa muodin mukaiset leveät kulmakarvat kestopigmentoijalla. Viimeisin tekniikka on microblading, joilla tehdään niin sanottuja 3D-kulmakarvoja, Määttä kertoo.

Microblading tehdään käsin. Itse instrumentti koostuu vieri vieressä olevista pienenpienistä neuloista. Neulat muodostavat instrumentin terän. Tällä terävällä pienellä terällä tehdään kulmaan viiltoja, joilla jäljitellään karvan muotoa. Syntyneeseen haavaan upotetaan väriainetta, pigmenttiä. Yhdessä kulmassa saattaa olla jopa 250 keinokarvaa, eli viiltoa.

– Jokainen voi miettiä mitä se tarkoittaa, kun kudos rikotaan tuolla tavalla. Se aiheuttaa väkisinkin arpea – varsinkin väärin tehtynä. Olen nähnyt todella paljon arpeutuneita kulmia, joissa nämä viilloilla tehdyt kulmakarvat ovat painuneet kuopalle ja levinneet suttuisiksi, Määttä kertoo.

Microbladingin ja kestopigmentoinnin välille ei voi vetää yhtäsuuruusmerkkiä. Kestopigmentointi tehdään aina laitteella: kone hoitaa työn ja ihminen ohjaa konetta. Microbladingissa käden paino määrää jäljen, eli ihminen on vastuussa siitä miten syvälle terä kudokseen uppoaa.

Kulman ja ohimon iho on hyvin ohut. Oikean ja väärän ihokerroksen välillä on vain millinosia.

Kestopigmentoidut kulmakarvat.
Microblading-tekniikalla tehdyt 3D-kulmakarvat valmiina ja parantuneina. Epätasaisesta jäljestä näkee, että väriä sisältävä terä on paikoitellen painunut syväänkin. Kuva: Jenni Määttä

"Kaikkein pahin on huonolaatuinen pigmentti"

Jenni Määttä tekee myös lääketieteellisiä pigmentointeja Tilkan sairaalassa. Lääketieteellinen pigmentointi voi olla esimerkiksi rintasyövän takia poistettuun ja uudelleen rakennettuun rintaan tehtävä nänni.

Hänellä ei ole mitään pigmentointeja tai alan yrittäjiä vastaan, päinvastoin.

– Uskon siihen, että aikuiset ihmiset voivat itse valita mitä tekevät, kun he tietävät mitä ovat valitsemassa. Toivoisinkin, että kuluttajille kerrottaisiin todenmukaisemmin kaikesta siitä, mitä pigmentoinnissa voi tapahtua. Meidän tekijöiden pitää ottaa vastuuta kättemme jäljestä.

Määtän mielestä kauneuspigmentoijan on tiedettävä jotakin niistä aineista, joita ovat ihmisten ihoon tikkaamassa. On tiedettävä myös siitä, mitä ne voivat mahdollisesti ihmiselle aiheuttaa

– Se on ammattietiikkaa.

Kosmetologi.
Jenni Määttä on kauneuspigmentoija, kosmetologi ja tatuoija. Hän on käynyt Britanniassa Master of Medical Tattoo -koulutuksen ja tekee lääketieteellisiä korjauspigmentointeja sekä -tatuointeja. Kuva: Tuulia Thynell / Yle

Pigmentit voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Esimerkiksi juuri kulmakarvojen pigmentoinnissa käytettävä rautaoksidi sisältää aina nikkeliä. Nikkeliallergisen iho alkaa kutista, punoittaa, se voi turvota ja hilseillä. Rupia ja visvaakin voi ilmestyä iholle.

Pigmentti saattaa myös käyttäytyä ennalta-arvaamattomasti. Sanotaan, että jälki pysyy hyvänä 2–5 vuotta, mutta todellisuudessa siitä saattaa olla näkyvä muisto tai epämääräinen häivähdys vielä 15 vuoden päästäkin.

Pigmentin raaka-aineetkin ovat erilaisia ja ne saattavat ajan myötä vaihtaa väriä: kulmakarvat voivat muuttua punaisiksi tai sinisiksi, silmien ja huulten rajaukset valkoisiksi.

– Ihoon on jäänyt huonoimmin ja hitaimmin vesiliukoiset ainesosat. Näitä ovat rautaoksidi, bariumsulfaatti ja titaniumoksidi. Lymfa-aineenvaihduntamme ei yksinkertaisesti pysty poistamaan niitä niin nopeasti kuin luullaan.

Kestopigmentoidut kulmakarvat.
Microblading-tekniikalla totetutetut 3D-kulmat. Pigmentti on sisältänyt rautaoksidia, ja muuttunut haavojen parannuttua sinertäväksi. Kuva: Jenni Määttä

Määtän mukaan netistä pystyy käytännössä kuka tahansa tilaamaan aloituspakkauksen, joka sisältää tarvittavat aineet ja välineet. Tarkempaa tietoa pigmenttien ainesosista vain ei ole tarjolla. Tai jos olisi, eivät tekijät välttämättä osaa niitä tulkita.

Malli sosiaalisesta mediasta

Muoti vaihtelee, myös kulmakarvoissa. Tällä hetkellä suosittuja malleja ovat sellaiset, jotka ovat hyvin leveät ja paksut. Tätä trendiä jäljitellään myös kestopigmentoinnilla. Parantunut jälki voi kuitenkin näyttää siltä, kuin pikkuveli olisi käynyt vähän salaa piirtämässä molluskoita otsalle.

– Nämä nuoret naiset ovat todennäköisesti tehneet päätöksensä sen perusteella, mitä ovat nähneet Instagramissa tai muualla sosiaalisessa mediassa jaetuista kuvista, kertoo Jenni Määttä.

Kuvissa näkyy tavallisesti tuoreita pigmentointeja. Parantuneista, valmiista töistä ei juurikaan jaeta kuvia.

– Tuoreessa microblade-tekniikalla toteutetussa 3D-kulmakarvassa puudutusaine on vaikuttanut kudokseen siten, että kontrasti kasvaa ja "karvat" ovat selkeän muotoisia. Muutos joka tapahtuu kuvan ottamishetkestä kahden viikon paranemisprosessin aikana on melkoinen. Tätä eivät ihmiset pysty ymmärtämään.

Valmiissa ja parantuneessa microblade-tekniikalla toteutetussa kulmassa pigmentti leviää kudoksessa. Tehtäessä selkeälinjaisilta näyttäneet "karvat" voivat jopa triplaantua paksuudessaan. Niistä tulee utuisia ja mössöisiä.

Kuin karvainen toukka olisi eksynyt ohimolle, pahimmillaan.

Kestopigmentoidut kulmakarvat.
3D-kulmakarvat toteutettuna microblade-tekniikalla. Pigmentti on levinnyt kudoksessa melko tasaiseksi massaksi, eivätkä yksittäiset karvat enää erotu. Kuva: Jenni Määttä

"Apua, en halunnut tätä!"

Jenni Määtän puhelin pirisee päivittäin korjauspyynnöistä. Soittajissa on kauneusbloggaajia, jotka ovat saaneet käsittelyn halvemmalla, jotta mainostaisivat uutta 3D-kulmamuotoilua. Julkisesti ei epäonnistumisesta voi kertoa, koska solmitut sopimukset kieltävät sen.

– Sitten on näitä tavallisia nuoria ihmisiä, jotka panevat rahansa kulmien laittoon. Sitten kun he ymmärtävät, että leveät ja paksut kulmat ovat tulleet jäädäkseen... Siinä vaiheessa tulee monesti itku.

Liuotushoidoilla pigmentointeja pystytään vaalentamaan asteittain. Niitä ei voida pyyhkiä jäljettömiin hetkessä. Käsittelyllä voidaan yrittää nopeuttaa ihmisen omaa aineenvaihduntaa, mutta hoidot voidaan joutua uusimaan 5–8 kertaa.

– Kannattaa kyllä hiukan selvittää asioita ja miettiä ainakin kaksi kertaa, että ottaako vai eikö ota näitä pigmentointeja. On paljon hyviä tekijöitä, mutta vielä enemmän näitä ei-niin-ammattitaitoisia tekijöitä.

Suomessa pigmentointi- ja tatuointialalla käytettäviä kemikaaleja valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Kosmetiikkalainsäädännön kehittämisestä ja Tukesin ohjauksesta puolestaan vastaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Alan toimijoita sen sijaan ei valvo tai säätele mikään taho.

– Kyllä pitäisi, koska jos tämä kauneuden villi länsi jatkuu, on se jo meidän kansanterveyteenkin vaikuttava asia. 20 vuoden kuluttua meillä on suuri määrä ihmisiä joilla on varmaankin useita kerroksia kulmakarvapigmenttiä, ja useita erilaisia ainesosia siellä kudoksessa. Siellä voi olla valkoista ja punaista ja harmaata ja sinistä jälkeä... Niin ja sitten päällä vähän uutta ruskeata.

Suosittelemme