Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Polvirikon tähystysleikkaukset todennäköisesti kaikki turhia

Suomessa polven tähystysleikkausta ei suositella polvinivelrikon hoitoon.

Nivel röntgenkuvassa
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Polven nivelrikkoa ei pitäisi enää hoitaa tähystysleikkauksella, brittiasiantuntijat suosittavat. Leikkaus ei heidän mukaansa suo pitkäaikaista apua todennäköisesti millekään potilasryhmälle.

British Medical Journalissa julkaistu kannanotto perustuu tuoreisiin katsaustutkimustuloksiin, joiden mukaan polven tähystysleikkaus ei ole lumehoitoja parempi kahden vuoden seurannassa. Leikkaus ei vähennä potilaiden kipuja eikä paranna heidän toimintakykyään merkittävissä määrin, tulokset osoittavat. Osa potilaista voi silti saada leikkaukseen liittyviä haittavaikutuksia.

Todisteet polven tähystysleikkausten tehottomuudesta ovat kasaantuneet vuosien varrella, ja viimeistään nyt näyttää selvältä, että tämä hyvin yleinen toimenpide on valtaosalle nivelrikkopotilaista turha. Tästä huolimatta leikkaus tehdään vuosittain arviolta kahdelle miljoonalle potilaalle ympäri maailmaa.

Katsaustutkimuksessa analysoitiin 13 satunnaistetun kliinisen tutkimuksen ja 12 seurantatutkimuksen aineistot. Tutkijat pitävät epätodennäköisenä, että näyttö muuttuisi enää lisätutkimusten myötä.

Suomalaisissa Käypä hoito -suosituksissa polven tähystysleikkausta eli artroskopiaa ei suositella polvinivelrikon hoitoon. Ensisijaisina hoitoina suositellaan mm. laihduttamista, liikuntaa ja kipulääkkeitä.

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus. Polven nivelrikot ovat harvinaisia alle 45-vuotiailla, mutta ne yleistyvät iän myötä. Yli 75-vuotiaista naisista polven nivelrikkoa potee jo 30 prosenttia ja miehistä 16 prosenttia.

Suosittelemme sinulle