Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Tämä on harvinaista: Mielenosoitus sotaharjoitusta vastaan Rovaniemellä

Suomen Rauhanpuolustajat on järjestämässä Rovaniemelle mielenosoituksen Pohjoismaiden ja Nato-maiden suurta lentosotaharjoitusta vastaan toukokuun lopulla.

Hävittäjä ilmassa.
Kuva: Tiia Korhonen / Yle
Tapani Leisti
Avaa Yle-sovelluksessa

Rauhanpuolustajien verkkosivujen mukaan Arctic Challenge 2017 lentosotaharjoitusta vastustetaan, koska se lisää sotilaallista jännitystä Kalottialueella ja häiritsee Lapin herkkää luontoa porojen vasomisaikaan.

Suomessa Pohjoismaiden lentosotaharjoituksen tukikohta on Rovaniemellä. Harjoitukseen osallistuu toistasataa lentokonetta.

Pohjoismaiden lisäksi mukana on joukkoja, lentokoneita ja muuta kalustoa Yhdysvalloista, Alankomaista, Belgiasta, Iso-Britanniasta, Kanadasta, Ranskasta, Saksasta ja Sveitsistä.

Venäjän varustelua ei paheksuta

Venäjän ydinasevarustelua Kalotin naapurissa Murmanskin alueella yhdistys ei arvostele, vaan toteaa Venäjän kiihdyttävän varustelua Pohjoismaiden harjoituksen vuoksi.

Rauhanpuolustajien verkkolehden 2/2017 pääkirjoituksessa yhdistyksen toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro katsoo Suomen lisäävän harjoituksella jännitystä alueella, vaikka täällä tiedetään Murmanskin alueen tärkeä sotilaallinen merkitys Venäjälle.

– On varmaa, että naapuri (Venäjä toim.huom.) vastaa tähän Suomen uuteen politiikkaan lisäämällä omaa sotilaallista voimaansa rajan takana. Näin olemme mukana kiihdyttämässä asevarustelukierrettä lähialueellamme sen sijaan, että esittäisimme keinoja sen välttämiseksi, Matinpuro arvioi pääkirjoituksessa.

Kylmän sodan aikaan Suomen Rauhanpuolustajien on arvioitu toimineen Neuvostoliiton etäohjauksessa. Yhdistyksen kritiikki kohdistui Yhdysvaltain ja Pohjois-Atlantin puolustusliiton Naton jäsenvaltioiden toimintaan. Nykyisin yhdistys vastustaa Suomen Nato jäsenyyttä.

Suurharjoitus touko-kesäkuun vaihteessa

Lähes kaksi viikkoa kestävä, Puolustusvoimien lentotoimintaharjoitukseksi kutsuma Arctic Challenge Exercise ACE 2017 harjoitus käynnistyy maanantaina 22. toukokuuta.

Rauhanpuolustajien mielenosoitukset ovat harjoituksen aloituspäivänä Rovaniemellä lentokentällä ja Lordin aukiolla. Mielenosoitusten jälkeen iltapäivällä järjestetään Lapin yliopistolla ”Arktinen rauhanhaaste – Arctic Peace Challenge” – seminaari.

Rauhanpuolustajat: Olemme kaikkien varustelua vastaan

Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro vastasi torstaina tehtyyn sähköpostihaastatteluun perjantaina aamupäivällä. Keskeiseen kysymykseen, miksi mielenosoituksen tapahtumatiedotteessa vaietaan Venäjän varustelusta Pohjoisessa Matinpuro vastaa rauhanpuolustajien vastustavan kaikkien maiden asevarustelua.

– Emme tässä yhteydessä ilmaise erikseen huoltamme myöskään Yhdysvaltojen tuomaan varustautumiseen alueella. Huolemme Venäjän ja kaikkien muiden tahojen varustautumisesta lähialueellamme on todellinen – mutta uskomme, että Suomi pystyisi vähentämään lähialueidensa sotilaallista jännitystä parhaiten keskittymällä liennytykseen ja aluetta koskeviin aseidenriisunta-aloitteiden aikaansaamiseen, Matinpuro vastaa.

– On epä-älyllistä siirtää keskustelu Venäjä-syytöksiin siinä vaiheessa, kun kritisoimme oman maamme tai lännen toimintaa. On älytön ajatus, että sotilasliitto Naton toiminnan kritiikki olisi Venäjä-mielisyyttä. Olemme muun muassa selkeäsanaisesti tuominneet Krimin valtauksen laittomana, toteaa rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro sähköpostivastauksessaan.

Osa rauhanpuolustajien mielenosoitusjulistetta.
Poroja ja pommikoneita. Osa Rovaniemellä järjestettävän mielenosoituksen julisteesta Rauhanpuolustajien nettisivulta. Kuva: Rauhanpuolustajat

JUTTUUN LISÄTTY 12.5. klo 12:41: alaotsikon ”Rauhanpuolustajat: Olemme kaikkien varustelua vastaan”  alle Rauhanpuolustajat ry:n toiminnanjohtajan Teemu Matinpuron 12.5. antamia vastauksia Ylen 11.5. tekemään sähköpostihaastatteluun.

Suosittelemme