Hyppää sisältöön

Arktisen keskuksen johtaja: Puheenjohtajuus lisää painetta sopia kiistat saamelaisten kanssa

Lapin yliopiston Arktisen keskuksen johtaja Timo Koivurova arvioi, että puheenjohtajuuden tuoma kansainvälinen huomio saattaa tuoda vauhtia alkuperäiskansasopimuksen ratifioinnille.

Kuva: Vesa Toppari / Yle

Suomi perii tänään Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden Yhdysvalloilta Alaskan Fairbanksissa järjestettävässä ministerikokouksessa. Kaksivuotisen puheenjohtajuuskauden kokouksista pääosa järjestetään Lapissa ja maakunnalle on odotettavissa paljon kansainvälistä mediahuomiota.

– Voisi kuvitella, että nyt on mahdollisuus saada edistysaskeleita valtion ja saamelaisten välisiin suhteisiin ja asioihin, jotka ovat olleet riitaisia monta vuotta, Koivurova arvioi puhelimitse Alaskasta.

– Suomesta tehdään juttuja ja Lapin asioihin kiinnitetään huomiota. Katse kiinnittyy varmaankin siihen, että Suomi ei ole ratifioinut ILO 169-sopimusta vieläkään. Se on asia, jonka saamelaiset ja ulkomaalaiset saattavat nostaa ja onhan Suomi saanut siitä aika paljon kritiikkiä kansainvälisiltä elimiltä.

Suomen puheenjohtajuuskauden päätteeksi järjestettävä ministerikokous tuo Lappiin hyvinkin 500 kansainvälistä vierasta. Sitä ennen eri puolilla Lappia järjestetään myös virkamieskomiteoiden kokouksia.

– Tarkoitus on tuoda lappilaista arktista osaamista kokousdelegaattien näkyville esimerkiksi yritysvierailujen kautta, Koivurova kertoo puheenjohtajuuden lappilaisille tuomista hyödyistä.

Julistusta viilattu viime hetkille

Alaskassa pitäisi torstaina hyväksyä ministerikokouksen julistus, jota on hiottu viime hetkille.

–  Sanamuotojen kanssa on ollut aika paljon säätöä sen vuoksi, että Yhdysvaltain uusi hallinto suhtautuu ilmastonmuutokseen ja YK:hon ihan eri tavalla kuin Obaman hallinto. Julistus näyttää kuitenkin menevän läpi hyvin kunnianhimoisessa muodossa. Siellä jopa mainitaan Pariisin ilmastosopimus, Koivurova kertoo.

Tähän saakka ulkoministeriössä on jännitetty sitä, hyväksyykö Trumpin hallinto Suomen puheenjohtajuuskauden keskeiset tavoitteet eli ilmastonmuutoksen hillinnän ja kestävän kehityksen. Presidentti Donald Trump on aiemmin todennut ilmastonmuutospuheen olevan kiinalaisten salajuoni. Yhdysvaltain sitoutuminen Pariisin ilmastosopimukseen on yhä epävarmaa, siitä Trump sanoo päättävänsä toukokuun loppuun mennessä.

Suomi on nostanut puheenjohtajuuskautensa painopisteiksi myös koulutuksen ja meteorologian. Tavoitteena on kehittää etäopetusta ja digitaalisia opetusmenetelmiä harvaanasutuilla alueilla. Myös meteorologia on perinteisesti Suomen vahvaa osaamista.

– Tavoitteena on saada paremmat sääpalvelut ankarissa oloissa toimivalle merenkululle. On myös mahdollista saada tarkempia ilmastonmuutosennusteita arktiselle alueelle, joka lämpenee tällä hetkellä kaksi, jopa kolme kertaa nopeammin kuin muu maailma.

Suosittelemme sinulle