Hyppää sisältöön

Lähteet: USA ja Pohjois-Korea salaisessa kokouksessa Oslossa

Japanilaisen Kyodo Newsin mukaan presidentti Donald Trump on esittänyt Pohjois-Korealle neuvottelutarjouksen.

Kuva: Gianluca Santoni / AOP
Yrjö Kokkonen

Useat tiedotusvälineet ovat saaneet vihiä, että Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean edustajat pitävät tämän viikon alussa salaisen kokouksen Oslossa.

Eteläkorealaisen The Korea Herald (siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan kokous Oslon esikaupungissa sijaitsevassa kokoustilassa alkoi jo eilen maanantaina ja tapaamisia on vielä tänään.

Lehden mukaan Pohjois-Koreasta paikalla on maan ulkoministeriön Pohjois-Amerikan toimiston johtaja Choe Son-hui ja Yhdysvalloista Suzanne DiMaggio New America -ajatushautomosta.

Japanilaisen Asahi TV:n mukaan paikalla on ulkoministeriön edustajia myös Yhdysvalloista.

Yleisradioyhtiö NRK:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan Norjan hallitus ei vahvista eikä kiista tietoa kokouksesta. Norja on usein järjestellyt kulissien takaisia rauhanneuvotteluita. NRK:n mukaan on tavanomaista, ettei Norjan hallitus itse järjestä tapaamisia, mutta saattaa rahoittaa niitä.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja kertoo myös, että tapaamisen oletetaan tapahtuvan Norjassa. Tiedottaja sanoo Kiinan toivovan, että tapaamisen myötä Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean kireät välit lientyisivät.

Japanilainen Kyodo News (siirryt toiseen palveluun) -uutistoimisto kertoo kiinalaisiin diplomaattilähteisiin vedoten, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tehnyt Pohjois-Korealle neuvottelutarjouksen.

Jos Pohjois-Korea luopuu ohjus- ja ydinohjelmastaan, Trumpin hallinto ei pyri vaihtamaan tai kaatamaan Pohjois-Korean hallintoa, vauhdittamaan Koreoiden yhdistymistä tai muuttamaan maiden välistä rajalinjaa.

Suosittelemme sinulle