Hyppää sisältöön

Päiväkotien kesämaksuissa valtavat erot – osa kunnista alkaa sakottaa perheitä poissaoloista, joita ei ole ilmoitettu ajoissa

Kuntien väliset erot kesän päivähoitomaksuissa voivat olla jopa satoja euroja.

Kuva: Sari Törmikoski / Yle

Kuntien käytännöt periä kesällä päivähoitomaksuja vaihtelevat suuresti. Toisissa kunnissa päivähoitopaikasta joutuu maksamaan, vaikka lapsi ei olisi hoidossa päivääkään. Osa kunnista taas hyvittää kaikki poissaolopäivät ja toisaalla mahdollistetaan jopa hoitopaikan irtisanominen kesän ajaksi.

Maaliskuun alusta voimaan tulleen varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain (siirryt toiseen palveluun) mukaan kunnalla on oikeus periä myös lisämaksua peruuttamattomasta hoidosta. Jos lapsen huoltajat varaavat paikan lomansa ajaksi eivätkä kuitenkaan käytä sitä, voidaan paikasta periä hoitomaksun päälle vielä puolikas kuukausimaksusta.

Vaikka perheen tulot olisivat niin pienet, ettei lapselle ole määrätty kuukausimaksua, voidaan käyttämättä jättämisestä periä kuitenkin puolet pienimmästä perittävästä maksusta. Ainakin **Helsinki, Joensuu **ja Kotka  aikovat käyttää tätä oikeutta.

– Kokeilemme, onko tällä vaikutusta, sanoo päivähoidon aluevastaava Tuula Pikkarainen Joensuusta.

Jyväskylässä ja Rovaniemellä pääsee halvalla

Jyväskylässä ns. sakkojen käytön mahdollisuutta tutkittiin, mutta todettiin se mahdottomaksi valvoa.

– Emme keksineet oikeudenmukaista tapaa todentaa sitä, onko varattu hoitopaikka jätetty käyttämättä tietoisesti, perustelee palvelujohtaja Tarja Ahlqvist.

Jyväskylä on muullakin tapaa avokätinen. Kaupungissa on jo pitkään ollut käytäntönä, että perheet saavat maksuhyvitystä ennalta ilmoitetuista kokonaisista poissaolopäivistä koulujen loma-aikoina.

– Emme vaadi edes täysiä viikkoja vaan jokainen päivä jolloin vanhemmat järjestävät hoidon itse hyvitetään, sanoo palvelujohtaja Tarja Ahlqvist Jyväskylän kaupungilta.

Järjestely mahdollistaa henkilöstöresurssin järkevän käytön, koska avoinna ovat vain päivystävät yksiköt.

– Tämä on sellainen win-win -tilanne. Se lisää tuottavuutta, kun henkilökunta lomailee kesäisin ja on töissä ruuhka-aikaan. Toisaalta maksuhyvitys on perheille merkityksellinen ja sitä käytetään paljon. Toki usein vanhempien avuksi rientävät myös isovanhemmat ja kummit, palvelujohtaja Tarja Ahlqvist.

Myöskään Rovaniemellä poissaolopäiviltä ei peritä kesällä päivähoitomaksua, jos asiasta on ilmoitettu etukäteen. Maksuhyvitykset ovat nyt käytössä kolmatta kesää.

– Ensimmäisenä kesänä kokeilimme, että maksua ei peritä, jos lapsi on kokonaisen kalenterikuukauden poissa. Toimivampi on kuitenkin nyt toista kesä käytössä oleva tapa, että kaikista etukäteen ilmoitetuista poissaoloista hyvitetään, koska vanhempien lomat eivät välttämättä mene kalenterikuukausittain vaan esimerkiksi kuun puolivälistä, kertoo palvelupäällikkö Tarja Kuoksa Rovaniemen varhaiskasvatuspalveluista.

Hoidon keskittämisestä isot hyödyt

Rovaniemen keskittämisestä saama hyöty on merkittävä. Viime kesänä 23 päiväkodista auki oli seitsemän. Lisäksi päiväkotien sisällä pysyttiin yhdistelemään ryhmiä. Säästöä tulee niin henkilöstömenoissa kuin ruokapalveluissa.

– Asiakaspalaute on ollut hyvää. Lapsiperheille jo muutaman kympin säästöllä on iso merkitys, sanoo palvelupäällikkö Tarja Kuoksa.

Myöskään Porvoossa asiakasmaksua ei peritä kesä-heinäkuulta, jos vanhemmat ovat tehneet kirjallisen poissaoloilmoituksen viimeistään kuukautta ennen loman alkua.

Joensuussa käytössä on kesäporkkana. Maksuttomuus edellyttää, että lapsi on poissa hoidosta vähintää kaksi kokonaista ja peräkkäistä kalenterikuukautta. Yhden kuukauden poissaolo ei riitä vaan tuolloin peritään puolikas kuukausimaksu.

Myös pieni kunta Pyhtää vapauttaa kesämaksuista, jos lapsi on poissa yhtäjaksoisesti vähintään kahdeksan täyttä viikkoa. Jos poissaolo jää vain kalenterikuukauden mittaiseksi peritään puolet kuukausimaksusta.

Hoitopaikan voi irtisanoa kesäksi

Kouvolan päiväkodeissa hyvitetään maksuissa peruskoulujen syys-, joulu- ja talvilomilla sekä päiväkodin suunnittelupäivinä, jos perhe ei tarvitse hoitoa ja ilmoittaa asiasta kirjallisesti etukäteen. Käytäntö ei kuitenkaan ole voimassa kesälomien aikaan.

Sen sijaan hoitopaikasta on mahdollista luopua kesäksi menettämättä paikkaa. Tuolloin perhe säästää päivähoitomaksuissa ja lisäksi alle 3-vuotiaasta on mahdollisuus hakea Kelalta kotihoidontukea (siirryt toiseen palveluun).

– Jos irtisanoo hoitopaikan vähintään kahden kuukauden ajaksi, niin lapsi voi palata takaisin samaan hoitopaikkaan. Tätä mahdollisuutta saa käyttää toukokuu-syyskuu välisenä aikana. Irtisanominen mahdollistaa sen, että alle 3-vuotiaasta saa vielä kotihoidontuen, selittää varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö Helena Kuusisto Kouvolan kaupungilta.

Haminassa irtisanomiseen riittää jo neljä viikkoa. Jos paikkaa ei irtisanota tai lapsi on poissa hoidosta vain kuukauden, peritään poissaolokuukaudelta puolikas maksu. Esimerkiksi Kouvolassa tätä perustellaan sillä, että hoitopaikka on varattuna ja sitä on oikeus käyttää, jos tarvetta tulee.

Kotka vapauttaa päivähoitomaksusta heinäkuuksi, jos poissaolosta on ilmoitettu huhtikuussa. Vapautus koskee kuitenkin vain heinäkuuta. Jos lapsi lomailee pidempään kuin heinäkuun tai loma osuu muulle kuukaudelle, peritään puolet hoitomaksusta. Tämän lisäksi on mahdollista tehdä koulujen lomien ajaksi keskeytys ja säilyttää hoitopaikka palvelutakuun puitteissa.

– Normaalisti minimi keskeytysaika on neljä kuukautta, mutta tästä joustetaan kesällä, sanoo päivähoitoalueen esimies Leena Majuri Kotkan kaupungilta.

Kesäisin hoidontarvetta on vähemmän. Keskikesällä Kotkan noin paristakymmenestä päiväkodista auki on 3-4.

12 kuukausi on maksuton – tai sitten ei

Helsingissä maksu peritään enintään yhdeltätoista kuukaudelta toimintavuoden aikana. Maksuton kuukausi on heinäkuu. Päivähoidon maksuasetuksen mukaisesti maksuttoman heinäkuun edellytyksenä on, että lapsi on aloittanut hoidon kauden alussa syyskuussa, eikä se ole keskeytynyt toimintavuoden aikana.

Lapsi saa maksuttoman kuukauden riippumatta siitä, onko hän päivähoidossa heinäkuussa vai ei. Sen lisäksi koulujen kesäloma-ajalta saa hyvitystä aina yhdeksään viikkoon asti, jos lapsi ei tarvitse hoitoa. Jos lapsi taas on aloittanut hoidon kesken toimintavuoden, peritään heinäkuusta puolikas maksu ja viiden viikon ylittäviltä osilta hyvitetään kokonaiset viikot.

Lappeenrannassa hyvityskäytännöt ovat samantapaiset kuin Helsingissä. Hyvitystä saa heinäkuun lisäksi touko-syyskuun välisellä ajalla, jos poissaolo on yhtäjaksoinen ja pitää sisällään koko heinäkuun.

Helsingissä lomaviikkojen ei tarvitse olla peräkkäin, kunhan ne sijoittuvat hyvitettävälle ajanjaksolle.

– Monimutkaisiin maksukäytäntöihin ei ole tuskin tulossa muutosta. Keskustelua käydään muutoinkin maksuttomuudesta ja pienituloisille kohdennetuista maksukevennyksistä tuli jo periaatepäätös. Tässä vaiheessa tuskin kukaan on ryhtymässä muuttaamaan nykykäyntäntöjä, arvelee varhaiskasvatuksen asiantuntija Sirkka-Liisa Ihalainen Helsingin varhaiskasvatusvirastosta.

Pääsääntöisesti kunnissa on käytäntö, että heinäkuusta ei peritä maksua, jos lapsi on ollut hoidossa koko kauden. Maksuttomuus perustuu siihen, että lapsella on yleensä vuoden aikana lyhyitä lomia, jotka hyvitetään kerran vuodessa maksuttomalla kuukaudella.

Tähänkin löytyy poikkeuskuntia. Esimerkiksi Pyhtää ja Hamina veloittavat päivähoidosta täyden maksun, jos lapsi on päivähoidossa vuoden kaikkina kuukausina eikä hänellä oli muita kuin sairauspoissaoloja. Tässä tapauksessa maksu voidaan periä 12 kuukaudelta.

Korjattu 16.5.2017 klo 12.40 Pyhtää ei aio ottaa käyttöön lisämaksua.

Suosittelemme sinulle