Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Suomalainen särki kisaa pohjoismaisesta ruokapalkinnosta

Uudesta ruokapalkinnosta halutaan Pohjoismaiden kirjallisuuspalkinnon veroinen tunnustus. Mukana on seitsemän ehdokasta Suomesta.

Särki muuttuu taitavissa käsissä roskakalasta herkuksi.
Suomalainen särki-innovaatio on mukana pohjoismaisessa ruokakilpailussa. Kuva: Minna Matintupa / Yle
Anni Juusola
Avaa Yle-sovelluksessa

Uuden Embla-ruokapalkinnon tavoitteena on lisätä kiinnostusta pohjoismaiseen ruokaan. Kilpailua tukee Pohjoismaiden ministerineuvosto.

Tavoitteena on tehdä tunnustuksesta yhtä arvostettu kuin Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnosta. Kilpailun takana ovat pohjoismaiden maataloustuottajajärjestöt.

Ruokakisassa on seitsemän kategoriaa, joissa jokaisessa on suomalainen osallistuja. Mukana on edustajia kaikista Pohjoismaista.

Särjen stailaajat ehdolla artesaanisarjassa

Yksi osallistujista on Jyväskylän Korpilahdella valmistettava Järki Särki -säilyke, joka kisaa Artesaaniruokien sarjassa. Purkitettua särkeä on valmistettu yrittäjäpariskunnan voimin jo muutaman vuoden ajan.

– Vieläkin kuulee, että voiko särkeä syödä. Särki on oikeaan aikaan kalastettuna ja oikein valmistettuna erittäin hyvä kala. Sillä on vielä erittäin suuri imago-ongelma, ja siksi olemme päättäneet stailata syrjityn särjen salonkikelpoiseksi, kertoi yrittäjä Ari Seppälä Ylen haastattelussa vuosi sitten.

Järki Särki kisaa Vuoden Elintarvike -palkinnosta.
Järki särkeä on valistettu Korpilahdella muutaman vuoden ajan. Kuva: Isto Janhunen / Yle

Järki särkeä saa muun muassa ruokakauppojen hyllyltä, ja se oli viime vuonna ehdolla myös vuoden kotimaiseksi elintarvikkeeksi.

Palkinnot jaetaan elokuussa Kööpenhaminassa

Suomen ehdokkaat Embla-ruokakilpailuun valitsi raati, jossa olivat mukana muun muassa maa- ja metsätalousministeriön ja MTK:n edustajat sekä Helsingin Sanomien ruokatoimittaja.

Ehdokkaat ovat:

  • Ruoka-artesaani 2017: Kalajaloste Järki särki ja yrittäjä Marja Komppa, Korpilahti (Jyväskylä)
  • Raaka-ainetuottaja 2017: Luomuun ja ruokamatkailuun keskittynyt Malmgård Egendom ja maanviljelijä Henrik Creutz, Loviisa
  • Joukkoruokailupalkinto 2017: Mikkelin kaupunki, ruoka- ja puhtauspalvelut
  • Ruokaviestijä 2017: Saa Syödä! ruokahävikkinettisivut sekä ruokahävikkitapahtumat, Motiva Oy
  • Ruokamatkailukohde 2017: Majatalosta majataloon -retket, viiden majatalon tuoteperhe Pohjois-Karjalassa
  • Ruokayritys 2017: Thomas Snellman, REKO-lähiruokamallin kehittäjä
  • Lapset ja ruoka 2017: Ammattikeittiöosaajat ry:n Kouluruokadiplomi- ja Makuaakkoset-diplomi - käytännöt

Ensimmäiset palkinnot jaetaan Kööpenhaminassa elokuun lopulla. Jatkossa ruokakilpailu järjestetään joka toinen vuosi.

Suosittelemme