Hyppää sisältöön

Synnytyksessä 3 lastenlääkäriä, 3 kätilöä, 3 keskoskaappia – nyt kotona 3 iloista vauvaa

Kun perheeseen syntyy kolmoset, on kaikkea triplamäärä. Kolmen vauvan kanssa pärjätään usean aikuisen yhteisvoimin.

Kolmoset saattavat nukkua eri tahdissa. Niklas nukahti, Jasper ja Vanessa valvovat. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Raskauden alussa Tuire Matveinen voi todella pahoin. Kun esikoisen ja toisen lapsen odotus olivat sujuneet lievällä, muutaman aamun pahoinvoinnilla, tällä kertaa olo oli kolminkertaisesti pahempi.

13. raskausviikko ja ultraäänitutkimus yllättivät niin tutkimusta tehneen hoitajan, kuin odottavan äidinkin.

– Hoitaja katsoi, että täällähän on yksi, kaksi, kolme sikiötä. Siinä vaiheessa hän kutsui lääkärin paikalle katsomaan, että voiko tämä olla totta, Tuire kertoo.

Matveisten perheessä riittää elämää, ääntä ja lapsia. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Totta se oli, sikiöitä oli kohdussa kolme ja ennestään kaksilapsiseen perheeseen odotettiin kolmosia. Tuire ja Arto olivat tietoisia siitä, että kaksoset ovat mahdolliset, koska Tuiren puolen suvussa on useita kaksosia.

– Mutta että kolmoset, eihän sitä osannut edes ajatella!

Normiperheestä suurperheeksi

Viime lokakuun viimeisenä päivänä, raskausviikolla 32+6 tuli Tuiresta ja Artosta kerralla suurperheen vanhempia.

Aleksandra (vas.) menee syksyllä kouluun, mutta Isabella jää pikkusisarusten kanssa kotiin leikkimään. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Tuire ja Arto Matveinen ovat olleet naimisissa kohta kahdeksan vuotta. Esikoinen Aleksandra täyttää nyt toukokuussa seitsemän ja menee syksyllä kouluun – Isabella on nelivuotias. Kolmoset; Vanessa, Jasper ja Niklas, täyttivät vappuaattona puoli vuotta.

Kolmosten syntymä on harvinaisuus

Lapset painoivat syntyessään hieman kahden kilon molemmin puolin.

– Sektio sujui suunnitellusti ja lapset olivat terveitä, iloitsee 33-vuotias Tuire.

Pohjois-Karjalan keskussairaalalle kolmosraskaus ja -synnytys eivät ole mitään jokavuotista rutiinia. Edellisen kerran maakuntaan syntyi kolmoset noin kymmenen vuotta sitten.

– Synnytys piti valmistella siten, että paikalla oli kolme lastenlääkäriä, kolme kätilöä ja kolme keskoskaappia.

Sattumalta neljä viikkoa Matveisten jälkeen Pohjois-Karjalaan syntyi toisetkin kolmoset. Tuire pitää yhteyttä toisen kolmikon äidin kanssa.

– Samassa kunnassa asutaan, hymyilee kontiolahtelainen Tuire.

Jumppapallo herätti kysymyksiä

Raskausvatsa oli valtava, kun kohdussa oli kolme vauvaa. Tuirelta kyseltiin jo kauan ennen synnytystä sen ajankohdasta.

Niklas ja Jasper ovat identtisiä ja muistuttavat vanhempien mukaan päivä päivältä enemmän toisiaan. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

– Vatsa oli kamalan suuri, kuin jumppapallo. Sen kantaminen muuttui vaikeaksi ja jalat turposivat. Kotona en voinut myöskään levätä, kun on nämä kaksi muuta lasta. Niinpä olin muutaman kerran jo raskauden aikana sairaalassa lepäämässä muutamia päiviä.

Paitsi että onnistunut sektio ja terveet vauvat olivat helpotus, Tuiren olo helpotti muutenkin. Suuri raskausvatsa oli painanut sisäelimiä ja keuhkoja niin, että oleminen ja hengittäminen oli vaikeaa.

– Synnytys todellakin tuntui siltä, että olisi otettu paino pois sydämeltä ja kehosta.

Vauvat teholla, äiti kotona

Tuire toipui sektiosta kotiin viikossa, mutta vauvat jäivät lasten teho-osastolle kuukaudeksi. Sen ajan äiti ajoi sairaalaan joka päivä. Siinä käytiin läpi ristiriitaisiakin tunteita.

– Kun lähdin sairaalasta kotiin, tuntui pahalta jättää vauvat sinne. Kun taas lähdin kotoa sairaalaan, piti jättää nämä isommat lapset muiden hoiviin. Onneksi aika oli lyhyt, kertaa Tuire Matveinen.

Vanessa, Jasper ja Niklas saivat sukat Martoilta lahjaksi. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Vauvat pääsivät kotiin marraskuun viimeisenä päivänä, niin nopeasti he kasvoivat kiinni keskosina syntymisensä. Laskettu aika olisi ollut joulukuun 20. päivänä.

Tukiverkko apuna

Tuire kehuu miestään osallistumisesta vauvojen hoitoon. Arto Matveinen oli isyyslomalla lähes viisi kuukautta kolmosten kotiutumisen jälkeen ja hoiti vauvoja täysipainoisesti.

Aamut alkavat viideltä. Jompikumpi nälkäisemmistä pojista syö ensin ja sitten Vanessa.

Kolmosten äiti Tuire Matveinen

Lisäksi apuna ovat olleet isovanhemmat ja nyt kun isä-Arto on palannut töihin, kotona käy lastenhoitaja neljänä päivänä viikossa.

– Aamut alkavat viideltä. Jompikumpi nälkäisemmistä pojista syö ensin ja sitten Vanessa. Pojat, Jasper ja Niklas, ovat nyt noin kahdeksankiloisia, sirompi tyttö Vanessa painaa 6,6 kiloa.

Kolmoset ovat jo tavoittaneet ikätoverinsa koossa ja painossa. Mistään ei enää voi päätellä, että kyseessä ovat keskosina syntyneet vauvat.

15 vaippaa, laatikollinen sosetta

Aluksi vaippoja meni hurja määrä ja vieläkin niitä menee viisitoista päivässä, ja ruokapurkkeja on keittiön työtasolla isot laatikolliset.

– Pitää olla iloinen, että kaikki syövät hyvin.

Tuire imetti kolmosia pulloruokinnan ohella kunnes nämä tulivat neljän kuukauden ikään.

– Olen iloinen, että pystyin imettämään senkin aikaa, vuorotellen vauvojen kesken. Rintamaito ei kuitenkaan mitenkään riittänyt, joten nyt mennään pulloruokinnalla.

Vanessa tarkkailee maailmaa isän syöttäessä tytärtään. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Arto Matveinen, 36, syöttää tottuneesti Vanessaa pullosta.

– Tässä on tosiaan riittänyt isällekin syöttöpuuhaa ja pidän vauvojen hoitamisesta.

Kolmosrattaita ei löydy kirpparilta

Matveiset muuttivat itse rakentamaansa omakotitaloon vajaa seitsemän vuotta sitten. Pihalla on suuri hankinta, tila-auto, jolla seitsenhenkinen perhe pystyy matkustamaan. Kaikkea on pitänyt hankkia kolminverroin.

Kolmosia syntyy Suomessa niin vähän, ettei vauvantarvikkeita, esimerkiksi rattaita saa kuin ulkomailta tilaamalla. Vanessa, Jasper ja Niklas kulkevat tuplavaunut+tavalliset -yhdistelmällä. Lenkille pystyy lähtemään, kun on kaksille vaunuille työntäjä. Äitiyspakkauksiakin tuli taloon kerralla kolme.

– Halusimme monta lasta ja saimme. Emme ajatelleet, että kolme kerralla, mutta ei tässä enää ole mitään ihmeellistä. Olemme onnellisia lapsista, eikä lapsiluku ole välttämättä vielä tässä.

Yhdistystoiminta tukee monikkoperheitä

Yhteiskunnan tukeakin kolmosperhe saa mm. pidennetyn vanhempainvapaan muodossa. Matveiset ovat myös liittyneet Suomen Monikkoperheet (siirryt toiseen palveluun)ry:n jäseniksi, sieltä saa vertaistukea ja jäsenyyden kautta lastentarvikkeista "kolmosalennuksia".

Suomessa on myös kolmosperheille oma yhdistys. Kolmosia syntyy vajaat kaksikymmentä kertaa vuodessa Suomeen ja määrä on laskenut huippuvuosista. Sitä selittää osaltaan keinohedelmöityshoitojen kehittyminen, enää niiden seurauksena ei synny niin usein kaksosia tai kolmosia kuin 1990-luvulla. Yhdistystoimintaan mennään usein mukaan raskausaikana tai lasten ollessa pieniä. Kolmosten kasvaessa muututaan ikäänkuin tavanomaiseksi perheeksi, kerrotaan Suomen Kolmosperheet (siirryt toiseen palveluun)-yhdistyksestä.

Vanessa, Jasper ja Niklas kastettiin isän mukaan ortodoksiseen uskoon. Kummeja on kaikilla kolme. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Identtiset pojat ja tyttö

Jasper ja Niklas ovat identtisiä kaksosia ja muistuttavat vanhempiensa mukaan koko ajan enemmän toisiaan. Vanessa on selvästi erinäköinen ja poikia pienempi.

Kaikki lapset ottavat kontaktia myös vieraaseen ja katselevat maailmaa ja valokuvien ottajaa hyväntuulisina ja tarkkaavaisina. Kolmoset keräävät huomiota kaikkialla missä perhe liikkuu. Enää sitäkään ei tarvitse vältellä, kuten pikkuvauva-aikana infektioiden pelossa.

– Vauvat ovat olleet terveitä, ihan niitä pieniä lasten kuumetauteja lukuunottamatta ja nyt nukkuvat jo yön läpi. Kaikki meiltä kysyvät jaksamisesta, mutta ei tässä ole mitään kummallista, kolme kertaa enemmän vain syöttämistä, hoitamista ja vaipanvaihtoa. Siihen meillä on rytmi ja järjestys.

Niklas saa hellyyttä isosiskoltaan Isabellalta. Mustasukkaisuus on pysynyt hyvin poissa, kertoo lasten äiti Tuire. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Kolmea tulevaa uhma- tai teini-ikäistä Arto ja Tuire eivät vielä mieti. Muutaman vuoden päästä isosiskoista, Aleksandrasta ja Isabellastakin on oikeasti apua pienempien seurana. Tuire ajattelee äitienpäivääkin lasten kautta.

– En mie mitään erityistä halua, mulla on nämä rakkaat lapset.

Suosittelemme sinulle