Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Paikallisherkun käsittämätön suosio: Vetyjä ja atomeja myydään yli miljoona annosta vuodessa – video

Lappeenrannan torilla on myyty vetyjä ja atomeja jo 1960-luvulta lähtien. Parhaimpana päivanä lihapiirakka-annoksia menee tuhansia.

Videolla Marja Toikka-Rantanen näyttää, miten vety Lappeenrannan kauppatorilla syntyy.
Petri Kivimäki
Avaa Yle-sovelluksessa

LAPPEENRANTA Kun lihapiirakan sisään laitetaan voita, sinappia, ketsuppia, kurkkusalaattia, sipulia ja kananmunaa tai kinkkua, syntyy atomi. Kun lihapiirakan sisällä on edellä mainittujen ainesten lisäksi sekä kananmuna että kinkkua, syntyy vety.

Vedyillä ja atomeilla on Lappeenrannassa poikkeuksellisen kova suosio. Kauppatorilla niitä saa seitsemästä vety- ja atomikioskista ympäri vuoden. Kesällä vetyjä ja atomeja tehdään myös Lappeenrannan satamatorilla. Lisäksi kaupungilla on yöaikaan asuntovaunu, jossa myös ovat pääartikkeleina vety ja atomi.

– Vedylle tulin, huudahtaa vähän ennen puolta päivää yhteen kioskiin saapunut rouva.

Kahvikioskit avautuvat aamulla varhain. Monissa niissä on vakioasiakkaita, jotka saapuvat aamukahville heti aamusta. Jo aamupäivällä alkaa vetyjen ja atomien myynti. Lounasaikaan on jo pientä ruuhkaa.

– Hyvä vaihtoehto lounaalle. Vähemmän tässä on kaloreita kuin lounasravintolan ruuassa, pohtii noin 30-vuotias vetyä syövä mies.

Jälleen kerran Marja Toikka-Rantanen ottaa lihapiirakan höyryastiasta ja aloittaa vedyn valmistamisen.

Yli miljoona vuodessa

Tarkkaa lukumäärää vuodessa myytyjen vetyjen ja atomien määrästä on mahdotonta sanoa. Kaikki lihapiirakat tulevat lappeenrantalaisesta Kesämäen leipomosta. Sieltä suostutaan hieman paljastamaan, miten monta lihapiirakkaa torille vuoden aikana kuskataan.

– Yli miljoona niitä vuodessa torille menee, kertoo leipomosta Juha Siintovaara.

Parhaimpana kesäpäivänä yhdessä kojussa voidaan myydä jopa tuhat vedyksi tai atomiksi muuttunutta lihapiirakkaa.

Lappeenrannan Kauppatorin kahvilakioskit.
Lappeenrannan kauppatorilla vetyjä ja atomeja myydään seitsemässä kojussa. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Atomeja yli 50 vuotta

Lappeenrantalaisten vetyjen ja atomien historia ulottuu 1960-luvulle saakka. Lihapiirakoita torilla oli myyty jo aiemmin, mutta vuonna 1963 alkanut Saimaan kanavan peruskorjaus synnytti atomin.

Tutkija FT Sari Tuuva-Hongiston tuoreen Torikaupan tarinat -teoksen mukaan atomien ja vetyjen äiti on torikauppias Taimi Laakko. Hän oli tarjonnut lapsilleen kananmunalla täytettyjä lihapiirakoita ja ryhtynyt myymään niitä myös torilla. Toisen tarinan mukaan Saimaan kanavatyömaan autokuskit olisivat sanoneet Laakolle, että tämä laittaisi lihapiirakan väliin kananmunan.

Koska 1960-luvulla atomipommit olivat yleinen puheenaihe, olivat Saimaan kanavalla työskennelleet autonkuljettajat alkaneet nimittää munalla täytettyä lihapiirakkaa atomiksi. Kun lihapiirakkaan lisättiin myöhemmin sekä kananmunaa että kinkkua, syntyi vety.

Vety valmis syötäväksi.
Vedyssä on lihapiirakan sisällä voita, sinappia, ketsuppia, kurkkusalaattia, sipulia, kananmuna ja kinkkua. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Tavaramerkkihakemus meni nurin

1990-luvulla Lappeenrannan kauppatorilla huomattiin, että vetyjä ja atomeja myydään muuallakin Suomessa. Niinpä torikauppiaat lähettivät vuonna 1997 Patentti- ja rekisterihallitukselle anomuksen, että vedylle ja atomille saataisiin tavaramerkkisuoja.

– Jopa Helsingissä myytiin Mannerheimintiellä yhes kioskissa, mut siel oli sitte taas nää käsitteet ihan väärin. Nimet oli väärät ja tuote oli erilainen, kertoo Torikaupan tarinat -teokseen haastateltu kahvikioskikauppias Lappeenrannan torikauppaa käsittelevässä teoksessa.

Patentti- ja rekisterihallitus myönsikin vedylle tavaramerkkisuojan, mutta pahaksi onneksi torikauppiaat julkistivat asian sanomalehdessä, kun valitusaikaa oli vielä jäljellä. Muut vetyjen myyjät valittivat päätöksestä, ja Patentti- ja rekisterihallitus kumosi tavaramerkkisuojan.

– Väitteentekijät ovat osoittaneet, että rekisteröityä merkkiä VETY on käytetty yleisesti eri elinkeinonharjoittajien toimesta jo pitemmän aikaa ja että kyseinen sana on siten muodostunut tietyntyyppisen elintarvikkeen yleisnimeksi, perustelee rekisteröinnin kumoamista Patentti- ja rekisterihallitus.

Torikauppiaita luonnollisestikin harmitti, kun tavaramerkkisuoja oli jo käsissä, mutta sitten se vietiin pois.

– Hitsi ko suututtu sit ko se kumottii, kertoo Torikaupan tarinat -teokseen haastateltu kahvikioskikauppias.

päätösasiakirja
Vuonna 1997 Patentti- ja rekisterhallitus kumosi jo tehdyn päätöksen vety-nimen rekisteröimisestä.

Torin kantava voima

Monen suomalaisen torin tapaan Lappeenrannankin tori on talvella varsin hiljainen. Pakkaspäivinä auki ovat vain vety- ja atomikioskit. Kauniina kesäpäivänä tori kuhisee ihmisiä.

Lappeenrannan kauppatoria tutkineen FM Sari Tuuva-Hongiston mukaan kahvikioskeja vetyineen ja atomeineen pidetään Lappeenrannan torin keskeisenä erikoisuutena ja kantavana voimana.

– Vedyt ja atomit ovat yleisin syy tulla torille, kertoo Tuuva-Hongisto.

Kaj Kunnas syö vetyä
Urheilutoimittaja Kaj Kunnas kävi nauttimassa vetyä Lappeenrannassa maaliskuussa 2014. Kuva: Yle/ Heli Mälkiä

Artikkelin lähteenä on Sari Tuuva-Hongiston teos Torikaupan tarinat (2017)

18.5. klo 12.51 Korjattu, että PRH:lle esitetty hakemus ei ole koskenut "patenttia", vaan tavaramerkkiä.

Suosittelemme