Hyppää sisältöön

Pikkukunnasta kuuluu kummia: Kokki kokkaa vanhuksen kotona kahdellakympillä

"Kyllä se on parasta, kun tätä Marikan valmistamaa ruokaa saa oman pöydän ääressä nauttia," sanoo sotainvalidi Reino Lepistö. Ikaalisten kunnan tarjoama kokeilu on otettu ilolla vastaan.

Yle Uutiset Pirkanmaa: Ikaalisissa kehitellään uudentyyppistä kotipalvelua
Yle Uutiset Pirkanmaa: Ikaalisissa kehitellään uudentyyppistä kotipalvelua
Kai Pohjanen

Torstai on ikaalislaiselle Reino Lepistölle odotettu päivä. Silloin hänen kerrostalokotinsa pihaan kurvaa tuttu nainen, kotikokki Marika Alanen.

– Huomenta!

Hyvän huomenen toivotusten jälkeen Alanen suuntaan Lepistön keittiöön ja aloittaa kokkauspuuhat. Ruuan valmistuksen ohessa Reino ja Marika pohtivat maailman menoa ja kevään etenemistä.

– Niin kiire ei kotikokilla koskaan saa olla, etteikö jäisi aikaa myös keskustelulle, Alanen naurahtaa.

Reino Lepistö tarttui hanakasti ensimmäisten joukossa Ikaalisten kaupungin tarjoamaan, näillä näkymin pari vuotta kestävään kotikokkipalvelukokeiluun viime elokuussa. Lepistö on nuorempana kokkailut itsekin perheen aterioita, mutta iän karttuessa hänen on ollut tyytyminen kotipalvelun laitosruokaan.

Seurustelua, lettuja ja marjapiirakkaa

Laitoskeittiöstä kotiin kuljetettava ruoka saa pirteältä ikäihmiseltä kiitosta, mutta kokin kotiliedellä valmistama ruoka maistuu vielä enemmän. Lisäksi Reino saa itse vaikuttaa siihen, millaista ruokaa Alanen kunakin päivänä kokkaa.

– Marika kysyy aina edelliskerralla, mitä seuraavaksi haluttaisiin syödä ja jos omia ideoita ei löydy niin häneltä tulee hyviä ehdotuksia, Lepistö kertoo. Hän kehuu Ikaalisten kaupunkia palvelusta, joka osoittaa ikäihmisten arvostamista.

Niin kiire ei kotikokilla koskaan saa olla, etteikö jäisi aikaa myös keskustelulle.

Marika Alanen

Borssikeitto on Reinon lempiruokaa, mutta tänään Marika ei sitä valmista. Tosin ainekset ovat melko tavalla samat kuin borssikeitossa. Nyt ruoka ei valmistu liedellä vaan uunissa. Tarjolla on punajuuripaistosta, jossa on myös naudanlihaa ja smetanaa.

Ainesosia sekoitellessa kotikokki vahtii, ettei uunissa päiväkahveja varten kypsyvä mustikkapiirakka pala. Jälkiruoaksi Lepistö paistaa vielä lettuja.

"En tiedä vastaavaa palvelua"

Kotikokin palvelut eivät asiakkaan kukkaroa kovasti kurita. Vierailu ja ruoan valmistus maksaa 20 euroa kerralta. Ikaalisten kaupungin kotihoidon palvelun uskotaan olevan säästöä sekä kunnalle että palvelua käyttäville asiakkaille.

– En tiedä yhtään ihan vastaavaa, tällä periaatteella toimivaa palvelua, Alanen sanoo.

Kotikokin palveluja saa kotiinsa, kun Ikaalisten kotihoito näkee palvelulle olevan tarvetta. Kunnassa katsotaan palvelun tukevan vanhuksen kotona pärjäämistä.

Kehuja ja torujakin suolan määrästä

Marika Alanen on tehnyt kotikokin hommia vajaan vuoden ja on tyytyväinen työhönsä. Palkan päälle työssä näkee tyytyväisiä asiakkaita, mikä saa Alasen nauttimaan työstään.

–Täytyy miettiä tarkkaan, missä järjestyksessä ruokia valmistaa, aina seurustelulle aikaa jättävä kokki sanoo.

Hänen mielestään seuranpito on jopa puolet hänen työtään, vaikka ammattilaisena ruoan valmistus ja maku ovat myös tärkeitä.

Ihmisiä keittiöpöydän äärellä
Myös Reino Lepistön virolaiselle ystävälle (vas.) maistuu kokki Marika Alasen tekemä ruoka. Kuva: Antti Eintola / Yle

Kotikokki saa asiakkailta rakentavaa palautetta työstään.

– Reinokin on joskus torunut suolan määrästä, mutta tähänkin asiaan on löydetty yhteisymmärrys, Marika Alanen vakuuttaa.

Kotiruoan makua oman pöydän ääressä

Ruoan valmistuttua on syömisen aika. Reino Lepistö kehuu kotikokin valmistamaa ruokaa silmämääräisesti hyväksi ja ensimmäisen haarukallisen jälkeen seuraa tuomio.

–Tämä on hyvää ja makukin on kuin borssikeitossa, mutta vähän eri muodossa, Lepistö myhäilee.

Ruokaa valmistuu kerralla siihen malliin, että kotikokin tekemää ruokaa riittää syötäväksi vielä seuraavaksi päiväksi. Tämä on Reino mieluinen asia.

– Kyllä se on parasta, kun tätä Marikan valmistamaa ruokaa saa oman pöydän ääressä nauttia, niin se luo sellaisen kotoisen tunnelman, Reino Lepistö tuumii ja siirtyy jälkiruokalettujen pariin.

Suosittelemme sinulle