Hyppää sisältöön

Kirkasvetinen kaivos vetää sukeltajia kuolonuhreista huolimatta – Tältä oudoissa onkaloissa näyttää

Pieksämäellä sijaitseva Montolan vanha kalkkikaivos on sukeltajien suuressa suosiossa. Sukeltajia vanhassa kaivoksessa kiinnostaa paikan erikoisuus sekä Suomen olosuhteissa poikkeuksellisen hyvä näkyvyys.

Montolan kaivos
Video: Pasi Mannermaa / Montolan kaivossukeltajat. Musiikki: Epidemicsound.
Kalle Pallonen

Kaivostoiminta Montolan kaivoksella loppui 1970-luvulla, minkä jälkeen kaivoksen puhtaana vedestä pitäneet pumput sammutettiin ja kaivos täyttyi pohjavedellä. Vanhassa kaivoksessa sukeltaminen on kiinnostanut sukeltajia läpi vuosien.

– Sinne kaivokseen vetää uudet paikat ja kirkas vesi. Se on mielestäni nykyaikaista tutkimusmatkailua, siellä pääsee paikkoihin, missä kukaan muu ei ole vielä käynyt, kertoo Montolan kaivossukeltajat ry:n varapuheenjohtaja Pasi Mannermaa.

– Se hyvä näkyvyys tekee siitä mukavan paikan sukeltaa. Meidän on mukava tutkia tuollaista vanhaa kaivosta, sen historiaa, laitteita ja  kuinka siellä on louhittu paikkoja.

Kuva: Pekka Tuuri

Montolan kaivos toimi vuoteen 2015 saakka yhtenä Pieksämäen kaupungin virallisista vedenottamoista, ja välillä sukeltaminen kaivoksessa oli kiellettyä. Sukeltamista kielto ei kuitenkaan lopettanut. Virallisesti sukeltaminen kaivoksessa sallittiin huhtikuussa 2016.

– Kyllä se oli iso helpotus ja iso kiitos kaikille, jotka siinä auttoivat. Sitä yritettiin saada läpi yli kymmenen vuotta ja lopulta se saatiin. Kyllähän se turvallisuutta lisää, kun meitä on aina siellä iso porukka, eikä tarvitse enää piilossa sitä tehdä, toteaa Mannermaa.

Kaivoksen avauduttua sukeltajille on sukeltajista myös pidetty kirjaa. Jo ensimmäisen puolen vuoden aikana Montolassa tehtiin lähes tuhat sukellusta. Sukeltajia Pieksämäelle on saapunut ympäri maailmaa.

– Pääasiassa sukeltajat tulevat tästä lähiseuduilta, mutta myös ympäri Suomea tulee porukkaa. Kaukaisimmat taitavat olla Yhdysvalloista saakka, kertoo Pasi Mannermaa.

– Meitä on kuusi sukellusseuraa tästä lähialueilta, jotka pitävät paikkaa yllä, mutta se on kaikille sukeltajille avoin paikka. Meillä on internet-sivusto, mihin pystyy kirjautumaan sisään ja varaamaan paikan tapahtumaan.

Kuva: Pekka Tuuri

Aivan ainutkertaista vanhassa kaivoksessa sukeltaminen ei Montolassa ole. Suomessa on muitankin kaivoksia, missä sukeltajat vierailevat.

– Toinen vastaavanlainen paikka on Ojamon kaivos Lohjalla. Sitten on pienempiä kaivoksia ympäsi Suomen, mutta harvassa paikassa näin hyvä näkyvyys on, eikä niissä toiminta ole valvottua, kertoo Pasi Mannermaa.

Kaksi menehtynyt sukealtaessaan

Kaivokseen on tällä vuosituhannella myös menehtynyt kaksi sukeltajaa, ja sukeltamisessa on aina omat riskinsä. Viimeksi vappuna yksi kaivoksessa sukeltaneista toimitettiin sukeltajan tautia potevana sairaalahoitoon.

– Joskus vain käy näin. Sukellus oli tehty aivan oikein, siinä ei ollut mitään erikoista. Jostain syystä, kun sukeltaja tuli pintaan, niin tuli sukeltajan taudin oireet, kertaa Pasi Mannermaa.

– Kaikessa toiminnassa on riskejä, eikä tietysti voi aina taata mitä tapahtuu mutta kaikkemme me teemme, että se olisi mahdollisimman riskitöntä hommaa.

Kuva: Pekka Tuuri

Kaivoksen tunnelit ulottuvat arviolta noin 200 metrin syvyyteen ja levittyvät laajalle Montolan kylän alle. Pasi Mannermaa on vieraillut kaivoksessa parisataa kertaa, mutta silti tutkimattomia paikkoja riittää vielä.

– Varmaan 500-600 tuntia on tullut sukellettua tuolla. Kyllä sieltä lähes joka kerta joku uusi paikka löytyy missä ei ole kukaan vielä käynyt, kertoo Mannermaa.

– Tässä on tullut samalla tutustuttua kaivoshistoriaan. Sen on kiinnostanut kovasti kuinka tämä kaivos on syntynyt ja miten sitä on louhittu.

Kuva: Pekka Tuuri
Kuva: Pekka Tuuri

Suosittelemme sinulle