Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Satukirjailijan isot vaaleat rastat vilahtavat kuusimetsän keskellä – Rakkaus metsään synnytti satukirjan 600 vuotiaasta maahispeikosta

Janette Backman liikkuu Ounasvaaran maastossa kuin olisi olohuoneessaan.

metsäinsinööri Janette Backman
Kuva: Yle / Anni Tolppi
Anni Tolppi
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaikka ollaan jo pitkällä toukokuun puolella, Rovaniemellä Ounasvaara on pääosin lumen peitossa. Ympärillä kohoavat vanhat kuuset ja auringonvalo siivilöityy oksien välistä. Janette Backmanin kanssa keskustellessa tuntuu ihan luonnolliselta, että naavaisen kuusen takana voisi vilahtaa maahinen.

– Elämä olisi paljon iloisempaa, jos ihmisillä säilyisi lapsenmielisyys. Metsääkin voi katsoa sadun silmin. Voi käyttää kaikkia aisteja, antaa mielikuvituksen lentää, katsella erinäisiä maastonkohtia ja piankos siellä näkee pujahtelevan jos minkälaista otusta. 

– Kuljen yleensä aina kameran kanssa ja kuvaan maisemia. Luonnosta löytää valmiita sommitelmia, joita olen käyttänyt myös kirjan kuvituksessa.

Hankikeli Ounasvaaralla
Janette ei ole ainoa, joka kulkee kameran kanssa Ounasvaaralla. Tässä Aimo Karppisen kuva. Kuva: Aimo Karppinen

Satukirjan kuvituksesta on jo tehty yksi taidenäyttely.

Janette on rakastanut metsää lapsesta saakka. Siitä tuli myös ammatti metsäinsinöörille, joka työkseen tällä hetkellä kartoittaa uhanalaisia lajeja. Hän tuntee olevansa metsässä kuin kotonaan. Parhaimmillaan voi metsässä tulla sellainen olo kuin sulautuisi maisemaan, olisi osa sitä. Hänelle kaupunkiympäristö on miltei luonnotonta.

Esikuvana Rölli -peikko

Maahispeikko Haltin tarina syntyi Janetten metsävaellusten aikana. Innoituksena olivat Lapin mytologiat ja tunnetut erätarinat. Luonnonhenkiä voi aistia soilla, tuntureilla ja rannoilla. Lapsuudesta tutulla Rölli -Peikolla on myös osansa.

Tunnen lapsia, jotka harvoin pääsevät marjastusretkille ja metsään. He pelkäävät metsää.

Janette Backman

– Olen aina fanittanut kaikkia mytologisia hahmoja ja lapsena tykkäsin kovasti Rölli-peikosta. Alitajunta on sittemmin tehnyt työtään ja syntyi tarina Haltista, pienestä maahispeikosta joka haluaa nähdä koko laajan Lapinmaan.

Satukirja ilmestyy syyskuussa ja se on tarkoitettu kaikenikäisille. Janette kertoo saaneensa innoitusta erityisesti Samuli Paulaharjun kirjoista. Kirjan henki ilmentää rauhaa ja luonnonläheisyyttä.

Metsä pitäisi kuulua varhaiskasvatukseen

Janette toivoo omalta osaltaan voivansa vaikuttaa siihen, että kaupungistuneet lapset löytäisivät metsän uudelleen.

– Tunnen lapsia, jotka harvoin pääsevät marjastusretkille ja metsään. He pelkäävät metsää. Samoiten monet aikuiset tuntuvat pelkäävän karhuja. Ihan turhaan.

– Minusta pienet koululaiset ja päiväkotilapset pitäisi viedä metsään, jos vanhemmat eivät siihen pysty. Sen pitäisi olla osa ihan virallista varhaiskasvatusta. Näin saataisiin lasten luontosuhde kuntoon.

 Satukirjan päähenkilö Halti on elänyt jo 600 vuotta, joten pikkuisella maahisella on perspektiiviä tämän päivän maailman menoon.

– Halti on todella nähnyt Lapin muuttumisen ja kansoittamisen. Halti ehkä sanoisi meille, että relatkaa ja menkää metsään.

Lunta riittää
Luminen maisema Ounasvaaralta. Kuva: Aimo Karppinen

Suosittelemme sinulle